Ренесанс и революцииКобуксон срещу карака

Модератор: ISTORIK

Отговори
De Ruyeter
Редовен потребител
Мнения: 440
Регистриран на: 21 Сеп 2016, 22:32
Контакт:
Status: Offline

Кобуксон срещу карака

Мнение от De Ruyeter » 27 Сеп 2016, 13:28

Интересно би било да се направи сравнение между кобуксониите от периода 1590-1600 с караките, които в същия регион използват испанците и португалците да превозват ценните товари. Каракатите са били ескортирани от т. нар. "конвойни галеони" - бързоходни, но по-слабо въоръжени, отколкото използваните около водите на метрополията. Така или иначе ако 10-12 кобуксона - всеки въоръжен с 20-24 оръдия
каквито са дадени според уикито
https://en.wikipedia.org/wiki/Turtle_ship
нападнат една карака, която въоръжена с около 20-на оръдия и има водоизместване 700-800 тона. Най тежките оръдия едва ли ще превишават 10 или 12 фунта.
Ако сложим покрай нея 2 ескортни галеона всеки с по 24-30 оръдия, което е обичайно за такъв тип кораби, но тук вече калибърът е около 18-24 фунта на най-тежките оръдия интересно кой ли би излязал победител.
Аз съм инат-фундаменталист, убеден в собствената правота, не приемам чужди мнения и повтарям до затъпяване своята истина! За кой ли важи? :lol:

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7506
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Status: Offline

Re: Кобуксон срещу карака

Мнение от Thorn » 27 Сеп 2016, 17:11

Нещо са ми много странни корейските оръдия. С надкалибрени ракети?????? През 16 век това ще значи никаква точност, дори и в сравнение с обичайните неточни оръдия.

Освен това е бавна и неманеврена гемия, даже и в сравнение с караката. Галеоните ще танцуват около него,а дървената му броня не играе срещу оръдия, камо ли 24 фунтови.

Е, ако ги спипа някъде около брега и ги изненада, може и да направи нещо, ама иначе няма и да успее да ги приближи.

Освен това, точно за имоджинската война бях чел кофти неща за корейския барут. Ниско съдържание на селитра, значи е слаб. Един същи калибър оръдие с португалците, няма да има същия ефект.
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

De Ruyeter
Редовен потребител
Мнения: 440
Регистриран на: 21 Сеп 2016, 22:32
Контакт:
Status: Offline

Re: Кобуксон срещу карака

Мнение от De Ruyeter » 27 Сеп 2016, 23:48

Според мен целта им е била да стрелят по площи - срещу по-многоброен противник, а не оръдията, които имат такива "ракети" да стрелят срещу конкретен кораб. Освен кобуксонът има антиабордажна защита с оловните листове, както и защита срещу запалителни метателни снаряди от близка дистанция. От репликите и чертежите прави впечатление, че бордовете му не са толко здрави, което означава, че дори и по-малокалибрено гюле или double-shot при придизвикал големи опустошения сред артилеристите. Ако кобуксоните спипат караката в безветрие и се възползват от маневреното предимство на веслата си /май имат такива/ може и да се стигне да абордаж и меле, но в океана далеч от бреговете кобуксонът е обречен, няма васивен кил, шпангоутите са тънки и слаби.....
Аз съм инат-фундаменталист, убеден в собствената правота, не приемам чужди мнения и повтарям до затъпяване своята истина! За кой ли важи? :lol:

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани