Ksantip написа: ↑22 Май 2026, 09:49
...
Амазон, благодаря! Това определено е много голям труд. Чобанов написа книга в която използва доста от данните от това проучване (явно преди да е напълно завършено). На който му е интересно - казва се "Произходът на прабългарите. Дебатът през XXI век.". Българска история я издадоха преди година-две. Не съм запознат с проучването и честно казано съм много бос в генетичната страна на нещата, но доколкото разбрах основното заключение е, че старите българи са генетична смесица от народи, произхождащи от земите на днешна Източна Украйна и Южна Русия, грубо казано между Кавказ, Волга и Азовско море. Т.е. не са преселници от дълбините на Азия.
Аз също не рабирам поччти нищо от материята, но и аз го интерпретирах по подобен начин. Изглежда са имали някакъв източно азиатски компонент, но той е малък(под 8%) и предхожда с много понятието Българи. Дошъл е с късните Сармати, които имат около 30% дял при генезииса на прабългарите. След това оклоло 7 поколения преди Аспарух, тези Сармати са се смесили с Черняковската култура (Готи + Славяни) и са създали Прабългарите.
След това разбира се е имало размествания причинени от Римската Империя, и после Хунитте, и след това Аварският Хаганат, но прабългарите са останали основно хомогенни и произхода им е в днешна Украйна и Румъния. С една дума северното Черномморие и степите. За това обработваме мляко по-добре от повечето европейци, защото тази амалгама от сармати-славяни-готи е живеела нна месо и мляко.
Междувременно с формирането на прабългарите, започва и генезиса на населението на юг от Дуннава. "Чисти" славяни от днешна Хъърватия и Панония започват по мирен път да се заселват в днешните български земи и да се смесватт със завареното римско население - основнно анатолийски фермери (и въобще на каквито бивши легионери Рим е давал земя тук бел. моя).
Когато Прабългарите окончателно се преместваат тук и създават Бъългария се смесват със тази амалгама от слявяни и ромеи, като привнасят собственият си славяно-готски-сарматски привкус. Около 30% от кръвта ни е от тези прабългари. Крайният резултат е 50% славянска кръв и 50% местно (средиземноморско) население, и Сармати и Готи (скандиннавци).
Така най-накраят всичко си кликва на мястото. Прабългарите от Черняковската култура, чиято лингва франка е била славянският език, създават държава на юг от Дунав, където лингвата франка на славяно-римското население е също славянски. Двете култури са били съседни и са се познавали от поколения. Все пак говорим за няколко стотин хиляди души в най-оптимистичният вариант. По-скоро под 100 000 човека комбинирано прабългари + славяно-римляни. Елитите са се познавали от поколенния. От северното Черноморие до Стара Планина с ккон не е толккова далеч.
Вече какъв е бил елита по произход не е ясно, ще трябва да чакаме бъдещите публикации по това изследване - най голямото подобно в Източна Европа. Аз бих си заложил парите на елит от Сармати, а не на Готи, или Славяни.