Студена война и деколонизация9 октомври 1967 г. - на тази дата бе убит Че Гевара

1945-1989
Аватар
ValBo
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: 9 октомври - на тази дата убиха Че Гевара

Мнение от ValBo » 10 Окт 2016, 15:19

Явно не сте разбрали основното.
Че Гевара е имал топки да живее и умре за идеалите си. За това се искат топки, за което съм сигурен, че огромна част от моралистите нямат.
Поради тази причина го уважавам.
В рамка на стената не съм си го сложил. Нито съм карал децата си да учат биографията му наизуст.
А дали е бил изверг или герой, не се наемам да съдя
Finita la commedia

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 10 Окт 2016, 15:43

Че Гевара е имал топки да живее и умре за идеалите си. За това се искат топки, за което съм сигурен, че огромна част от моралистите нямат.
Хайде сега кажи, че уважаваш и Хитлер. И той е имал топки да живее и умре за идеалите си. Даже е имал повече топки от Че, защото когато руснаците са дошли пред бункера е изпил цианида и се е застрелял. А пък Че е седнал да се обяснява колко е бил важен, за да не го застрелят на място като куче.
Та, ако уважаваш някой само заради това, че е живял и умрял за идеалите си, на още по-голямо основание трябва да уважаваш и Хитлер. Така ли е? Ако не е така, значи проявяваш двойни стандарти. Ти си избери.
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от ValBo » 10 Окт 2016, 15:59

Не са двойни
Хитлер е пращал други те умират, а Че е бил в първата линия.
Първото го могат всички, за второто, обаче, се искат топки
Finita la commedia

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 10 Окт 2016, 16:21

Не са двойни
Хитлер е пращал други те умират, а Че е бил в първата линия.
Първото го могат всички, за второто, обаче, се искат топки
Адолф Хитлер е бил награждаван два пъти с Железен кръст за проявена храброст на бойното поле. Та, що се отнася до топките, май е имал повече топки от Че Гевара.
Въпросът обаче остава. Уважаваш ли и Хитлер, или проявяваш двойни стандарти :?:
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 10 Окт 2016, 16:35

Dinain написа:Не, в 1968 г. са го убили.
Явно визира Оруел...... :)
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 10 Окт 2016, 16:49

ValBo написа:Явно не сте разбрали основното.
А какви точно са му били идеалите? Явно ги познаваш, щом го уважаваш. Питам защото наистина ми е малко мътно за какво се е борил, извън "революция", "буржуазия", "кумунизъм" и т.н. От какво е искал да освободи хората, или да им даде, че го е поставял по-високо от живота на невинни хора, войници, политици и т.н.?
Все пак той отрасва в Аржентина, една от най-богатите държави в света по това време и то в богато семейство. Къде му е убивал чепика, ако са момент приемем че не е бил просто обаятелен авантюрист?

И все пак, за да видите и различна гледна точка, ще оставим Че Гевара. Да се върнем по назад, по време на френската революция.
Много кръв! Масов терор. Гилотината е работела всеки ден. Убийства и изнасилванията не са учудвали никого. Даже водачите на тази революция са били избити последствие. Кървава работа. Убива ли са само защото си знаел да четеш, а това те прави аристократ.
Грозна история нали? !
Но французите си я честват още, даже им е национален празник. И изобщо не се срамуват от това
Те честват резултата от революцията, а не съпътстващите почти всяка революция гадории. Отпадането на абсолютизма. Анлиичаните постигат същото с далеч по-малко кръв. Руснаците пък с несравнимо повече кръв не го постигат, защото на власт вместо буржоазиата и бъдещата средна класа идват чесъните.
Не се сещам за много революции, които водят до нещо добро. Френската е по-скоро изключение, но дори и тя довежда на власт диктатор, които попилява половин Европа и ако не са били Руснаци и Англичани да го спрат, не се знае, знае ли се.

Аватар
General Lukov
Редовен потребител

Мнение от General Lukov » 10 Окт 2016, 17:00

Не знам как става така, но повечето от станалите известни комунистически пройдохи, "революционери" или казано накратко - престъпници, тръгнали да се борят против гадния капитализъм и буржоазия всъщност въобще не са произлезли от бедни семейства умиращи от глад, а точно обратното. Лошото е че народните маси не са ги разконспирирали навреме, а са се увлекли по тях, което довежда до едни от най-кръвопролитните събития на 20 век.

Аватар
Stan
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Stan » 10 Окт 2016, 17:12

centara написа:
Хайде сега кажи, че уважаваш и Хитлер. И той е имал топки да живее и умре за идеалите си. Даже е имал повече топки от Че, защото когато руснаците са дошли пред бункера е изпил цианида и се е застрелял. А пък Че е седнал да се обяснява колко е бил важен, за да не го застрелят на място като куче.
Та, ако уважаваш някой само заради това, че е живял и умрял за идеалите си, на още по-голямо основание трябва да уважаваш и Хитлер. Така ли е? Ако не е така, значи проявяваш двойни стандарти. Ти си избери.
Да добавим, че по тая логика, ValBo би трябвало изключително много да уважава джихадистите от Ислямска държава, а ако погледнем към родната ни история и Ахмед ага Тъмрашлията.
Като не искаш мира, на ти секира.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 10 Окт 2016, 18:14

Пичове и пички
Защо не сте сериозни? Аз се опитах да задам обективна тема за дискусия - успешен ли е Че Гевара или не. Не съм му обсъждал идеологията, той не я е измислил.

В какво е бил успешен? Посочих - като министър на промишлеността провал, като партизанин в Конго провал, партизанин в Боливия пак провал.

Валбо, извинявай, но това че бил готов да умре за идеалите си не го прави изключителен. Както посочиха, това може да се каже за всеки хардкор нацист или член на "Ислямска Държава" също. Въобще за милиони хора в историята.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 10 Окт 2016, 18:15

Опитайте да дискутирате Чегевара, а не да се обсъждате един друг. Интелигентни хора сте. Стига сме трили мнения. Още повече, че темата е съвсем по тематиката на форума и може и да научим някой интересни неща, вместо да я пратим заключена в небитието.

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от ValBo » 10 Окт 2016, 18:31

Dinain написа: Валбо, извинявай, но това че бил готов да умре за идеалите си не го прави изключителен.
Това къде го прочете в моите постове?
Казах, аз защо го уважавам. Толкова!
Да съм говорел, че ми е идол?
Finita la commedia

ГаденГоги
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от ГаденГоги » 12 Окт 2016, 08:58

А самият факт че се е лигавил когато са го хванали говори за пълна липса на топки.
Т-72

Аватар
General Lukov
Редовен потребител

Мнение от General Lukov » 12 Окт 2016, 13:52

Така е. Интересното е че има други комунистически лидери, които са се държали много по-достойно при залавянето им, но техния лик не се мъдри на фланелките на някои зомбирани младежи, а се мъдри този на Че Гевара - богатото момче от Аржентина решило да си играе на революция от липса на други проблеми. :lol:

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 12 Окт 2016, 15:22

Точно зомбирани не бих ги нарекъл. По-скоро абсолютно неосведомени, да не кажа – необразовани. Което е лошо, даже много лошо.
Истината е, че голяма част от младите (и не толкова млади) хора, особено в някои страни на Запад, имат много бегла представа за съвременна история (че и за география). За Сталин примерно са чували, но имена като Берия, Хрушчов, Маккартни, Митеран, Валенса – да не изброявам повече, изобщо не са им познати. А дори и познати да им са – идея си нямат, за какво аджеба иде реч. Изумявал съм се в разговори с уж не случайни хора – не знаят дори за кубинската криза, когато света беше на прага на ядрената война.
Та и с Че така.
Свързват го с хавански пури, дайкири и тем подобни.
Ако се не лъжа по едно време дори мода на фланелки с лика на Чарлз Менсън беше излязла......
То не че е адски различно.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Аватар
General Lukov
Редовен потребител

Мнение от General Lukov » 12 Окт 2016, 16:01

Аз мисля че с навлизането на интернета като носител на глобална информация, тези младежи намаляват и ще намаляват все повече. Ето например 1994г. националния ни отбор по футбол като направи фурора на Световното, даваха как американци ни търсят на картата, да видят коя е тая страна победила Германия на 1/4 финалите. :lol: Но тогава нямаше интернет все още или тепърва навлизаше...
Днес много повече хора знаят за страни като България, както и историческата обща култура дори сред най-неосведомените и аполитични хора не само на Запад, а и като цяло по света се е увеличила благодарение на Интернет. Разбира се има най-различни прослойки от хора и който изобщо не иска да се интересува от история/политика, а го вълнуват други неща като най-новия айфон, биг брадъри и т.н., за такива нищо не може да се направи и ще си умрат в своя ограничен свят на лимитираните интереси. 8-)

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 12 Окт 2016, 16:36

ОТ, ама не съм особено убеден......
Нали гледам поколението и на собствената си дъщеря.
Не съм никак сигурен, че ако я попитам, ще знае какво е Zyklon B или 14f13.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 13 Окт 2016, 20:46

Мнозина ще сбъркат тениска с Че с тениска с Боб Марли. :mrgreen:
Защо е станал идол? Заради дългите коси и баретата + пътешествията, ореол на международен революционер. Една добра снимка може да овековечи. Най-вече - защото е станал символ на философията "fight the system".

Някои неща нямат рационално обяснение, вижте модата с Ескобар например. А тоя е избил не по-малко народ.

Още по-добре пример е Гай Фокс, чиято маска е символ на Сульо и Пульо, без да знаят въобще кой е и за какво се в борил.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от ValBo » 13 Окт 2016, 21:03

Тя идва от филма В като Вендета и е символ на протест срещу системата. Както червеният дядо Коледа/Мраз
Finita la commedia

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 13 Окт 2016, 23:27

Много по-стара е традицията, филмът просто стилизира маската.

Изображение
https://en.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkes_Night

Датира поне от края на 18-и век. На 05.11 се празнува провала на заговора и се изгаря чучело на Гай Фокс с маска. Т.е. символизира омразна фигура. Филмът обръща представите наобратно и тъпаците започват да я носят по простести "срещу системата".
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Советский богатир
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Советский богатир » 20 Окт 2016, 19:11

Другари и другарки, имам удоволствието да Ви представя тази вечер от 22:00 ч. по Bulgaria on Air филма "Че: Аржентинецът" - биографичен филм за Великият революционер Ернесто Че Гевара, създаден по записките в неговия личен дневник, за който се споменава в уводната статия на тази тема.
В главната роля участва Бенисио Дел Торо, който се превъплътява изключително успешно в кожата на главния персонаж.
Един филм, който ще вдъхнови стотици хиляди младежи от цял свят - такива като мен - да носят тениски и фланелки с лика на революционера.
Аз този филм съм го гледал вече поне 2-3 пъти, но пак ще го гледам с удоволствие.
Препоръчвам го и на Вас , особено на Т-72, кало, пиздец, ясен янакиев и мизиец. Сигурен съм, че ще им хареса.
..............................
Между другото, във филма е представена една от най-големите победи на Че в Куба - завземането на град Санта Клара !
"To watch the courageous Afghan freedom fighters battle modern arsenals with simple hand held weapons is a inspiration to those who love freedom. Their courage teaches us a great lesson - that there are things in this world worth defending !"

Аватар
Советский богатир
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Советский богатир » 21 Окт 2016, 19:36

Другари и другарки,
имам удоволствието да Ви представя тази вечер от 22:00 ч. по Bulgaria on Air филма "Че: Партизанин" - биографичен филм за Великият революционер Ернесто Че Гевара, създаден по записките в неговия личен дневник, за който се споменава в уводната статия на тази тема.
В главната роля участва Бенисио Дел Торо, който се превъплътява изключително успешно в кожата на главния персонаж.
Един филм, който ще вдъхнови стотици хиляди младежи от цял свят - такива като мен - да носят тениски и фланелки с лика на революционера.
Аз този филм съм го гледал вече поне 2-3 пъти, но пак ще го гледам с удоволствие.
Препоръчвам го и на Вас , особено на Т-72, кало, пиздец, ясен янакиев и мизиец. Сигурен съм, че ще им хареса.

На останалите съфорумци не го препоръчвам, защото вероятно ще им образува нерви :D
Всъщност сега като се замисля може и да греша ?
Тази втора последна част проследява неуспешната авантюра на Че в Боливия.
Най-общо казано неуспехът на революцията там се дължи на заспалите народни маси, които не оказват никаква подкрепа на
отряда на "Рамон".
Явно не е била достатъчно разпалена класовата борба в съзнанието на тамошните селяни....
"To watch the courageous Afghan freedom fighters battle modern arsenals with simple hand held weapons is a inspiration to those who love freedom. Their courage teaches us a great lesson - that there are things in this world worth defending !"

Аватар
General Lukov
Редовен потребител

Мнение от General Lukov » 24 Окт 2016, 00:01

Советский богатир написа: На останалите съфорумци не го препоръчвам, защото вероятно ще им образува нерви :D
Всъщност сега като се замисля може и да греша ?
Другарю богатир, има една приказка - Мъртвият не ни е враг. ;)
Та аз съм изгледал няколко филма за червения терорист, без да съм му фен, дори напротив, чисто
от професионално любопитство за да се уверя за пореден път колко бедни хора е подлъгал, богатото момче от Росарио. Затова ще завърша отново с - Мъртвият не ни е враг. 8-)

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 12 Апр 2017, 23:13

Изображение

Труп Че Гевары на обозрении в Валлегранде. Боливия. Октябрь 1967 г.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

kramer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от kramer » 13 Апр 2017, 21:14

На боливийския офицер униформата му е като на германците. :)

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 11 Окт 2017, 19:32

Не толкова известни снимки (хронологията не е следвана):

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Отговори