Съвременни конфликти ⇒ Конфликт в Украйна - снимки, сателити, геолокации, анализи

1990-

Модератори: Ksantip, Sharana, ISTORIK, Amazon

Отговори
Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликт в Украйна - снимки, сателити, геолокации, анализи

Мнение от Dinain » 01 Яну 2026, 17:08

Статистика за средния руски военнопленник на базата на 10,000 предали се.

Изображение
https://x.com/i/status/2006366661897548109

- 82.7% са редници
- 54% са на възраст над 35 г.
- 76% са контрактници
- 66% са семейни, разведени или вдовци
- 46% имат деца
- 7% са чуждестранни наемници
- 60% са осъждани престъпници, от които 8% за убийство
- повечето са от областите Москва, Краснодар, Перм и Ростов.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 01 Яну 2026, 22:59

Осторожно, емпирични данни - този брояч брои броят на далекобойните украински дронове, които МОРФ обявява че е свалил, по месеци. Декември е рекорд с 4370.

Колко ВСУ изстрелват, е неизвестно.

Сигурен съм, че бъдат от интерес за Брух и рки.

Изображение
https://pbs.twimg.com/media/G9gtKN6X0AA ... name=large

Същото по тримесечия. Тенденцията е очевидна.
Изображение
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Яну 2026, 12:55

Изображение

Украинците желаещи да отстъпват някакви територии в замяна на мир, отново намаляват (33%). 53% са против отстъпване на каквито и да е територии, дори с цената на продължителна война.
https://x.com/i/status/2007022568222736844
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 02 Яну 2026, 15:59

centara написа: ↑
31 Дек 2025, 20:31
Любопитно обобщение на бойния опит на руснята за 2025 г. Ако човек умее да чете между редовете, може да открие доста интересни неща, нищо че е писано от русня.
https://www.mediafire.com/file/vkw9gzc5 ... 5.pdf/file
Благодаря, много полезно четиво! За доста неща си потвърдих предположенията, за още толкова научих по нещо ново. Интересно, че те също оценяват Маджарската балова система като нещо много лошо в общ план.
И Слава Богу, че глистите си остават не просто тъпи, а и упорити в тъпотията си!
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 02 Яну 2026, 16:42

Bruchpilot написа: ↑
02 Яну 2026, 15:59
Интересно, че те също оценяват Маджарската балова система като нещо много лошо в общ план.
Не знам дали си писал преди за това и съм го изпуснал, или просто не си писал, но можеш ли да разясниш какво имаш предвид? Защото и аз имам възражения относно това избиването на вражеската пехота да е основна цел, която едва ли не да доведе до крайна победа (справка - плановете на Фалкенхайн за битката при Вердюн), но на едно по-ниско ниво (на каквото е Мадяр) ми се струва напълно ок.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 02 Яну 2026, 16:51

Ksantip написа: ↑
02 Яну 2026, 16:42
Защото и аз имам възражения относно това избиването на вражеската пехота да е основна цел, която едва ли не да доведе до крайна победа (справка - плановете на Фалкенхайн за битката при Вердюн), но на едно по-ниско ниво (на каквото е Мадяр) ми се струва напълно ок.
Може да се бъркам, но там идеята не беше ли “Ние ще имаме повече загуби от французите, но за разлика от тях можем да си ги позволим.” ? Докато тук се опитват да постигнат обратното - да избиват повече руснаци с дронове, за да има по-малко огневи контакти за украинската пехота.

Иначе и аз бих се зарадвал на някакво обобщение. Започнах да го чета, но 210 страници на руски, с военен жаргон, ще ми отнеме малко време.

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 02 Яну 2026, 16:57

Amazon написа: ↑
02 Яну 2026, 16:51
Защото и аз имам възражения относно това избиването на вражеската пехота да е основна цел, която едва ли не да доведе до крайна победа (справка - плановете на Фалкенхайн за битката при Вердюн), но на едно по-ниско ниво (на каквото е Мадяр) ми се струва напълно ок.
Може да се бъркам, но там идеята не беше ли “Ние ще имаме повече загуби от французите, но за разлика от тях можем да си ги позволим.” ? Докато тук се опитват да постигнат обратното - да избиват повече руснаци с дронове, за да има по-малко огневи контакти за украинската пехота.
Не бъркаш, точно такава им е идята, но отново фокусът е върху избиването на пехотата, което да доведе до крах на противника, което се е случвало много рядко в съвременната история (даже в момента не се сещам за пример). Не мисля, че Мадяр си въобразява такова нещо, а и на тактическо ниво замисълът ми се струва правилен, заради това питам Bruchpilot какво има предвид.

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 02 Яну 2026, 17:35

Любопитно обобщение на бойния опит на руснята за 2025 г. Ако човек умее да чете между редовете, може да открие доста интересни неща, нищо че е писано от русня.
Благодаря, много полезно четиво! За доста неща си потвърдих предположенията, за още толкова научих по нещо ново. Интересно, че те също оценяват Маджарската балова система като нещо много лошо в общ план.
И Слава Богу, че глистите си остават не просто тъпи, а и упорити в тъпотията си!
А, моля, радвам се, че съм бил полезен.
Ето и линкове към другите две тетрадки:
https://www.mediafire.com/file/pns0nfol ... 4.pdf/file
https://www.mediafire.com/file/b4eora0q ... 5.pdf/file
Реших да кача първо тази за 2025 г., защото е най-актуална. Предишните вече имат по-скоро историческа стойност.
Много ме впечатли Приложение № 5 с културологичните особености в армията и сравнението с религията. Не бяха попадал на такава гледна точка и виждам голям обяснителен потенциал в нея, не само що се отнася до армия, но и до различни граждански организации. Руснята е начетен и интелигентен, не може да му се отрече.
За съжаление си мисля, че в БА положението не е много по-различно.
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 02 Яну 2026, 18:57

Интересно, че те също оценяват Маджарската балова система като нещо много лошо в общ план.
Не знам дали си писал преди за това и съм го изпуснал, или просто не си писал, но можеш ли да разясниш какво имаш предвид? Защото и аз имам възражения относно това избиването на вражеската пехота да е основна цел, която едва ли не да доведе до крайна победа (справка - плановете на Фалкенхайн за битката при Вердюн), но на едно по-ниско ниво (на каквото е Мадяр) ми се струва напълно ок.
Нямам предвид това, а системата му с балове - т.е. присъждането на точки. Те /и аз също/ смятат, че заради тази политика страда изпълнението на общовойсковите задачи.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Яну 2026, 21:04

02 Яну 2026, 16:57
Не бъркаш, точно такава им е идята, но отново фокусът е върху избиването на пехотата, което да доведе до крах на противника, което се е случвало много рядко в съвременната история (даже в момента не се сещам за пример). Не мисля, че Мадяр си въобразява такова нещо, а и на тактическо ниво замисълът ми се струва правилен, заради това питам Bruchpilot какво има предвид.
Промяната в приоритетите на СБС на Мадяр е продиктувана от промяната в тактиката на самата русня - техниката им оредя достатъчно и вече няма опасност от "стоманени лавини", ами от постоянно промъкваща се русня на малки групи, ерго и целта се премести върху избиването на колкото може повече от тази русня преди да достигне окопите на ВСУ. Другата причина за тази цел е да се направи напредъка на руснята прекалено скъп за поддържане, като се избиват повече хора, отколкото набират контрактници, и така на Путин се наложи да избира между спиране на атаките и могилизация.

Естествено, че руснята няма да претърпи "крах" от такова нещо само по себе си. Ако им свърши пехотата, просто ще спрат да атакуват, но няма да имат "крах".
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Яну 2026, 21:41

Изображение

Още една карта с напредъците на русня за 2025 г. и анализ-нишка:
2025 can reasonably be seen as an operational and strategic failure for Russia, but all scenarios remain on the table. Any optimism is premature, as Ukraine also faces serious challenges.

In this thread: An assessment of the past year and its broader implications. 1/
https://x.com/i/status/2007153822158991367

Резюме: както един бивш форумец отсъди "руснята завършва годината ударно". 🤡
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Яну 2026, 21:44

Изображение
🇬🇧🇺🇦 British "Raven" in the South of Ukraine. At least 108 destroyed targets!
https://x.com/i/status/2007174878504550643
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 02 Яну 2026, 23:02

Dinain написа: ↑
02 Яну 2026, 21:04
02 Яну 2026, 16:57

Промяната в приоритетите на СБС на Мадяр е продиктувана от промяната в тактиката на самата русня - техниката им оредя достатъчно и вече няма опасност от "стоманени лавини", ами от постоянно промъкваща се русня на малки групи, ерго и целта се премести върху избиването на колкото може повече от тази русня преди да достигне окопите на ВСУ. Другата причина за тази цел е да се направи напредъка на руснята прекалено скъп за поддържане, като се избиват повече хора, отколкото набират контрактници, и така на Путин се наложи да избира между спиране на атаките и могилизация.

Естествено, че руснята няма да претърпи "крах" от такова нещо само по себе си. Ако им свърши пехотата, просто ще спрат да атакуват, но няма да имат "крах".
Съгласен. Аз това и казвам - на тактическо ниво е супер идея, просто би било грешно стратегията за победа да се основава на изтребването на орки с дронове, защото колкото Фалкенхайн е успял, толкова и Мадяр ще успее. Просто бях интерпретирал грешно позицията на Bruchpilot.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 03 Яну 2026, 00:46

The Ministry of Digital Transformation has played a unique role in the war. It has taken on responsibility for developing and procuring new high-tech weapon systems and equipment, such as uncrewed systems, electronic warfare, and command and control software, for the Ukrainian Armed Forces, and it organized the Brave 1 defense cluster to promote defense innovation and new defense startups. Fedorov will arrive with a very good understanding of the Ministry of Defense's challenges.
https://x.com/i/status/2007199687846019218
🇺🇦 Ukraine is moving to drone warfare: Fedorov’s new job is to strengthen Kyiv’s drone capabilities — Bloomberg

📍Fedorov’s appointment signals a strategic shift, where drones are becoming a central element of defense, rather than a supporting tool.
📍 Ukraine is increasingly relying on mass production of cheap drones to compensate for the shortage of artillery, ammunition and manpower.
📍Fedorov is one of the main architects of this model: fast cycles of “development → front → refinement”, without classic military bureaucracy.
📍Ukraine has already become one of Europe’s largest combat drone laboratories, where new solutions are tested directly on the battlefield.
📍The role of the Defense Ministry under Fedorov may change: from procurement and paper procedures to managing an ecosystem of private manufacturers and startups.
📍Fedorov has a unique business background that is critical for scaling drone production in times of war.
📍In a war where Russia has a resource advantage, technological asymmetry is perhaps the only way to maintain balance.
📍Bloomberg actually describes Fedorov as a “new generation war manager,” for whom drones are not about the future, but about the present.
https://x.com/i/status/2007200567882592529

Относно новият министър на отбраната. Ще бъде сблъсък на школи - "повече технология" срещу "повече пехота". Да видим коя школа ще се окаже успешна.

Не се изтъквам като някакъв военен експерт, но явно съм достигнал по дедуктивен път до същите заключения като ръководството на Украйна, а радетели на школата "трябва повече пехота", които скачаха на нож, ругатня и клетва, ще получат уртикария. Много поздрави и на ротен командир О'Лиъри.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 03 Яну 2026, 01:14

Изображение

More than 5,000 UAV Operators Trained for Ukrainian Defense Forces in a Year
https://militarnyi.com/en/news/more-tha ... %20schools.

Министерството на отбраната на Украйна обяви, че през 2025 г. са били обучени над 5000 нови оператори на БПЛА.

Изображение

И близо 100 нови пилоти, които ще са основата на "новите ВВС на Украйна".

https://mod.gov.ua/news/masshtabuvannya ... 2025-roczi
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 03 Яну 2026, 09:36

02 Яну 2026, 17:35
А, моля, радвам се, че съм бил полезен.
Ето и линкове към другите две тетрадки:
https://www.mediafire.com/file/pns0nfol ... 4.pdf/file
https://www.mediafire.com/file/b4eora0q ... 5.pdf/file
Реших да кача първо тази за 2025 г., защото е най-актуална. Предишните вече имат по-скоро историческа стойност.
Много ме впечатли Приложение № 5 с културологичните особености в армията и сравнението с религията. Не бяха попадал на такава гледна точка и виждам голям обяснителен потенциал в нея, не само що се отнася до армия, но и до различни граждански организации. Руснята е начетен и интелигентен, не може да му се отрече.
За съжаление си мисля, че в БА положението не е много по-различно.
Мерси, ще ги прегледам и тях ако намеря време!
За съжаление след като помислих малко върху изводите от тази от 2025-та оставам с впечатлението, че глистите са взели да напипват нещата и е въпрос на време да се пръкне някой "Рокосовски", който да успее да ги обърне в резултати. Дано клекнат преди това да стане, но кое ще изпревари, Божа работа.

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 03 Яну 2026, 11:36

03 Яну 2026, 09:36
За съжаление след като помислих малко върху изводите от тази от 2025-та оставам с впечатлението, че глистите са взели да напипват нещата и е въпрос на време да се пръкне някой "Рокосовски", който да успее да ги обърне в резултати. Дано клекнат преди това да стане, но кое ще изпревари, Божа работа.
Интелигентна и мислеща русня определено има. Но за късмет тя не взема важни решения и в обозримо бъдеще няма да заема висок пост. Аз ще започна да се притеснявам когато разкарат Герасимов, Путин в изявление каже, че е започнала третата отечествена война и обяви мобилизация. В момента руската армия е някакси разкрачена - хем води брутална война, хем трябва да изглежда, че всичко си върви както в мирно време. Оттам идвт безумните тъпотии, които руснята върши на бойното поле.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 03 Яну 2026, 15:43

03 Яну 2026, 11:36
Интелигентна и мислеща русня определено има. Но за късмет тя не взема важни решения и в обозримо бъдеще няма да заема висок пост. Аз ще започна да се притеснявам когато разкарат Герасимов, Путин в изявление каже, че е започнала третата отечествена война и обяви мобилизация. В момента руската армия е някакси разкрачена - хем води брутална война, хем трябва да изглежда, че всичко си върви както в мирно време. Оттам идвт безумните тъпотии, които руснята върши на бойното поле.
Интересно ми е някой да даде резюме на какво са започнали да напипват руснаците, защото и аз нямам намерение да чета 200 страници на руски...

Център, а не мислиш ли, че ако интелигентна и мислеща русня взема решенията, те ще са да свалят Путин и да прекратят тази идиотщина колкото може по-скоро? :roll:

Това, че Путин не обявява мобилизация, си има причина, която не можем да игнорираме. Също не можем да игнорираме признанията на всичките военкори, че "идейни" на фронта отдавна няма - всички записващи се доброволци, отиват само и единствено подмамени от обещанията за пари.
Колкото и да се обливат в пропаганда, руснаците не могат да отрекат реалността, че никой не е нападнал Русия, ами те се опитват да завладеят друга държава. Русия загуби вече неимоверно много от 4 години СВО, без да спечели абсолютно нищо, и дори най-тъпото им общество ще си зададе въпроса "зачем нам ето?"/"в името на какво?", ако им бъде наредено да продължат да жертват още повече.

"Бръсначът на Окам" най-ясно показва, че ако можеше Путин в изявление да каже, че е започнала третата отечествена война и обяви мобилизация, щеше вече да го е направил... но evidently той самият не смее да го направи вече 4 години.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 03 Яну 2026, 15:55

03 Яну 2026, 11:36
Лично, не мисля, че ще пипат Герасимов и за момента няма признаци да са на ръба на мобилизация. Ако обаче например изведнъж възкресят титлата "Представител на Върховното командване", явно нещо ще се готви.

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 03 Яну 2026, 22:56

03 Яну 2026, 15:43
Център, а не мислиш ли, че ако интелигентна и мислеща русня взема решенията, те ще са да свалят Путин и да прекратят тази идиотщина колкото може по-скоро? :roll:
Става дума за оперативно-стратегически решения на фронта, а не политически за войната като цяло.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 03 Яну 2026, 23:23

Стратегическите военни решения ги взима Путин, оперативните Герасимов и генщаба, надолу са пасмина която се издигнала върху труповете на подчинените си, само и само да отбележи някоя победа, дори въображаеми такива, защото това се възнаграждава, а всичко друго се наказва.

Няма как тази система да се промени, нито някой нов рокосовски или наполеон да изскочи от нея, без да има промяна в цялостнота култура и тази промяна трябва да тръгне отгоре, иначе никога няма да се случи. Отдолу има вариант само за метеж ала пригожин или ВОСР.

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 03 Яну 2026, 23:34

rki написа: ↑
03 Яну 2026, 23:23
Няма как тази система да се промени, нито някой нов рокосовски или наполеон да изскочи от нея, без да има промяна в цялостнота култура и тази промяна трябва да тръгне отгоре, иначе никога няма да се случи. Отдолу има вариант само за метеж ала пригожин или ВОСР.
Точно това имам предвид.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 04 Яну 2026, 00:11

ОК, само че Путин е неспособен да наложи подобна промяна, просто защото не я разбира и не я иска. А който и да го наследи ще са му потребни години, дори две-три десетилетия да промени нещата и то ако знае какво прави.
Руснята е закотвена там където е и войната в това отношение още повече деградира техните структури и култура на управление.

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 04 Яну 2026, 01:42

03 Яну 2026, 22:56
03 Яну 2026, 15:43
Става дума за оперативно-стратегически решения на фронта, а не политически за войната като цяло.
Ами така де, ако си интелигентен и мислещ командир и ти казват да пращаш още и още пушечно месо с Лади и Буханки и само и само за да се докладват някакви "напредъци" на всяка цена, но без никаква стратегическа перспектива... не би ли достигнал до заключението че трябва да тръгнеш на поход към Москва?

Един такъв вече тръгна в 2023 г. :mrgreen:

ПП Гледам вече е споменат. И понеже вече пречукаха Пригожин и пречукаха Суровикин, шансът наистина е нула - всеки с някакви способности и инициатива ще бъде гледан с подозрение и блокиран от всякакви важни решения, просто за всеки случай. Май имаше и един генерал Павлов, който беше остракиран, че си позволи да критикува началството.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 04 Яну 2026, 14:58

Още един военен анализ на фронта за 2025 г., който ще влезе в ущърб на някои диванни експерти и демотивирани ротни командири.
A solid article summarizing Russia’s war against Ukraine in 2025:
- only 4,300 km² captured — by the scale of Ukraine’s territory, “utterly insignificant”
- at least 100,000 Russian soldiers killed — the bloodiest year of the war for Russia
- on average, 20 Russian soldiers killed for every 1 km² of seized Ukrainian territory
- Russia continues to recruit 30,000–35,000 new soldiers per month, but 90% are used merely to replenish losses in existing units
- war expenditures: 11.1 trillion rubles (5.1% of Russia’s GDP, over 80% of total defense spending), roughly $120 billion

“Conducting large-scale maneuvers has become virtually impossible due to complete control of the battlefield and tactical rear areas from the air using drones.

Positional warfare has largely eliminated the possibility of deep breakthroughs, flanking operations, and encirclements; accordingly, the defeat of the Ukrainian Armed Forces and a collapse of the front do not appear to be a likely scenario.

The Kremlin’s current strategy of constant, albeit slow, advance has so far failed to achieve its main objective: both the resilience of the Ukrainian state and the functionality of its military machine remain intact.

At the same time, continuing this strategy on Russia’s part will likely require even greater material and human resources than those expended in 2025, as the Ukrainian Armed Forces adapt and construct a large-scale system of fortifications."
Фарш-бросок. 20 погибших на 1 квадратный километр и другие военные итоги 2025 года
С начала октября 2025 года российские власти с небывалой частотой принялись доказывать успехи на фронте: Владимир Путин провел целых семь публичных совещаний с военными чиновниками, где выслушивал победоносные доклады. На самом деле ВС РФ захватили в 2025 году всего на тысячу кв. км больше украинской земли, чем в 2024-м, — 4,3 тысячи кв. км. В масштабах карты Украины это совсем скромное продвижение. В то же время количество ресурсов, затраченных на их взятие, колоссально: только число погибших с российской стороны составило более 100 тысяч человек. На захват одного квадратного километра «тратится» до 20 убитых. Долго поддерживать интенсивность боевых действий на этом уровне будет сложно как минимум потому, что для этого у Кремля недостаточно финансовых резервов.
https://theins.ru/politika/288171

Понеже статията е на руски и сложих резюме на английски, не пиша и резюме на български, но ако някой поиска, ще сложа.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Отговори