Съвременни конфликти ⇒ Израел-Палестина

1990-

Модератори: Ksantip, Sharana, ISTORIK, Amazon

Отговори
Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Израел-Палестина

Мнение от Dinain » 13 Сеп 2026, 03:24

Между другото, излязъл е 5-ти сезон на израелския сериал "Фауда" по Netflix. Още не съм го гледал. Част от сезона пресъздава клането от 07.10.2023 г.

Изображение
I watched the 5th season of Fauda, the Israeli series on Netflix. It’s always been an uncomfortable show. Created by Lior Raz and Avi Issacharoff, both former members of Israeli units, it follows undercover agents in the Israeli-Palestinian conflict, almost always avoiding the easy divide between good guys and bad guys.

But the fifth season is a gut punch. Episodes 7 and 8 recreate the October 7, 2023 massacre, and that makes it hard to watch as just fiction. I think everyone saw dozens of real images from the attacks, many filmed by the terrorists themselves, which were already shocking enough. But this time, the fiction puts us right inside the horror.

I was genuinely shaken, not just from watching the massacre through the victims’ eyes, but imagining the Israeli actors, many of them Jewish. The photo illustrating this post is of actor Yaakov Zada-Daniel, who plays agent Eli, in the moment he enters his home in a kibbutz attacked by Hamas terrorists. It’s breathtaking. He wasn’t acting out a distant tragedy. He was rebuilding something in front of the cameras that struck his country, his families, his friends, and the show’s own crew.

Idan Amedi, an actor from Fauda, was seriously injured while fighting in Gaza. Matan Meir, a production member, died in the war. Maybe that’s why these episodes have a different texture. They don’t feel like an attempt to imagine the horror.

They carry us right into it.
https://x.com/lucianopires/status/2098751256189657217
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 13 Сеп 2026, 09:38

И разбира се гледайте Хинд Раджаб. Този филм е покъртителен.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 13 Сеп 2026, 09:42

Dinain написа: ↑
13 Сеп 2026, 03:14
Thorn написа: ↑
13 Сеп 2026, 02:10
Освен това Адолф може да наричаш фюрера си, той напада всички съседи и анексира територии за "безопасност" и "жизнено пространство". А манталитетът на Бен Гвир напомня прероден Химлер.
Адолф, кажи честно - след амплоа на провален асадист, безперспективността да си русофил, мислиш ли че ще успееш като антисемит?

Просто ме съмняват тези кариерни избори, които правиш.
Опитите ти за хумор са покъртително неуспешни. Никога не съм харесвал исляма и арабите. Дори виж първите постинги след 7 октомври. НО след това което Израел направиха в Газа изгубиха цялото ми съчувствие. Злобни безчувствени и безсрамни орки с нацистко мислене.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 13 Сеп 2026, 11:54

13 Сеп 2026, 09:42
13 Сеп 2026, 03:14
13 Сеп 2026, 02:10
Освен това Адолф може да наричаш фюрера си, той напада всички съседи и анексира територии за "безопасност" и "жизнено пространство". А манталитетът на Бен Гвир напомня прероден Химлер.
Адолф, кажи честно - след амплоа на провален асадист, безперспективността да си русофил, мислиш ли че ще успееш като антисемит?

Просто ме съмняват тези кариерни избори, които правиш.
Опитите ти за хумор са покъртително неуспешни. Никога не съм харесвал исляма и арабите. Дори виж първите постинги след 7 октомври. НО след това което Израел направиха в Газа изгубиха цялото ми съчувствие. Злобни безчувствени и безсрамни орки с нацистко мислене.
Видимо са достатъчно успешни, но не са замислени като хумор - искрено съм разтревожен за теб и вярата, че някой някога се е нуждаел от твоето съчувствие. :roll:

Ето например, че никой не е споменавал ислям и араби, освен теб. Тревогата ми се дължи на факта, че никога не признаваш грешките си, колкото и очевидни да са те, и след два неуспешни морални избора, третият изглежда вече терминален - моралната позиция на антисемит, намерил призвание в омраза към Израел. 🇮🇱

Изображение

Логически не е ли най-вероятно, че след като си сбъркал два пъти, ползвайки същия инструментариум и без никакъв коректив, и третия път ще се окажеш от грешната страна на историята?

Все пак Айнщайн го е казал:
"Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results."
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Сеп 2026, 02:41

Следите ли скандала с филма NAZA, който спечели биеналето във Венеция. Интервюта с израелски военни, които признават военни престъпления. Нетаняху има мощен butthurt! Разпенявил се , щели да променят закона, да лишава от гражданство, да налага глоби.

С нацистите са братя по морал.
Последна промяна 3 на Thorn, променена общо 17 пъти

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Сеп 2026, 02:42

https://euronews.bg/news/filmat-naza-ra ... ne-v-gaza/

„Naza“ е филм, който не оставя зрителя безразличен. Документалната лента беше показана на филмовия фестивал във Венеция и получи 25-минутни овации от публиката. Филмът представя отвътре системата за убиване на палестинци, прилагана от израелската армия и разузнавателните служби.

„Naza“ е пример за ярко документално кино, без раздаване на присъди, с врязващи се в съзнанието на зрителя свидетелства от първо лице. Служители на разузнаването и войници от израелската армия разкриват детайли от убийствата на цивилни в ивицата Газа.

Филмът е дело на двама израелски режисьори – Ювал Абрахам и Рейчъл Сор, които стоят и зад наградения с „Оскар“ документален филм „Няма друга земя“. Заглавието „Naza“ препраща към съкращение, използвано от израелските военни за обозначаване на цивилни жертви, включително жени и деца.

Режисьорката Рейчъл Сор посочва, че много от разкритията във филма вече са били описани в журналистически разследвания на „Гардиън“ и „Local Call 972“, както и от палестински журналисти от Газа.

„Сметнахме, че е важно да съберем тези свидетелства във филм и да го покажем на публиката. Едно е да четеш за това, съвсем друго е да чуеш как хората, създали и управлявали тези системи, говорят за тях пред камера, как ги описват и показват“, казва Сор.

По думите ѝ филмът позволява да бъдат показани и аспекти, които често липсват в журналистическите материали – „обществото, в което се случват тези неща“.

Участниците във филма описват системите за наблюдение и дистанционните бомбардировки, използвани в операцията на израелската армия. Според тях изкуствен интелект се прилага за идентифициране на потенциални цели на „Хамас“ и за нанасяне на удари по къщи и апартаменти, често със знанието, че в тях има семейства.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Сеп 2026, 02:44

Израелският документален филм "Наза" (NAZA) за цивилните жертви във войната в Газа предизвика остра вълна от недоволство в страната, след като преди дни бе отличен със специалната награда на журито на филмовия фестивал във Венеция. Той разгневи висши държавни служители и дори доведе до призиви за отнемане на израелското гражданство на авторите му Ювал Абрахам и Рахел Сор.

Премиерът Бенямин Нетаняху обвини създателите на филма в подстрекателство и антисемитизъм, докато началникът на израелската армия се зарече да издири военнослужещите, сътрудничили на проекта. Министърът на културата Мики Зохар призова в понеделник за отнемане на гражданството на двамата режисьори Абрахам и Сор. Началникът на генералния щаб на израелската армия генерал-лейтенант Еял Замир поиска от военната прокуратура да разследва потенциално изтичане на класифицирана информация във филма. "Това е опасен опит да ни се отнеме легитимното право да се защитаваме срещу най-жестоките ни врагове", посочи Замир.

Заснет при изключителна секретност в продължение на три години на покривите на Тел Авив през нощта, "Наза" представя свидетелствата на 24 израелски военни източници, включително разузнавачи и войници. Те разкриват детайли за войната в Газа и за това, което определят като системно избиване на палестински цивилни граждани.
https://www.segabg.com/category-culture ... azhdanstvo
Последна промяна 1 на Thorn, променена общо 17 пъти

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Сеп 2026, 02:48

За пореден път Биби включи изтъркания парцал за някакъв "антисемитизъм", при положение, че авторите са израелци.

Някога антисемитизмът е бил да мразиш евреите, а сега е когато те мразят израелците /онези, които извършват Холокост спрямо палестинския народ/. Излиза, че порядъчните хора следва да са "антисемити".

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Сеп 2026, 02:49

Героите, които не се уплашиха да разкажат и покажат истината:

Изображение

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Сеп 2026, 02:56

А ето какво говорят министрите на израелското правителство, което е "демократично", което е "цивилизовано", "което е начело на страна, част от Запада, макар и в Близкия изток".

"Смятам, че в Газа трябва да се извършват целенасочени убийства", заяви в понеделник израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир. Той разясни и как си представя това: всяка нощ трябва да се "елиминират" по 30-40 палестинци. Изказванията на министъра в кабинета на Нетаняху предизвикаха масово възмущение в целия свят.

Бен-Гвир уточни, че не говори само за палестински бойци, които представляват непосредствена опасност - според него в ивицата Газа има хора, които не заслужават да живеят. "Те дори не са хора", добави той.
https://www.dw.com/bg/te-ne-sa-hora-izk ... a-78441875

Не били и хора. Нали. А какви са:

Untermensch?????

И вие защитавате страна, в която този изкрейзил нацистки психопат е министър!!!????
Пфу!

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Сеп 2026, 03:20

Изображение

Mourners carry the remains of members of three families during a funeral for nearly 100 people, including 70 children, who were killed in Israeli attacks and recovered by Palestinian Civil Defense teams from beneath the rubble in Gaza City’s Zeitoun neighborhood on September 6, 2026.

Само при този случай има почти два пъти повече убити деца от израелските технологични варвари, отколкото при атаката на Хамас.

Изобщо, 7 октомри изглежда като относително скромен инцидент на фона на чудовищните израелски престъпления.

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 17 Сеп 2026, 06:30

17 Сеп 2026, 02:44
Заснет при изключителна секретност в продължение на три години на покривите на Тел Авив през нощта, "Наза" представя свидетелствата на 24 израелски военни източници, включително разузнавачи и войници. Те разкриват детайли за войната в Газа и за това, което определят като системно избиване на палестински цивилни граждани.
24 анонимни източници, за които не е ясно доколко са запознати с пълната картина на събитията за които говорят. Някои от т.нар. "разкрития" са напълно фантастични и изсмукани от пръстите и нямат дори най-малка връзка с действителността. Разправят, ча командването било разрешило унищожаване на един терорист, при което е съществувала опасност за 500 незамесени жертви. Това са пълни измишльотини. Вчера беше ликвидиран командирът на бригадата Рафах в Газа. И беше ликвидиран на пътя, където беше сам. А не беше ликвидиран преди месеции, въпреки че е имало такива възможности, защото винаги е бил в обкръжение на незамесени. Не знам дали има друга армия в света, която да полага толкова усилия за постигане на минимална странична щета и в коята толкова много акции да са били отменени в последния момент заради наличието на незамесени.
И фактите говорят ясно, че броят на убитите незамесени от израелски удари в Газа е приблизително равен на броя на ликвидираните терористи. И това, при водене на война в гъсто населена местност, където терористите използват цивилни за жив щит, а самите те се крият в подземия, в които обикновените хора не се допускат. При подобни войни на други държави съотношението е 5 до 10 незамесени за един терорист. Припомнете си дори ликвидирането на Бин Ладен - колко незамесени бяха убити там?
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 17 Сеп 2026, 12:08

17 Сеп 2026, 02:41
Следите ли скандала с филма NAZA, който спечели биеналето във Венеция.
Ами... не, не следим. :D
Благодаря ти, че ме наричаш "герой" :oops: Не знам дали заслужавам чак такава титла, но все пак благодаря за признанието. Доживях.

Само преди около 2 години писах за използването на ИИ при определянето на целите на въздушни удари. Нещо напълно нормално и логично с оглед на технологичните развития от десетилетия.

Предполагам, че във филма е имало сериозна доза пропаганда, която те е възбудила. Иначе чисто информационно не виждам новина. :P
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Сеп 2026, 17:55

Изчезнал Безследно написа: ↑
17 Сеп 2026, 06:30

И фактите говорят ясно, че броят на убитите незамесени от израелски удари в Газа е приблизително равен на броя на ликвидираните терористи.
Няма такива "факти". Те са на ниво на редовните заявления на IDF, че спазвали международното право и атакували само терористи, последнато таково идиотско изказване беше буквално преди дни.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Сеп 2026, 17:56

17 Сеп 2026, 12:08

Предполагам, че във филма е имало сериозна доза пропаганда, която те е възбудила. Иначе чисто информационно не виждам новина. :P
"Все хорошо прекрасная маркиза". Всичко върви от прекрасно по-прекрасно в този най-добър от всички светове.

Но...

Интересно тогава защо и фюрера ти също се беше превъзбудил?

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 17 Сеп 2026, 18:10

17 Сеп 2026, 17:55

И фактите говорят ясно, че броят на убитите незамесени от израелски удари в Газа е приблизително равен на броя на ликвидираните терористи.
Няма такива "факти". Те са на ниво на редовните заявления на IDF, че спазвали международното право и атакували само терористи, последнато таково идиотско изказване беше буквално преди дни.
Има такива факти, изнасяни поне 3 пъти само от мен в темата. Пречат ли на паралелната ти реалност?
Последна промяна 1 на Dinain, променена общо 17 пъти
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 17 Сеп 2026, 18:13

17 Сеп 2026, 17:56

"Все хорошо прекрасная маркиза". Всичко върви от прекрасно по-прекрасно в този най-добър от всички светове.

Но...

Интересно тогава защо и фюрера ти също се беше превъзбудил?
Дежурна реакция срещу уронване престижа на Израел, разбира се. И допълнително утежняваща задачата по преизбирането му.

А не се ли чувстваш поне малко глупаво да наричаш "фюрера ми" този, за чиято оставка и затвор настоявам от поне 3 години? :P

Протоколно питам, за да регистрираш колко несвързани са антисемитските теореми в мозъка ти. :P
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Сеп 2026, 20:48

17 Сеп 2026, 18:10

Има такива факти, изнасяни поне 3 пъти само от мен в темата. Пречат ли на паралелната ти реалност?
Що се мъчиш безплодно да защитаваш безсилната израелска пропаганда? Дори собственият ти министър те опровергава, че въобще някой го е грижа за мирните в Газа. За колонизаторите, надошли кой от Полша, кой от Русия, кой от Германия, кой от Мароко, кой от България, кой от Етиопия, вече стана ясно, че местното население, живеещо в собствената си страна "даже не са хора", а ако се осмелят да не са съгласни с агресорите, подлежат на отстрел, независимо дали при отстрела на един терорист ще загинат 50, 100, 200, до 500 нетерористи.

Алооо - нацистите избиха в Газа няколко десетки хиляди ДЕЦА, бе, още ли претендираш, че света следвало да обръща някакво специално внимание на 7 октомври, че всички израелци постоянно пищят кто настъпени с опорката, ама защо не се говори за зверствата и на другата страна. Ами елементарно Уотсън, вие убихте седемдесет пъти повече хора, отколкото Хамас тогава и включително НЯКОЛКОСТОТИН ПЪТИ повече деца!

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Сеп 2026, 20:50

17 Сеп 2026, 18:13
.

А не се ли чувстваш поне малко глупаво да наричаш "фюрера ми" този, за чиято оставка и затвор настоявам от поне 3 години? :P

Ти не си против политиката му, а против него. Все едно някой германец през 1945 да се оправдава - аз бях против Хитлер, аз съм за Борман.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Сеп 2026, 20:53

Благодаря ти, че ме наричаш "герой" :oops: Не знам дали заслужавам чак такава титла, но все пак благодаря за признанието. Доживях.

Раздвояването на личността и самоотъждестваването с други хора са сериозни психиатрични симптоми.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 17 Сеп 2026, 21:20

17 Сеп 2026, 20:48
17 Сеп 2026, 18:10

Що се мъчиш безплодно да защитаваш безсилната израелска пропаганда?
Просто обръщам внимание на лъжите ти - фактите са важни. Когато казваш, че "няма такива факти", ти лъжеш форума - само аз съм изнасял поне 3 изследвания тук, в тази тема, а ти си известен с фалшиви снимки на деца. :P

Антисемитската ти истерия въобще не чета. :lol:
Говоря за факти, не емоции и психични отклонения.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 17 Сеп 2026, 21:21

17 Сеп 2026, 20:53

Раздвояването на личността и самоотъждестваването с други хора са сериозни психиатрични симптоми.
Нарича се "ирония". :D
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 17 Сеп 2026, 21:24

17 Сеп 2026, 20:50
17 Сеп 2026, 18:13
.

Ти не си против политиката му, а против него. Все едно някой германец през 1945 да се оправдава - аз бях против Хитлер, аз съм за Борман.
Нищо подобно - просто поредната лъжа на Торн.

Колко съм против политиката му е документирано в безброй препирни с бибиста на форума. :P А фактът, че се налага да прибягваш отново и отново до ЛЪЖИ, за да рационализаш антисемитската пропаганда в главата си, е показателен за това колко несъстоятелна е тя. :D
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 17 Сеп 2026, 21:38

Т. е. също си потресен, че избиха 70 хил. човека в Газа и я направиха негодна за живеене, също смяташ, че анексирането на територии с несъгласно население през 21 век е недопустимо, тотално си против всички селища в окупираните територии /то дори в трактовка, че такива са окупираните само след 1967/, несъгласен си с изказванията, че Израел е държава на евреите, т. е. останалите са втора ръка хора, и си несъгласен с лепенето на тъп етикет антисемитизъм на всеки, който е несъгласен с политиката и действията на нетаняховски Израел. И смяташ, че мястото му е в затвора в Хага?

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 18 Сеп 2026, 00:04

17 Сеп 2026, 21:38
Т. е. също си потресен, че избиха 70 хил. човека в Газа и я направиха негодна за живеене, също смяташ, че анексирането на територии с несъгласно население през 21 век е недопустимо, тотално си против всички селища в окупираните територии /то дори в трактовка, че такива са окупираните само след 1967/, несъгласен си с изказванията, че Израел е държава на евреите, т. е. останалите са втора ръка хора, и си несъгласен с лепенето на тъп етикет антисемитизъм на всеки, който е несъгласен с политиката и действията на нетаняховски Израел. И смяташ, че мястото му е в затвора в Хага?
Антисемит си ти, а не всеки несъгласен с политиката и действията на Биби, очевидно защото иначе и аз ще съм антисемит, и 50%+ от израелците. :lol:

За затвора нямам претенции, но защо пък в Хага - и в Израел си има затвори.

Не съм въобще потресен, че избиването на Хамас в гъстонаселена зона е съпътствано с цивилни жертви, което по нищо не се различава от антитерористична операция в Ирак, Сирия или където и да е другаде, и даже ги превъзхожда по минимализиране на цивилните жертви - нещо, което ти казах (написах) още през октомври 2023 г. и точно така се случи, нежали тригодишната ти истерия и фалшификати, които също предвидих. :D

Никой нищо не е анексирал освен във фантазиите ти, а съм против заселническия проект още от 90-те години на миналия век, когато ти не си можел да намериш Шхем на картата - отново нещо, което съм ти казвал (писал). Не че сега си напреднал особено.

Апропо, Газа е годна за живеене - в нея продължават да живеят 2.1 млн. газанци, както сега, така и преди 3 години. Факт.

Последно, антисемитския ти мозък може да ражда нелепици, които да вмъкваш между другото, но вярвам ще се съгласиш, че България е държава на българите, както и Белгия е държава на белгийците, без това да значи че "всички останали са втора ръка хора" в тези държави, ерго тласкан си от антисемитизъм. :lol:

Честно казано, очаквах повече...
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Отговори