Българска история ⇒ Българска милитария.
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Българска милитария.
Преди години събирах българска милитария от периода на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Бях навлязал доста навътре в темата, но мина време и съм позабравил подробностите... Но нищо не съм продавал и нещата си стоят. Ще ми бъде интересно да обсъдим някои военни предмети, ако има интерес, разбира се.
Excellent! Steven is my name!
Жадность фраера погубит...
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
Re: Българска милитария.
За начало, малко фалеристика.
Това са възпоменателни медали от различни войни.
"Златните" са от "Европейската" или ПСВ, "сребърният" - от Балканските.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0 ... 15-1918%29
https://bg.wikipedia.org/w/index.php?ti ... prov=rarw1
И двата са учредени с царски указ в периода между двете световни войни и са връчвани на живи участници или посмъртно на близките им.
Това са възпоменателни медали от различни войни.
"Златните" са от "Европейската" или ПСВ, "сребърният" - от Балканските.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0 ... 15-1918%29
https://bg.wikipedia.org/w/index.php?ti ... prov=rarw1
И двата са учредени с царски указ в периода между двете световни войни и са връчвани на живи участници или посмъртно на близките им.
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
Сега - войнишки кръстове за храброст.
Тук темата става доста сложна, а аз много неща съм забравил...
Войнишките кръстове са 4 степени., като има различни емисии.
Тия с петте точки май бяха най-стари:
Другите, с 1915 година са някаква следваща емисия.
Тук темата става доста сложна, а аз много неща съм забравил...
Войнишките кръстове са 4 степени., като има различни емисии.
Тия с петте точки май бяха най-стари:
Другите, с 1915 година са някаква следваща емисия.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Много интересно и подходящо за военен форум. Аз дори някой от термините чувам за пръв път: “милитария”, “ фалеристика” и т.н.
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
Много се орязва качеството на снимките, при качването им във форума.
Или аз бъркам нещо, но 200 KB за снимка е малко, особено ако се гледат детайли...
Имам някои интересни неща, но не е "колекция", просто съм купувал каквото ми хареса по антикварните сбирки.
Учудвам се колко бързо тези неща станаха "ценни" и "интересни", преди десетина години бяха евтини.
По-натам ще кача и други предмети, но с това качество на снимките няма да бъде нещо впечатляващо...
Или аз бъркам нещо, но 200 KB за снимка е малко, особено ако се гледат детайли...
Имам някои интересни неща, но не е "колекция", просто съм купувал каквото ми хареса по антикварните сбирки.
Учудвам се колко бързо тези неща станаха "ценни" и "интересни", преди десетина години бяха евтини.
По-натам ще кача и други предмети, но с това качество на снимките няма да бъде нещо впечатляващо...
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
Още един кръст за храброст, според надписа на кутията:
IV степен, II клас.
Тук става още по-сложно, защото освен 4 степени, има и два класа, като всеки вариант има няколко емисии.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0 ... 1%81%D1%82
Този е интересен, защото няма дефекти по емайла и си е с кутията. Ако имаше и наградната грамота - щеше да е пълен комплект...
Това е фердинандов орден, на реверса е вензелът на Фердинанд и надпис "Княз на България". Мисля, че няма борисова емисия.
IV степен, II клас.
Тук става още по-сложно, защото освен 4 степени, има и два класа, като всеки вариант има няколко емисии.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0 ... 1%81%D1%82
Този е интересен, защото няма дефекти по емайла и си е с кутията. Ако имаше и наградната грамота - щеше да е пълен комплект...
Това е фердинандов орден, на реверса е вензелът на Фердинанд и надпис "Княз на България". Мисля, че няма борисова емисия.
Последна промяна 3 на Bushman, променена общо 14 пъти
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
И един нагръден знак "за добра стрелба".
Информацията в нета е много оскъдна...
Тези не знам да имат степени, но със сигурност имат две емисии - фердинандова и борисова.
На борисовите се вижда буква "Б", те обаче са за "отлична" стрелба и изработката им е много по-нескопосана от фердинандовите.
На този се вижда буква "Ф", която някои определят като вензел на цар Фердинанд. Ако наистина е вензел, той е различен от този на княз Фердинанд, значи или определението е грешно, или Фердинанд е сменил вензела си, когато е коронясан за цар през 1908г. (при обявяването независимостта на България).
Информацията в нета е много оскъдна...
Тези не знам да имат степени, но със сигурност имат две емисии - фердинандова и борисова.
На борисовите се вижда буква "Б", те обаче са за "отлична" стрелба и изработката им е много по-нескопосана от фердинандовите.
На този се вижда буква "Ф", която някои определят като вензел на цар Фердинанд. Ако наистина е вензел, той е различен от този на княз Фердинанд, значи или определението е грешно, или Фердинанд е сменил вензела си, когато е коронясан за цар през 1908г. (при обявяването независимостта на България).
Последна промяна 1 на Bushman, променена общо 14 пъти
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
И последно за днес - две войнишки катарами, пак фердинандови, от периода на Балканската, Междусъюзническата и ПСВ.
На катарамите се чете девиза: "вярност и постоянство". Този герб и девиз май са били лични на царица Елеонора Българска (съпругата на цар Фердинанд I), а по-късно девизът е използван и от цар Борис III, който го слага на герба си. Абе това антиквариатът не е проста работа...
На задната страна на едната е маркиран производителя и дори адреса на фабриката.
На катарамите се чете девиза: "вярност и постоянство". Този герб и девиз май са били лични на царица Елеонора Българска (съпругата на цар Фердинанд I), а по-късно девизът е използван и от цар Борис III, който го слага на герба си. Абе това антиквариатът не е проста работа...
На задната страна на едната е маркиран производителя и дори адреса на фабриката.
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
Никой не коментира, но и аз не се отказвам - една шепа дребни предмети.
Не мога да ги определя еднозначно, никога не съм се интересувал от униформи.
Въпреки, че запазените са интересни, защото са нетрайни...
Тук има нова войнишка кокарда, носач от бойна униформа и няколко копчета, за които не съм сигурен дали всички са военни и дори дали са български...
Прави впечатление вниманието към детайлите, дори за тривиалните войнишки копчета. На обратната страна на малко бакелитовото копче са означени производителят, градът и дори 5-цифрен телефонен номер.
Не мога да ги определя еднозначно, никога не съм се интересувал от униформи.
Въпреки, че запазените са интересни, защото са нетрайни...
Тук има нова войнишка кокарда, носач от бойна униформа и няколко копчета, за които не съм сигурен дали всички са военни и дори дали са български...
Прави впечатление вниманието към детайлите, дори за тривиалните войнишки копчета. На обратната страна на малко бакелитовото копче са означени производителят, градът и дори 5-цифрен телефонен номер.
-
bulsped
- Редовен потребител
- Контакт:
Притежавам кръст за храброст IV степен от 1879 г. Скоро ще кача снимка.
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
Разбира се, темата е отворена за всеки, който иска да покаже или коментира някакъв предмет.
Чувствайте се свободни да се включвате с каквото желаете по темата.
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
И една интересна (според мен) войнишка лопатка.
Често тези малки лопатки се наричат "сапьорни", но това е погрешно - сапьорните са големи прави лопати с дълги дръжки, а тези малките са предназначени за носене на колана.
Тази е от т. нар. "блекманова поръчка" (по-натам ще покажа и маркировките). Има интересна история, свързана с тези лопатки - преди време в друг форум сме я обсъждали, но съм забравил подробностите... Беше нещо в смисъл, че е поръчана голяма партида за българските войници през ПСВ, но по някаква причина поръчката се е забавила и тези лопатки всъщност не са участвали във войната. Което не е попречило един век след това да бъдат влачени по бойните поделения, вероятно - до ден днешен. Аз лично съм служил в кашиметията с такава лопатка, дори гледам - в горната част на кожения лопус е била пришита дървена табелка, каквато имаха нашите лопатки.
Често тези малки лопатки се наричат "сапьорни", но това е погрешно - сапьорните са големи прави лопати с дълги дръжки, а тези малките са предназначени за носене на колана.
Тази е от т. нар. "блекманова поръчка" (по-натам ще покажа и маркировките). Има интересна история, свързана с тези лопатки - преди време в друг форум сме я обсъждали, но съм забравил подробностите... Беше нещо в смисъл, че е поръчана голяма партида за българските войници през ПСВ, но по някаква причина поръчката се е забавила и тези лопатки всъщност не са участвали във войната. Което не е попречило един век след това да бъдат влачени по бойните поделения, вероятно - до ден днешен. Аз лично съм служил в кашиметията с такава лопатка, дори гледам - в горната част на кожения лопус е била пришита дървена табелка, каквато имаха нашите лопатки.
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
Няколко думи за маркировките.
Вероятно сте забелязали, в горната част на дървената дръжка са нанесени някакви точки. Има легенда, че тази маркировка е използвана някак при опъване на бодлива тел, но как точно - не мога да си спомня...
Това е българска военна маркировка, има и знак за No, но такъв не е набит.
Тук е маркирана годината, производителят и вероятно градът. Да, сега проверих, това е име на някакво градче в Щирия, източна Австрия.
И отново годината на производство, маркирана на дървената дръжка.
Между другото, войнишките лопатки са (били - надявам се...) страховито оръжие за ръкопашен бой и често са използвани като такова в окопната война. Но това е друга тема...
Вероятно сте забелязали, в горната част на дървената дръжка са нанесени някакви точки. Има легенда, че тази маркировка е използвана някак при опъване на бодлива тел, но как точно - не мога да си спомня...
Това е българска военна маркировка, има и знак за No, но такъв не е набит.
Тук е маркирана годината, производителят и вероятно градът. Да, сега проверих, това е име на някакво градче в Щирия, източна Австрия.
И отново годината на производство, маркирана на дървената дръжка.
Между другото, войнишките лопатки са (били - надявам се...) страховито оръжие за ръкопашен бой и често са използвани като такова в окопната война. Но това е друга тема...
-
bulsped
- Редовен потребител
- Контакт:
Не успях да кача отделните снимки.
- Прикачени файлове
-