1500*37.5/100=562.5
450*80/100=360
562.5/360*100=156.25 Американският военнен бюджет е 156% немския, дори по твоите данни, към които имам големи резерви.
Проблемът е, че се изхвърли и се опитваш да се измъкнеш с подобия на нападки.
1500*37.5/100=562.5
Да, видя ли че можеш!
Сега, ако обичаш, вземи един тълковен речник и провери какво означава думичката "равен", която си използвал по-горе.Amazon написа: ↑29 Дек 2023, 20:13Да, видя ли че можеш!Немският бюджет е 360/562.5100= 64%. Демек немският бюджет е 64% от американският през 44-та! Няма никакви "3 пъти разлика" и съм прав, че са близки. От какво точно да се измъквам? Колкото и да се напъваш не можеш да промениш фактите.
Сега...ако опитваш да убедиш мен(или себе си), че 64% е същото, като "2-3 пъти" аз в такива извращения не искам да участвам.
Освен това още първата статия, която ти дадох представя нещата точно, ама ни трябваше кило мастило, за да стигнем до същият извод. Още повече че изследването отчита цялата война а първите години БВП на САЩ освен, че по-малко от 45-та, но и се отделят 17% докато германците започват да блъскат още от 30-те. За това и статията дава за цялата война немските разходи, като 79% от американските. Нормално е - немците водят тотална война още от 39-та.
Дай данни да видим с колко са орязани и колко съществено е било това.Dinain написа: ↑29 Дек 2023, 14:31Двигателите не просто "стават твърде късно", а стават твърде късно, защото Гьоринг орязва до минимум ресурсите за разработка на реактивни двигатели през февруари 1940 г., считайки че войната ще е кратка и са безперспективни. Т.е. - намеса. Вили Месершмит също иска да си бута витловите самолети - отново намеса.
За каква готовност говориш, когато най-важното - двигателите липсват?Dinain написа: ↑29 Дек 2023, 14:31Иначе Schwalbe (изтребителят) е готов още в 1942 г., без двигателите. Хитлер определено приоритизира разработката и производството на Sturmvogel (бомбардировачът), което забавя изтребителя. Нещо повече, според мемоарите на Алберт Шпеер Хитлер първо забранява да се произвежда Schwalbe и разрешава чак през пролетта на 1944 г.
И кои са тези две години при положение, че Ме 262 V2 лети за първи път на изцяло реактивна тяга през октомври 1942 г. Излиза, че вторият му полет е бил през октомври 1944 г.? А какво стана с фактите?Dinain написа: ↑29 Дек 2023, 14:31Тоест имаме думата на Алберт Шпеер, който пише черно на бяло че Хитлер е забранил да се работи по изтребителя в продължение на 2 години, срещу думата на Центъра, който повтаря "Хитлер не е виновен за късната поява на Ме 262 като изтребител", така разбирам.
И че Алберт Шпеер, който е Reich Minister of Armaments and War Production 1942-45 г., "не е бил достатъчно запознат с проблемите около въвеждането на реактивна техника в експлоатация по време на война" (нещо, което му е буквално длъжностната характеристика).
Е, аз все пак избирам да повярвам на Шпеер в тази ситуация, без да те обиждам.
centara написа: ↑29 Дек 2023, 20:28Сега, ако обичаш, вземи един тълковен речник и провери какво означава думичката "равен", която си използвал по-горе.
И още нещо - разликата между 64% и 50% (което всъщност е два пъти по-малък) е 14% пункта. Между 64% и 0 (което е равен) е 64 процентни пункта. Кой е по-близо, дори по твоите измислени данни![]()
И да не забравя - бих искал да видя доказателство за въпросните 70% военнен бюджет от БВП за Германия.
Думичката "вероятно" е най-знакова от цялото повествование.
Да, въпросните 2,5-3 пъти са при 41,5% от БВП на САЩ за отбрана и 60% от БВП на Германия.Amazon написа: ↑29 Дек 2023, 21:11centara написа: ↑29 Дек 2023, 20:28Сега, ако обичаш, вземи един тълковен речник и провери какво означава думичката "равен", която си използвал по-горе.
И още нещо - разликата между 64% и 50% (което всъщност е два пъти по-малък) е 14% пункта. Между 64% и 0 (което е равен) е 64 процентни пункта. Кой е по-близо, дори по твоите измислени данни![]()
И да не забравя - бих искал да видя доказателство за въпросните 70% военнен бюджет от БВП за Германия.![]()
![]()
Думичката "вероятно" е най-знакова от цялото повествование.
Пак не са дори близко - много те мъчи тая математика.
Не, ти молбата няма да можеш да я изпълниш, просто защото не можеш. Това ми е пределно ясно и просто търсиш оправдание. Иначе, аз нямам претенции да съм велик математик, даже напротив, но в сравнение с теб съм Терънс Тао. Все пак ти дори не можа да си сметнеш процентите, които беше дал, защото иначе щеше да се спреш да напишеш онази чутовна глупост.Amazon написа: ↑29 Дек 2023, 21:30Пак не са дори близко - много те мъчи тая математика.Дори с измислени цифри не можеш да го докараш до 2 пъти. Колкото до процентите от БВП вече съм ти дал източници - 37% за САЩ 45-та и по-мако (не знам с колко) 44-та. Германия - 75%. Обаче предвид очеизвадният факт, че всеки източник, който не съвпада с фантазиите ти е невалиден, се опасявам че няма да мога да изпълня молбата ти.
Празни приказки.centara написа: ↑29 Дек 2023, 21:40Не, ти молбата няма да можеш да я изпълниш, просто защото не можеш. Това ми е пределно ясно и просто търсиш оправдание. Иначе, аз нямам претенции да съм велик математик, даже напротив, но в сравнение с теб съм Терънс Тао. Все пак ти дори не можа да си сметнеш процентите, които беше дал, защото иначе щеше да се спреш да напишеш онази чутовна глупост.
Посочва - 37.5 през 45-та. Може би ако го беше прочел вместо да се чудиш какво да напишеш... За Германия вече ти давам източник втори път. Ето и уикито:
https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_o ... t%20years.Eventually, it reached as high as 75 percent by 1944. The first financial package for rearmament was adopted by the Nazi government in June 1933, and it was extremely ambitious. Schacht approved a figure of 35 billion ℛ︁ℳ︁ to be spent on military buildup over eight years.
Аз си изкарвам хляба с математика, ти не ме интересуваш. Коя чутовна глупост?Иначе, аз нямам претенции да съм велик математик, даже напротив, но в сравнение с теб съм Терънс Тао. Все пак ти дори не можа да си сметнеш процентите, които беше дал, защото иначе щеше да се спреш да напишеш онази чутовна глупост.
Ако не беше тоталната безчовечност на нацистите и идеята на Хитлер за "разширяване на жизненото пространство" щяха да получат огромна подкрепа в Украйна и Беларус. Вместо това те бесят по площадите в Украйна 20 годишни момичета на групи (щото били комунистки) и избиват до крак цели села в Беларус. За поляците отделно. Не случайно американците ги наричат "Хуните". Те дори в самата Русия биха получили подкрепа, ако не беше зверщината им.ефекта от неописуемата им жестокост към част от местното население
E, поне не са празни изхвърляници, като твоето.Amazon написа: ↑29 Дек 2023, 21:58Празни приказки.centara написа: ↑29 Дек 2023, 21:40Не, ти молбата няма да можеш да я изпълниш, просто защото не можеш. Това ми е пределно ясно и просто търсиш оправдание. Иначе, аз нямам претенции да съм велик математик, даже напротив, но в сравнение с теб съм Терънс Тао. Все пак ти дори не можа да си сметнеш процентите, които беше дал, защото иначе щеше да се спреш да напишеш онази чутовна глупост.
Т.е за 1944 г. ми пробутваш данни от 1945 г. Колко коректно. За Германия - благодаря, намерих каквото ми трябваше. Само ще отбележа, че и в първоизточника се съдържа думичката probably, която толкова те забавляваше.Amazon написа: ↑29 Дек 2023, 21:58Посочва - 37.5 през 45-та. Може би ако го беше прочел вместо да се чудиш какво да напишеш... За Германия вече ти давам източник втори път. Ето и уикито:https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_o ... t%20years.Eventually, it reached as high as 75 percent by 1944. The first financial package for rearmament was adopted by the Nazi government in June 1933, and it was extremely ambitious. Schacht approved a figure of 35 billion ℛ︁ℳ︁ to be spent on military buildup over eight years.
Това не означава нищо. Светът е пълен с хора, които работят неща, от които не разбират. А глупостта е, че военният бюджетът на Германия през 1944 г. бил равен на този на САЩ. Ако си беше проверил данните и направил изчисленията, нямаше да се изхвърлиш така. Да не говорим, че щеше да видиш, че за 1944 г. няма достоверни данни за Германия.
Американците и британците им лепват този прякор още през ПСВ, няма връзка със зварствата през ВСВ.
Ти съвсем загуби ориентация. Написах, че през 45-та е толкова а през 44-та е по-малко, но не знам с колко. Демек разликата през 44-та е по-малка. Градацията е от 17% до 37.5% през военните години. Реално най-после започваш да виждаш нещата реално. А това, че отново си намерил кусури в източник, който не те кефи изобщо не ме учудва.
Най-после нещо смислено. Прав си, мотото “Beat Back the Hun” в САЩ е от ПСВ.
Изобщо нямам такова намерение. По-горе я написах, нямам проблем да я посоча отново:
Между другото, бях го забравил, но сега като го копирах видях, че и за съотношението между БВП на Германия и Япония си написал голяма глупост - 10 пътиИкономическата мощ на Германия + Австрия е огромна. Военният и бюджет през 44-та е равен на този на САЩ.
нямаше как да не го споделя. Иначе човек ще остане с впечатление, че в твоето "повествование" има само абсолютно сигурни стойности и в числата, които даваш няма никакви колебания.
Мислех, че си запознат с историята. Звучеше запознат...centara написа: ↑29 Дек 2023, 20:37Дай данни да видим с колко са орязани и колко съществено е било това.Dinain написа: ↑29 Дек 2023, 14:31Двигателите не просто "стават твърде късно", а стават твърде късно, защото Гьоринг орязва до минимум ресурсите за разработка на реактивни двигатели през февруари 1940 г., считайки че войната ще е кратка и са безперспективни. Т.е. - намеса. Вили Месершмит също иска да си бута витловите самолети - отново намеса.
https://www.airandspaceforces.com/article/1108bungle/Fatal Optimism
The real causes of the Me 262’s lack of effect came instead from the conflicting personalities and decisions that characterized the Nazi regime—and one baleful decision made by Goering.
In February 1940, long before France was defeated, Goering decreed that the development of jet engines be stopped—because the war would be over by 1941.
His words had immediate effect—only about 35 engineers were left on the jet engine program. The first large order for jet engines (80) did not occur until 1942.
ХохохоDinain написа: ↑30 Дек 2023, 00:30Мислех, че си запознат с историята. Звучеше запознат...centara написа: ↑29 Дек 2023, 20:37Дай данни да видим с колко са орязани и колко съществено е било това.Dinain написа: ↑29 Дек 2023, 14:31Двигателите не просто "стават твърде късно", а стават твърде късно, защото Гьоринг орязва до минимум ресурсите за разработка на реактивни двигатели през февруари 1940 г., считайки че войната ще е кратка и са безперспективни. Т.е. - намеса. Вили Месершмит също иска да си бута витловите самолети - отново намеса.
"Нареждам да се спре работата по разработването на реактиви двигатели, защото войната ще приключи до 1941 г." (Гьоринг, февруари 1940 г.) - това дава ли достатъчна представа с колко са орязани?
https://www.airandspaceforces.com/article/1108bungle/Fatal Optimism
The real causes of the Me 262’s lack of effect came instead from the conflicting personalities and decisions that characterized the Nazi regime—and one baleful decision made by Goering.
In February 1940, long before France was defeated, Goering decreed that the development of jet engines be stopped—because the war would be over by 1941.
His words had immediate effect—only about 35 engineers were left on the jet engine program. The first large order for jet engines (80) did not occur until 1942.
Не знам колко хора са работили по "Projekt 1065" преди това (проектът стартира още преди войната през 1939 г.), но след тази заповед остават 35. 35 инженери работят по разработването на реактивни двигатели в цялата Германия...
И резултатът е, че самолетът е готов, двигателите - не. Тези, които се очакват по задание (BMW), става ясно че ще се забавят много. Готов е прототип на други (Jumo 004), но те пък са по-тежки от разчетите и се налага да преправят цялата конструкция. Първият реактивен полет е юли 1942 г. Но пак греда - Jumo 004 не стават за масово производство, защото изискват редки метали (никел, кобалт, молибден), които са дефицитни в Германия. Налага се да измислят скопена версия на двигателя с по-малко редки метали, която е още по-ненадеждна, де факто започва да се топи като загрее, и това започват да произвеждат - но междувременно е станало 1944 г. Ето това е историята в общи линии, сам можеш да прецениш колко от тези 4 години е можело да се спестят, ако веднъж Гьоринг не спира реактивните двигатели и втори път Хитлер не спира изтребителната версия на Ме 262. Ако просто на разработката на реактивни двигатели беше даден приоритет, вместо да я забият в девета глуха.
Постарах се доста да ровя от телефона. Сега е твой ред, а и по твоята специалност:
Дай данни какви точно са разликите между Schwalbe и Sturmvogel?
Защото повтаряш, че разликата е само в едни бомбоносачи - аз не съм убеден в това.

Е, събеседникът може да напише няколко неща и ако някое от тях е вярно, не го отричам. Но това не означава, че ВСИЧКО, написано от събеседника е вярно
Няма причина да се говори за забавяне от порядъка на година. Дори всичко да вървеше по мед и масло първите Ме 262 може би щяха да се появят около два месеца по-рано. При Ме 262 пък си има други проблеми - няма достатъчно познания за аеродинамиката на самолета при високи скорости. Няколко пилота загиват именно заради това. Изобщо да се твърди, че за три години може да се въведе в експлоатация боен самолет с принципно нова силова установка и принципно нова аеродинамика е несериозно, т.е. мит.Dinain написа: ↑30 Дек 2023, 12:13Относно забавянето, пишеш че не можеш да прецениш колко е, но пък си сигурен че няма забавянеИ аз не мога да преценя колко е, но мога да преценя със сигурност, че забавяне има. На око - година, година и половина - там някъде от началото на 1940 до средата на 1941 г. Затова пиша за алтернативата Ме 262 да се появи началото-средата на 1943 г. вместо средата на 1944 г.
По-нататък, относно разликите между А-1 и А-2 - ок, не са големи. Приемам че забраната на Хитлер влияе само на производството, не на разработването на изтребителя.
Превод от немски:Dinain написа: ↑30 Дек 2023, 12:13Относно Jumo 004 знам, че проблемите така и не са решени до края на войната, написах го. Немският обаче не ми е достатъчно силен, за да си преведа изцяло цитата. Не разбирам как се заключва, че понеже в ТР е останал недоизкусурен, не е било възможно да бъде "изкусурен" (и произвеждан по-рано), ако в АР са били вложени повече ресурси и по-рано.
Обстоятелството, че напр. регулирането на Jumo 004B не е напълно отработено до последния ден от войната, е последното доказателство защо Ме 262 не е могъл да бъде пуснат в серйно производство по-рано. Jumo 004B става относително готов за експлоатация едва от лятото на 1944 г., т.е. след 5 години, но все пак година по-рано от обичайното за конвенционалните двигатели.
Това не е сериозно твърдение. Ядрената бомба е също нова и неизпитана технология, но проект Манхатън я постига за 3 години. Да не би светът тогава да е бил пълен с ядрени инженери?centara написа: ↑30 Дек 2023, 13:03Е, събеседникът може да напише няколко неща и ако някое от тях е вярно, не го отричам. Но това не означава, че ВСИЧКО, написано от събеседника е вярно. Както и не означава ще, ако немците не се бяха туткали Ме 262 щеше да е готов година, година и половина по-рано. Реактивните двигатели са нова и неизпитана технология и изсипването на пари не води до пропорционално съкращаване на сроковете за разработка.
Ханс фон Охайн построява и тества успешно първия турбореактивен двигател в Хенкел за по-малко от година 1936-37 г. Две години по-късно има летящ самолет He 178. Иначе това написаното за Jumo 004 е в типично академичен стил - разработили нещо, ама то не може да се произвежда серийно.Разработката на Jumo 004 започва през октомври 1939, година по-късно, през въпросната 1940 и след "заповедта" на Гьоринг, двигателят започва стендови изпитания. За какво забавяне говорим?! Дай пример с реактивен двигател, разработен в по-кратки срокове.
Влиянието на държавата се изразява в липсата на държавни поръчки за реактивни двигатели. И изявления като това на Гьоринг. Първата поръчка е възложена чак октомври 1942 г. - кой ще си дава зор да бърза да разработва нещо, за което няма никакви поръчки? Бутат си там R&D-то, но на бавен огън.На практика ако погледнеш хронологията и трите конструкторски бюра, които са най-напред в разработката на реактивни двигатели, BMW, Jumo, Heinkel, си работят съвсем активно и през 1940 и през 1941 г. Няма конструктор, който да съобщава за спиране на работата. Хайде една фирма да си прави каквото иска, ама и трите едновременно?
Ок - твоят окомер казва "2 месеца", моят окомер казва "година-година и половина".Няма причина да се говори за забавяне от порядъка на година. Дори всичко да вървеше по мед и масло първите Ме 262 може би щяха да се появят около два месеца по-рано.
Мхм, мит е. Затова американците го правят не за 3, а за 2 години.Изобщо да се твърди, че за три години може да се въведе в експлоатация боен самолет с принципно нова силова установка и принципно нова аеродинамика е несериозно, т.е. мит.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_ ... oting_StarThe Lockheed P-80 Shooting Star was the first jet fighter used operationally by the United States Army Air Forces (USAAF) during World War II.[1] Designed and built by Lockheed in 1943 and delivered just 143 days from the start of design, production models were flying, and two pre-production models did see very limited service in Italy just before the end of World War II.
Благодаря за превода - буквално каквото написах по-горе ("Jumo 004B става относително готов за експлоатация едва от лятото на 1944 г., т.е. след 5 години"). Значи пишат че Ме 262 не е могъл да бъде пуснат в серийно производство по-рано заради двигателите, нещо което вече знаем. И аз казвам - ако бяха вложили повече ресурси в двигателите, щяха да са готови за експлоатация по-рано, от там очевидно и Ме 262 би могъл да бъде пуснат в серийно производство по-рано.Превод от немски:Обстоятелството, че напр. регулирането на Jumo 004B не е напълно отработено до последния ден от войната, е последното доказателство защо Ме 262 не е могъл да бъде пуснат в серйно производство по-рано. Jumo 004B става относително готов за експлоатация едва от лятото на 1944 г., т.е. след 5 години, но все пак година по-рано от обичайното за конвенционалните двигатели.
Ъъъ и колко атомни бомби успяват да произведат американците?Dinain написа: ↑30 Дек 2023, 14:20Това не е сериозно твърдение. Ядрената бомба е също нова и неизпитана технология, но проект Манхатън я постига за 3 години. Да не би светът тогава да е бил пълен с ядрени инженери?Американците привличат топ учените и инженерите в света, по проекта работят общо 130,000 души. Германия няма тези ресурси и не казвам, че всичко живо е трябвало да се впрегне да работи по реактивни двигатели - но да твърдиш, че няма разлика между това по проекта да работят 35 инженери или 350 инженери и да повтаряш "нямало е как да стане по-бързо", е несериозно. Естествено, че изсипването на пари съкращава сроковете за разработка в някаква степен (никъде не съм казал че е пропорционално). Примерно в проект Манхатън за по-бързо работят по няколко алтернативни решения паралелно, което разбира се е по-скъпо. Сам даваш пример с центробежните и осевите компресори при реактивните двигатели - а защо да не експериментират и с двата паралелно? Даваш бинарен избор между реактивни и бутални двигатели - отново, а защо да не отделят ресурси и за двете?
Да сравняваш HeS 1 с Jumo 004 е все едно да сравняваш калкулатор с компютър. И двете работят на едни и същи принципи, ама...Dinain написа: ↑30 Дек 2023, 14:20Ханс фон Охайн построява и тества успешно първия турбореактивен двигател в Хенкел за по-малко от година 1936-37 г. Две години по-късно има летящ самолет He 178. Иначе това написаното за Jumo 004 е в типично академичен стил - разработили нещо, ама то не може да се произвежда серийно.Реално производството на Jumo 004 след множество промени започва чак в 1944 г., така че периода на разработката му не е 2, ами 5 години.
Тук вече намирисва на отбой. "Заповедта" на Гьоринг стана "изявление" и причината се измести в липсата на държавни поръчки. А ти би ли поръчал двигатели, за които нямаш самолети? Доставят ти няколкостотин двигателя и ти какво ги правиш? Нещата вървят паралелно и големите поръчки идват с доказването на технологията, а това отнема време.Dinain написа: ↑30 Дек 2023, 14:20Влиянието на държавата се изразява в липсата на държавни поръчки за реактивни двигатели. И изявления като това на Гьоринг. Първата поръчка е възложена чак октомври 1942 г. - кой ще си дава зор да бърза да разработва нещо, за което няма никакви поръчки? Бутат си там R&D-то, но на бавен огън.
Само дето твоят окомер не може да обясни откъде ще се вземат научно-производствените ресурси, за такова скъсяване на срока.
Правят го толкова бързо защото англичаните им снасят наготово информация, трупана с години, барбар с реактивния двигател за първия прототип. Иначе това, което американците си правят сами - Р-59 се оказва абсолютен запъртък. По твоята логика Рузвелт е виновен за изоставането на САЩ в областта на реактивните двигатели.Dinain написа: ↑30 Дек 2023, 14:20Мхм, мит е. Затова американците го правят не за 3, а за 2 години.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_ ... oting_StarThe Lockheed P-80 Shooting Star was the first jet fighter used operationally by the United States Army Air Forces (USAAF) during World War II.[1] Designed and built by Lockheed in 1943 and delivered just 143 days from the start of design, production models were flying, and two pre-production models did see very limited service in Italy just before the end of World War II.
Твърде малко по-рано, за да има какъвто и да ефект върху крайния изход. Но така или иначе, твърдения, че Хитлер или Гьоринг са затрили вундервафето, което е щяло да спаси Райха са мит. Дори да ги казва Адолф Галанд.Dinain написа: ↑30 Дек 2023, 14:20Благодаря за превода - буквално каквото написах по-горе ("Jumo 004B става относително готов за експлоатация едва от лятото на 1944 г., т.е. след 5 години"). Значи пишат че Ме 262 не е могъл да бъде пуснат в серийно производство по-рано заради двигателите, нещо което вече знаем. И аз казвам - ако бяха вложили повече ресурси в двигателите, щяха да са готови за експлоатация по-рано, от там очевидно и Ме 262 би могъл да бъде пуснат в серийно производство по-рано.
То това е универсален проблем, макар и в Райха да е по-изразен - разпиляват си ресурсите по 800 проекта едновременно. Да, учил съм икономика - да, всички ресурси са ограничени. Да, намаляваш за нещо друго. Какво друго не е предмет на разговора обаче. Разговорът е "можеше ли да стане по-бързо". И ти признаваш, че е можело - стига да вложат повече ресурси. В началото твърдеше, че "не е можело да стане по-бързо".Ти икономика не си ли учил? Когато увеличаваш ресурси за едно, в краткосрочен план намаляваш за друго. Проблем на икономиката на Райха е, че всеки се бори за нещо - танкове, подводници, самолети.
Не, няма отбой. Естествено, че бих поръчал двигатели - историята показва, че фюзелажите ги построявят много по-бързо, все двигателите са проблема.Тук вече намирисва на отбой. "Заповедта" на Гьоринг стана "изявление" и причината се измести в липсата на държавни поръчки. А ти би ли поръчал двигатели, за които нямаш самолети? Доставят ти няколкостотин двигателя и ти какво ги правиш? Нещата вървят паралелно и големите поръчки идват с доказването на технологията, а това отнема време.
During the summer of 1940, the first prototype airframe was completed; however, it was unable to proceed with powered test flights due to development difficulties with the intended engine, the HeS 8. Thus, it was initially flown as a glider until suitable engines could be made available six months later. The lack of state support protracted engine development, and thus setting back work on the He 280; nevertheless, it is believed that the fighter could have been made operational earlier than the competing Messerschmitt Me 262, and offered some advantages over it. On 22 December 1942, a mock dogfight performed before RLM officials saw the He 280 demonstrate its vastly superior speed over the piston-powered Focke-Wulf Fw 190; shortly thereafter, the RLM finally opted to place an order for 20 pre-production test aircraft to precede a batch of 300 production standard aircraft.
Във философски смисъл е така. Но за разлика от Райха, на САЩ въобще не му е належащо да има реактивни изтребители, те за това и не си дават зор.По твоята логика Рузвелт е виновен за изоставането на САЩ в областта на реактивните двигатели.
Едно баба знае, едно баба бае. Това, което пишеш, е мит. Това, което аз пиша, не е мит - че е можело да стане по-рано.Твърде малко по-рано, за да има какъвто и да ефект върху крайния изход. Но така или иначе, твърдения, че Хитлер или Гьоринг са затрили вундервафето, което е щяло да спаси Райха са мит. Дори да ги казва Адолф Галанд.
Ефективността щеше да е още по-голяма защото не е линейна. То и така има моменти, когато американците спират бомбардировките, заради недопустимо големи загуби.Dinain написа: ↑31 Дек 2023, 12:36За разлика от вундервафета на чертожната дъска като Amerika Bomber и т.н., Ме 262 в крайна сметка е бил построен и ползван, и имаме емпирични доказателства за ефективността му - 100 самолета в строя свалят 400-500 противникови. Ерго ако са имали 1000 самолета в строя година по-рано, разумно очакване е, че за същия период ще свалят 4000-5000 противникови самолета. Дали това в края на краищата ще спаси Райха не знам, но не е това разговора - ти твърдеше, че йок, не е можело да стане по-бързо. Аз твърдя, че е можело да стане по-бързо, и това не е мит.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани