Втора световна война ⇒ Германските съюзници в СССР и Югославия.

1939-1945
Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Германските съюзници в СССР и Югославия.

Мнение от Христо Спириев » 22 Апр 2018, 15:53

ValBo написа: ↑
22 Апр 2018, 15:32
Аз не мога да приема борци за свобода, които могат да завържат невръстни деца с бодлива тел за дърво, само защото не са от правилната националност.
И никаква окупация не ги оправдава
Не се измъквай.
Преди да постнеш смимката, провери историята и.

Веднъж тук във форума вече я пуска тази снимка.

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 22 Апр 2018, 16:00

Аз ти казвам, че не съм тръгнал да ги оправдавам, но ти си знаеш твоето.
Понеже разговорът тръгна от дивизиите в СС, ето един списък на украинските, прибалтийски и хърватски части във Вафен СС:
13 планинска дивизия на Вафен СС "Ханджар" (1а хърватска). Състои се предимно от босненски мюсюлмани, но има и хърватски и немски части (от фолксдойче). Основана през 1943г. и основната и дейност е борба срещу югославските партизани, а през пролетта на 1945г. участва в операция "Пролетно пробуждане" (битката при Балатон). През дивизията преминават между 25-30 000 души.
Изображение
...
23 планинска дивизия на Вафен СС "Кама" (2а хърватска). Сформирана през лятото на 1944г. пак от босненски мюсюлмани, командвани от германски офицери. Достига численост от 5000 души и участва в боевете с Червената армия в Унгария. През есента на същата година се слива с "Ханджар".
Изображение
...
14 гренадирска дивизия на Вафен СС "Галиция". Сформирана през април 1943г. Участва в антипартизански операции и в битки с Червената армия в Украйна, Словакия и Австрия. През април 1945 е преименувана на 1а дивизия на Украинската национална армия. Нямам представа колко хора са минали през нея, но през лятото на 1944г. е почти унищожена и на практика се налага да я формират отново.
Изображение
Фенове на "Карпати" Лвов развяват емблемата на дивизията. Снимката е от 2013г, когато все още руснаците не се бяха сетили, че украинците са фашисти :D.
Изображение
...
30 гренадирска дивизия на Вафен СС. Състои се главно от беларуси, но има и руснаци, и украинци. Командват ги германски офицери. Създадена е през август 1944г. и е изпратена в Южна Франция, където някой от частите и се разбнутуват и убиват германските си офицери. По-късно дивизията се бие срещу французите в Елзас. Достига до 11 000 души личен състав.
Изображение
...
По-късно ще добавя и кратки описания на частите от Прибалтийските решублики, че сега нямам повече време.

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 22 Апр 2018, 16:05

Тъй.Населението което живее в Украйна не го слагайте цялото под един знаменател.Има там и мощно партизанско движение в подкрепа на Червената армия.Ксантип както го описа едва ли не цялото е било на немска страна.Имало е предатели сражавали се на немска страна.Казвам предатели не към СССР , а към Украйна, защото е било ясно че Германия няма да допусне независима Украйна.
Кръвта вода не става!

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 22 Апр 2018, 16:15

T-72 написа: ↑
22 Апр 2018, 16:05
Тъй.Населението което живее в Украйна не го слагайте цялото под един знаменател.Има там и мощно партизанско движение в подкрепа на Червената армия.Ксантип както го описа едва ли не цялото е било на немска страна.Имало е предатели сражавали се на немска страна.Казвам предатели не към СССР , а към Украйна, защото е било ясно че Германия няма да допусне независима Украйна.
Чукча писател?
Ksantip написа: ↑
22 Апр 2018, 15:03
Специално за там го има и следния момент - германците са посрещнати като освободители, особено в Западна Украйна, но след като започват с кланетата и масовите депортации на работници към Райха, успяват да настроят срещу себе си голяма част от народа и се появява силно партизанско движение. Въпреки че е извън хронологическия обхват на раздела, но е неразривно свързана с темата, предлагам тук да обсъдим и съпротивата на прибалтийците и украинците срещу СССР, продължила чак до средата на 50-те.
А кой е предател предлагам да оставим украинците сами да си решат.

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 22 Апр 2018, 16:20

22 Апр 2018, 16:15
T-72 написа: ↑
22 Апр 2018, 16:05
Чукча писател?
22 Апр 2018, 15:03
Специално за там го има и следния момент - германците са посрещнати като освободители, особено в Западна Украйна, но след като започват с кланетата и масовите депортации на работници към Райха, успяват да настроят срещу себе си голяма част от народа и се появява силно партизанско движение. Въпреки че е извън хронологическия обхват на раздела, но е неразривно свързана с темата, предлагам тук да обсъдим и съпротивата на прибалтийците и украинците срещу СССР, продължила чак до средата на 50-те.
А кой е предател предлагам да оставим украинците сами да си решат.
Да , приемам чукченската критика.Пропуснал съм го това.
Но за останалото съм отчасти съгласен.Украина е разнородна.И това трябва да се има в предвид.Едно е било в Лвов, друго в Донецк, трето в Одеса,четвърто в Харков...
Кръвта вода не става!

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от ValBo » 22 Апр 2018, 18:14

Христо Спириев написа: ↑
22 Апр 2018, 15:53
Аз не мога да приема борци за свобода, които могат да завържат невръстни деца с бодлива тел за дърво, само защото не са от правилната националност.
Не се измъквай.
Преди да постнеш смимката, провери историята и.

Веднъж тук във форума вече я пуска тази снимка.
Проверил съм. Според съвременните украински писания, това била циганка, която сама убила 4-те си деца, пък това което прилича на бодлива тел, било дефект на снимката. Само дето има няколко ракурса на тази снимка. А според поляците не се знае от кога е снимката, нито от къде е. За автори се спрягат най-различни хора на най-различни места. Дори и немски офицери са намесени.
Finita la commedia

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 22 Апр 2018, 18:22

22 Апр 2018, 18:14
► Show Spoiler
О, не.
Потвърди с ясно доказателство мнението си:
Защото след, като си проверил и поясняваш, че:
А според поляците не се знае от кога е снимката, нито от къде е
значи е умишлено, съзнателно тролене и провокация, несвързана с дискутираното по темата.

П.П.Знае се откога и за какво е снимката.

Аватар
Stan
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Stan » 22 Апр 2018, 18:34

22 Апр 2018, 15:28
Не знам защо си мислиш, че се опитвам да оправдая извършените от тях престъпления. А погромите срещу евреите също имат много дълга история. Мисля, че от цяла Източна Европа, само тук, на Балканите, нямаме такива "навици". Организирането изтребване през войната е просто нова форма на нещата, които са се случвали преди това. Едва ли има селско въстание в Полша, Русия и Румъния, в което първите жертви да не са били бирниците и местните евреи.
Погроми срещу евреите в Полша е имало и след войната!
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0 ... 1%86%D0%B5
Като не искаш мира, на ти секира.

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от ValBo » 22 Апр 2018, 18:40

22 Апр 2018, 18:22
22 Апр 2018, 18:14
► Show Spoiler
О, не.
Потвърди с ясно доказателство мнението си:
Защото след, като си проверил и поясняваш, че:
А според поляците не се знае от кога е снимката, нито от къде е
значи е умишлено, съзнателно тролене и провокация, несвързана с дискутираното по темата.

П.П.Знае се откога и за какво е снимката.
Тоест, поляците издигат паметник на въпросната случка, в това, което съм намерил за клането (на полски) е посочена като достоверна, но аз съм тролил темата.
Но айде, тази снимка не вярна, останалите и те ли са руска дезинформация. Стоте хиляди жертви са тролеж?
Е, там после Армия Крайова им "връща" подобаващо, но пак страдащото е населението.
Finita la commedia

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 22 Апр 2018, 19:03

22 Апр 2018, 18:40
► Show Spoiler
Тоест, поляците издигат паметник на въпросната случка, в това, което съм намерил за клането (на полски) е посочена като достоверна, но аз съм тролил темата.
Но айде, тази снимка не вярна, останалите и те ли са руска дезинформация. Стоте хиляди жертви са тролеж?
Е, там после Армия Крайова им "връща" подобаващо, но пак страдащото е населението.
Единствено за коментираната снимка коментирах и питах и за твърдението ти за вързани с бодлива тел деца.. Но след като втори път говориш за нея (първия я пусна пак провокативно):
► Show Spoiler
а заявяваш, че си проверил, значи умишлено и съзнателно тролиш и провокираш други потребители във форума.

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от ValBo » 22 Апр 2018, 19:07

Първият път, когато я пуснах, даже не знаехте от къде е. А тя излиза веднага, в момента в който потърсиш за УПА.
Честно казано, за УПА ласкаво се изказват само украинците и то не всички. Никоя друга, съседна на тях народност няма добри спомени.
Finita la commedia

Аватар
Ivanov
Редовен потребител

Мнение от Ivanov » 22 Апр 2018, 19:26

22 Апр 2018, 15:38

Но да не е онази снимка, която си качвал, защото е менте пропаганда за престъпления от украинци и поляците махнаха скулптората от мемориала.
Има вършени престъпления, но не и снимката. Снимката е гнусна пропаганда.
Защото снимката я има от 20-те години. По разследване мисля на англичанин за полудяла циганка , която убила децата си.

Провери преди да пишеш глупости и провокации.
Провери.
Провери.
И аз съм пускал въпросната снимка и я взех от издадена в Полша книга ! Бях публикувал и книгата но сега не мога да я намеря .
Защото снимката я има от 20-те години. По разследване мисля на англичанин за полудяла циганка , която убила децата си.
От къде ти е инфото и колко е верно ?

Аватар
Stan
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Stan » 22 Апр 2018, 19:56

Да се разглеждат събитията в Украйна/Югоизточна Полша през Втората световна война единствено през призмата "съюзници-врагове на нациолсоциалистическа Германия" е твърде елементарно, най-малкото защото това са проблеми възникнали още преди да има националсоциализъм. Специално украинците най-вероятно биха подкрепили всеки който е срещу Полша и срещу СССР. В случая това са били германците, но и зулусите да бяха, най-вероятно и тях биха подкрепили. Всъщност, не става въпрос толкова за подкрепа, колкото за използването на конкретната ситуация за постигането на собствената цел.
А между другото, един много интересен пример, който показва колко елементарни са черно-белите възприятия, е случаят със самия Степан Бандера. Може би това е единственият "съюзник" на Хитлер, прекарал години в германски концлагер!
.... както и братята му
Александър Бандера, заинал в Освиенцим, вероятно убит от полски надзирател
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0 ... 0%B8%D1%87
и Василий Бандера, също убит в Освиенцим, вероятно от поляци
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0 ... 0%B8%D1%87
Като не искаш мира, на ти секира.

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 22 Апр 2018, 20:44

Ivanov написа: ↑
22 Апр 2018, 19:26
► Show Spoiler
От къде ти е инфото и колко е верно ?
Извинявам се за неточност. Отдавна се рових за случая.
Разследването е от местната полиция в Полша. Няма как да е англичанин. Англичанин, психиатър съм срещал, че е публикувал снимката в медицинско издание.

Случая е следния
Снимки - 18+
► Show Spoiler
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0 ... 0%BD%D0%B0

1923г в село до град Радом, Полша циганката Мариана Долинска остава сама с четири деца. Мъжът и е убит. Гладуват с децата в пълна нищета. Решава, че единствения начин да спаси децата от глад е да ги убие, като ги обеси на дърво. Предава се сама на полицията и фотограф прави снимките.Разследването продължава половин година.
Педават Долинска в психиатрична клиника под наблюдението на доктор Витолд Луневски в Tворки. Поставя диагноза "маниакално депресивна психоза". Установяват и други психични заболявания. 1928г Мариана Долинска умира. След смърта Витолд Луневски 1928г. публикува статия в "Психиатричен ежегодник" («Ежегоднике психиатрии») "Маниакално-депресивната психоза в съдебно-психиатричната практика" с две от снимките.Не е изяснен произхода на третата снимка. Тя е огледална на втората снимка, но вече уж се виждало бодлива тел с която били вързани децата. А в краина сметка са следи от пречупване или драскотини на снимката, които ги няма на огледалната снимка.

През 2002г Александър Корман първи описва фотографиите като "докозателство" за зверства на украински националисти от УПА през 1943г. или 1944г. в село Козовка в «Отношение УПА к полякам на землях Юго-Восточных Второй республики» (Вроцлав, 2002).
Също и в книгата «Геноцид, совершенный украинскими националистами» Генри Команьского и Стивена Секерки (Вроцлав, 2004), престъпления на украински националисти, също за село Козовка, но че снимката е от немски военен фотограф.

През 2007г. скулптора по снимките на проф. Мариан Конечни предизвиква спорове и протести и е махната от мемориала на жертвите.

Но снимките вече са тръгнали като грозна и гнусна пропаганда по форумите,като нагледно доказателство за престъпления на украински националисти през ВСВ.

Отговори