Общи приказки ⇒ На тази дата...
Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
- Status: Offline
На тази дата...
Предлагам в тази тема да си припомняме събития от миналото.
16 април е дата на която си спомняме за две неща. Първо ще спомена хубавото.
На тази дата през 1879г. е приета първата българска конституция - Търновската. Тя е основния закон в страната до приемането на Димитровската конституция през 1947г. За изготвянето и са взети най-либералните тогавашни модели като белгийския (даже девиза копираме от тях). Още от създаването на съвременната ни държавност имаме привилегията да се радваме на възможно най-добрия основен закон, гарантиращ разделението на властите, неприкосновеността на личността и частната собственост, и свободата на словото, т.е. неща за които други народи е трябвало да се борят векове.
...
Второто събитие е с обратен знак и е едно от най-гнусните деяния в българската история - атентата в църквата "Св. Неделя". Днес се навършват 93 години от най-кървавия терористичен акт в българската, а до не толкова отдавна и в световната история. ВО на БКП решава да избие целия тогавашен български елит с един удар. За да съберат всички високопоставени лица в държавата на едно място, комунистите решават да убият генерал-майор Константин Георгиев, понеже на опелото на такъв човек ще се съберат много "врагове на народа". Убийството е извършено на 14.04 пред "Св. Седмочисленици", точно когато генералът е отивал на вечерна служба заедно с внучката си. Още преди това в "Св. Неделя" е внесен експлозив (25кг) и е прикрепен на една от колоните. На 16.04, в 15:20ч църквата е разтърсена от взрива. Куполът пада и затрупва хората, събрали се да почетат убития генерал. Загиват 213 души, 134 от които на място. Ранени са 500. Сред загиналите са 12 генерали и 15 полковници, както и други висши офицери, депутати и т.н. Убити са и деца. Не съм сигурен, но мисля, че по време на войните няма толкова жертви сред висшите офицери. Повечето от тези хора са се сражавали за България и са оцелели само за да бъдат убити от червените родоотстъпници по време на опело. Царят по това време е на погребението на загиналите в неуспешния атентат в Арабаконашкия проход, въпреки че някои твърдят, че предварително е знаел какво ще се случи в църквата и затова не е бил там. Още на същия ден е обявено извънредно положение, част от заговорниците са убити, други са заловени, правят пълни самопризнания и са обесени, а друга част бягат в Югославия и оттам в СССР. Един от организаторите - Марко Фридман признава, че червените получават пари от североизток, но твърди, че атентата е проведен против волята на партийното ръководство. БКП обявяват този епизод от историята си за дело на "леви сектанти", но все пак аз лично сятам, че по онова време щом си червен си заслужил въжето без да се разследва от коя точно фракция на тумора си. С това си деяние комунистите окончателно доказват, че са антибългари. Жалко че в последвалия "Бял терор" загиват и много невинни хора.
Църквата след атентата:
Малко справедливост:
Танк, интерено ми е твоето мнение по въпроса, нали имаш роднини в тези кръгове? Надявам се да няма "вечна слава на героите"
16 април е дата на която си спомняме за две неща. Първо ще спомена хубавото.
На тази дата през 1879г. е приета първата българска конституция - Търновската. Тя е основния закон в страната до приемането на Димитровската конституция през 1947г. За изготвянето и са взети най-либералните тогавашни модели като белгийския (даже девиза копираме от тях). Още от създаването на съвременната ни държавност имаме привилегията да се радваме на възможно най-добрия основен закон, гарантиращ разделението на властите, неприкосновеността на личността и частната собственост, и свободата на словото, т.е. неща за които други народи е трябвало да се борят векове.
...
Второто събитие е с обратен знак и е едно от най-гнусните деяния в българската история - атентата в църквата "Св. Неделя". Днес се навършват 93 години от най-кървавия терористичен акт в българската, а до не толкова отдавна и в световната история. ВО на БКП решава да избие целия тогавашен български елит с един удар. За да съберат всички високопоставени лица в държавата на едно място, комунистите решават да убият генерал-майор Константин Георгиев, понеже на опелото на такъв човек ще се съберат много "врагове на народа". Убийството е извършено на 14.04 пред "Св. Седмочисленици", точно когато генералът е отивал на вечерна служба заедно с внучката си. Още преди това в "Св. Неделя" е внесен експлозив (25кг) и е прикрепен на една от колоните. На 16.04, в 15:20ч църквата е разтърсена от взрива. Куполът пада и затрупва хората, събрали се да почетат убития генерал. Загиват 213 души, 134 от които на място. Ранени са 500. Сред загиналите са 12 генерали и 15 полковници, както и други висши офицери, депутати и т.н. Убити са и деца. Не съм сигурен, но мисля, че по време на войните няма толкова жертви сред висшите офицери. Повечето от тези хора са се сражавали за България и са оцелели само за да бъдат убити от червените родоотстъпници по време на опело. Царят по това време е на погребението на загиналите в неуспешния атентат в Арабаконашкия проход, въпреки че някои твърдят, че предварително е знаел какво ще се случи в църквата и затова не е бил там. Още на същия ден е обявено извънредно положение, част от заговорниците са убити, други са заловени, правят пълни самопризнания и са обесени, а друга част бягат в Югославия и оттам в СССР. Един от организаторите - Марко Фридман признава, че червените получават пари от североизток, но твърди, че атентата е проведен против волята на партийното ръководство. БКП обявяват този епизод от историята си за дело на "леви сектанти", но все пак аз лично сятам, че по онова време щом си червен си заслужил въжето без да се разследва от коя точно фракция на тумора си. С това си деяние комунистите окончателно доказват, че са антибългари. Жалко че в последвалия "Бял терор" загиват и много невинни хора.
Църквата след атентата:
Малко справедливост:
Танк, интерено ми е твоето мнение по въпроса, нали имаш роднини в тези кръгове? Надявам се да няма "вечна слава на героите"
- bukvite
- Редовен потребител
- Контакт:
Re: На тази дата.
Познавах един, който имаше роднини и от двете страни. Та ми разправяше колко сложно минавали родовите срещи...
http://Istoriata.net - исторически форум
Историята, такава каквото е!
- Желязин
- Редовен потребител
- Контакт:
По случайност познавам едни софиянци, на които баща им е бил в София точно по времето на атентата. Експлозията е била уникална, в града тогава е нямало високи сгради и всичко живо е било излязло да гледа... "зарята".
Май само ирландците и джихадистите успяват да ни засенчат в по-ново време по зверства...
Май само ирландците и джихадистите успяват да ни засенчат в по-ново време по зверства...
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг
- jamega
- Редовен потребител
- Контакт:
Внукът на Делчо Илчев ми е приятел, та ми е разправял за атентата, царя и дядо си.
WW2 History Archives: https://www.youtube.com/@ww2historyarchives
- bukvite
- Редовен потребител
- Контакт:
Гарата в Болоня, 1980г. е терористичния акт, който отнема първенството на Св. Неделя. Дотогава водим убедително. И пак по жертви е по-скромен.Желязин написа: ↑16 Апр 2018, 10:59По случайност познавам едни софиянци, на които баща им е бил в София точно по времето на атентата. Експлозията е била уникална, в града тогава е нямало високи сгради и всичко живо е било излязло да гледа... "зарята".
- Желязин
- Редовен потребител
- Контакт:
Тя , в момента на атентата, май се казвала св.крал църквата?
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
Как така отнема първенството като е с по-малко жертви? Без да съм сигурен, мисля, че чак Локърби измества тукашния атентат по брой на загиналите.bukvite написа: ↑16 Апр 2018, 12:51Гарата в Болоня, 1980г. е терористичния акт, който отнема първенството на Св. Неделя. Дотогава водим убедително. И пак по жертви е по-скромен.Желязин написа: ↑16 Апр 2018, 10:59По случайност познавам едни софиянци, на които баща им е бил в София точно по времето на атентата. Експлозията е била уникална, в града тогава е нямало високи сгради и всичко живо е било излязло да гледа... "зарята".
- bukvite
- Редовен потребител
- Контакт:
Така го бяха обявили навремето (80-та бях осми клас) - че е най-големия атентант в Европа, който надминава даже този в св. Неделя. Не съм ровил конкретно какви точно са разрушенията. Жертвите са около 100 души.Ksantip написа: ↑16 Апр 2018, 14:27Как така отнема първенството като е с по-малко жертви? Без да съм сигурен, мисля, че чак Локърби измества тукашния атентат по брой на загиналите.bukvite написа: ↑16 Апр 2018, 12:51Гарата в Болоня, 1980г. е терористичния акт, който отнема първенството на Св. Неделя. Дотогава водим убедително. И пак по жертви е по-скромен.Желязин написа: ↑16 Апр 2018, 10:59По случайност познавам едни софиянци, на които баща им е бил в София точно по времето на атентата. Експлозията е била уникална, в града тогава е нямало високи сгради и всичко живо е било излязло да гледа... "зарята".
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
На този ден преди 74 години англичаните и американците бомбардират София. Копирам текста на НИВМ по случая.
На 17 април 1944 г. Съюзническата авиация бомбардира София. Ударът е нанесен в 12. 20 ч. последователно на 8 вълни от 350 бомбардировача Б-24 „Либърейтър“ и Б-17 „Фортрес“, прикривани от 100 изтребителя П-51 „Мустанг“ и П-47 „Тъндърболт“. Над столицата са пуснати 2500 фугасни и много запалителни бомби, предмети и детски играчки, пълни с експлозив, както и станиолови ленти за смущения в радиотехническите средства на Противовъздушната отбрана. Съюзническите бомби убиват 128 души, раняват 76 и изцяло разрушават 749 сгради в кварталите „Надежда“, „Военна рампа“ и „Лозенец“, в районите около Централна и Сточна гара, Военното училище и Съдебната палата. Противовъздушната артилерия отразява нападението с всичките си 12 тежки батареи и изстрелва 3062 снаряда, засягайки 3 противникови бомбардировача, които изостават от общия строй. Изтребителната авиация вдига във въздуха общо 37 самолета (30 Ме-109 Г „Месершмит“ и 7 „Девоатин“ Д-520) със задача да посрещнат и атакуват насочващия се към София противник. С таранен удар поручик Неделчо Бончев сваля един Б-24 „Либърейтър“ над района на с. Крапец, Пернишко. Голямото числено превъзходство на противника (12:1) и използването за първи път на самолетите П-51 „Мустанг“ в небето над България са причина за най-тежките загуби на българската изтребителна авиация от началото на бойните й действия. В неравните въздушни боеве са свалени 9 наши самолета, при което загиват 6-има летци – капитан Любен Кондаков, поручик Христо Арнаудов, поручик Димитър Попов, подпоручик Веселин Рачев, подпоручик Иван Стефанов и подофицер Атанас Кръстев. В историята на българската изтребителна авиация денят 17 април 1944 г. остава с името „Черният Великден“.
На изображението: Бомбардировач „Либърейтър“ над София, 17 април 1944 г.
https://www.facebook.com/NationalMuseum ... =3&theater
Това с играчките, пълни с експлозиви не беше ли мит? Както и да е, жалко, че не сме имали повече Месери.
На 17 април 1944 г. Съюзническата авиация бомбардира София. Ударът е нанесен в 12. 20 ч. последователно на 8 вълни от 350 бомбардировача Б-24 „Либърейтър“ и Б-17 „Фортрес“, прикривани от 100 изтребителя П-51 „Мустанг“ и П-47 „Тъндърболт“. Над столицата са пуснати 2500 фугасни и много запалителни бомби, предмети и детски играчки, пълни с експлозив, както и станиолови ленти за смущения в радиотехническите средства на Противовъздушната отбрана. Съюзническите бомби убиват 128 души, раняват 76 и изцяло разрушават 749 сгради в кварталите „Надежда“, „Военна рампа“ и „Лозенец“, в районите около Централна и Сточна гара, Военното училище и Съдебната палата. Противовъздушната артилерия отразява нападението с всичките си 12 тежки батареи и изстрелва 3062 снаряда, засягайки 3 противникови бомбардировача, които изостават от общия строй. Изтребителната авиация вдига във въздуха общо 37 самолета (30 Ме-109 Г „Месершмит“ и 7 „Девоатин“ Д-520) със задача да посрещнат и атакуват насочващия се към София противник. С таранен удар поручик Неделчо Бончев сваля един Б-24 „Либърейтър“ над района на с. Крапец, Пернишко. Голямото числено превъзходство на противника (12:1) и използването за първи път на самолетите П-51 „Мустанг“ в небето над България са причина за най-тежките загуби на българската изтребителна авиация от началото на бойните й действия. В неравните въздушни боеве са свалени 9 наши самолета, при което загиват 6-има летци – капитан Любен Кондаков, поручик Христо Арнаудов, поручик Димитър Попов, подпоручик Веселин Рачев, подпоручик Иван Стефанов и подофицер Атанас Кръстев. В историята на българската изтребителна авиация денят 17 април 1944 г. остава с името „Черният Великден“.
Това с играчките, пълни с експлозиви не беше ли мит? Както и да е, жалко, че не сме имали повече Месери.
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Има цяла книга писана от човек пострадал от играчка.
Воля се казваше май
Воля се казваше май
Finita la commedia
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
Ще я потърся. Бях чел, че цялата тази история с играчките тръгва от пропагандата на режима в Италия и след това през Студената война се прехвърля в комунистическите държави. Не ми се струва смислено по какъвто и да е начин да се занимават в заводите да произвеждат такива играчки.
-
- Редовен потребител
Бях чел за два случая на сръбската граница през 43-та, за взривили се в ръцете на деца писалка и кутия "с бонбони". В района са действали британски диверсантни групи, както и сръбски партизани. От небето често са падали парашути с разни "пакети". Сега какво точно са намерили и какво точно е гръмнало си остава в сферата на предположенията.Ksantip написа: ↑17 Апр 2018, 15:06Ще я потърся. Бях чел, че цялата тази история с играчките тръгва от пропагандата на режима в Италия и след това през Студената война се прехвърля в комунистическите държави. Не ми се струва смислено по какъвто и да е начин да се занимават в заводите да произвеждат такива играчки.
- bukvite
- Редовен потребител
- Контакт:
В БС имаше тема по въпроса и май накрая се оказа, че в България точно не са хвърляни. Но е имало такива през войната в другите държави.Ksantip написа: ↑17 Апр 2018, 15:06Ще я потърся. Бях чел, че цялата тази история с играчките тръгва от пропагандата на режима в Италия и след това през Студената война се прехвърля в комунистическите държави. Не ми се струва смислено по какъвто и да е начин да се занимават в заводите да произвеждат такива играчки.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Като гледам снимката, ударите са по гарата, центъра и военното училище. На заден план се виждат Надежда и Ломско шосе.Ksantip написа: ↑17 Апр 2018, 14:40На този ден преди 74 години англичаните и американците бомбардират София. Копирам текста на НИВМ по случая.
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Аз съм я чел в детството и уж беше по истински случай. Но я намерих в читанката, ако е тя, където пише че е художествена измислица в уводаKsantip написа: ↑17 Апр 2018, 15:06Ще я потърся. Бях чел, че цялата тази история с играчките тръгва от пропагандата на режима в Италия и след това през Студената война се прехвърля в комунистическите държави. Не ми се струва смислено по какъвто и да е начин да се занимават в заводите да произвеждат такива играчки.
Та може и да съм те подвел
Finita la commedia
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
Тази ли е?ValBo написа: ↑17 Апр 2018, 17:13Аз съм я чел в детството и уж беше по истински случай. Но я намерих в читанката, ако е тя, където пише че е художествена измислица в уводаKsantip написа: ↑17 Апр 2018, 15:06Ще я потърся. Бях чел, че цялата тази история с играчките тръгва от пропагандата на режима в Италия и след това през Студената война се прехвърля в комунистическите държави. Не ми се струва смислено по какъвто и да е начин да се занимават в заводите да произвеждат такива играчки.
Та може и да съм те подвел
https://chitanka.info/text/15964-volja
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
В моето детство, в края на соца - 80-те години, циркулираха подобни слухове за гадовете от ЦРУ/турците, които подхвърляни подобни играчки и особено химикалки, че в дъвките продавани по стрелбищата имало отрова, а слънчогледа, който циганките и не само те (аз където живея в радиус от 2 км имаше само 1 циганска къща, но те не продаваха семки) се осолявали като пикаели върху тях.
ПП. Темата е много добра като идея. Аз преди няколко дена - на 13.04. покрай годишнината от смъртта на моя любимец - кана сюбиги Крум, мислих да създам именно такава, ама ме домързя.
.... и още една годишнина на патерици - 14.04. - годишнина от битката при Одрин 1205 г.
ПП. Темата е много добра като идея. Аз преди няколко дена - на 13.04. покрай годишнината от смъртта на моя любимец - кана сюбиги Крум, мислих да създам именно такава, ама ме домързя.
.... и още една годишнина на патерици - 14.04. - годишнина от битката при Одрин 1205 г.
Като не искаш мира, на ти секира.
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
Те изобщо целили ли са нещо конкретно или просто като стигнат града пускат бомбите?
...
Стане, и аз покрай годишнината от Одрин се сетих да пусна темата, ама нямах време тогава. Догодина ще е. Иначе едно една статия за играчките и откъде тръгва цялата тази история.
https://www.dnevnik.bg/analizi/2016/06/ ... pirana_ot/
И един италиански пропаганден плакат по темата.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Целят Гарата. Бомбардирана е и Враждебна. Също индустриалната част и военна рампа. Но тя акцията е наказателна, а не с военна стойност. То и ние освен като производител на цървули и храна, практически не участваме в скапаната война. Целта е колкото се може повече разрушения.
Доколкото съм чел, Чърчил още като обявяваме война на Великобритания и САЩ, настоява да ни избомбят, но американците като практични хора не искат, щото няма военни ползи. И така си текат нещата точно две години от зимата на 41-ва, до зимата на 43-та.
Докато един ден група B-24 връщащи се от бомбардировки над Плоещ, не хвърлят бомби над някакви ниви в България. Има повредени самолети и изхвърлят бобения си товар, за да стигнат до базата си. Нашите решават, че е нападение, вдигат изтребителите и свалят някой от бомбардировачите. Чърчил го използва като аргумент и се започва...
Между другото, за повода със свалените Б-24 съм сигурен, но не съм сигурен за ролята на Чърчил.
Най-жестоката бомбардировка е била на 30-ти март а не на 17 април. 450 тежки бомбардировача и към 40 000 тежки и запалителни бомби. Ескорта е от 150 изтребителя и то повечето мустанги. Всичко загиват 139 човека. Причината, че жертвите не са били много повече, е в бързата и ефективна евакуация на населението.
Също нашите летци, все пак разстройват реда на бомберите, свалят 8 от тях, плюс няколко изтребителя. Това при съотношение 5-6 към едно в изтребители и огъня от стотици летящи крепости. Нашите не губят нито един самолет. Няма как да не сведем глава с уважение, като помислим при какви условия са воювали нашите летци.
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
На тази дата преди 77 години нашите войски влизат в Македония. България е обединена поне за няколко години. Ето снимки от знаменателното събитие.
Охрид:
...
...
Струмица:
https://www.facebook.com/mnibg/posts/609285942751176
Охрид:
...
...
Струмица:
https://www.facebook.com/mnibg/posts/609285942751176
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
Също така на същата дата, но през 1783г., Крим за пръв път е анексиран от Русия .
Прокламацията на Екатерина II
Прокламацията на Екатерина II
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Направи ми впечатление името на гостилницата от първата снимка - ”България”. Ако днес някой в Охрид си кръсти така хотела, съгражданите му ще го запалят.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Немските офицери съветници в българската армия ли са?:)
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
По-скоро официално предават на българските си колеги зоните за окупация.