Общи приказки ⇒ Русофилия и русофобия
Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q
-
De Ruyeter
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Русофилия и русофобия
Моето разбиране е, че ценностната система на Изтока е антипод на западната ценностна система. Не говорим само за достижения - култура, изкуство, писатели и т.н., но и по отношения в социума. Например: западно, европейско разбиране - който работи се издига в йерархията, независимо дали работи в частна фирма или на държавна работа. Не се страхува да сочи недостатъците на съществуващата структура и да се стреми тя да бъде направена по-добра.
Разбиране на изтока: един или двама квалифицирани мъкнат цял екип на гърба си, като си свършат работата или вече са толкова изтощени, без стимул - ги уволняват. Не се цени човешкия фактор, човешкия ресурс - като започнем от посочените отношения в мирно време и се стигне до чудовищни загуби във военно време, нерационално използване на ресурси, хаотични решения, липса на капацитет на технологии в една на пръв поглед Велика сила
Разбиране на изтока: един или двама квалифицирани мъкнат цял екип на гърба си, като си свършат работата или вече са толкова изтощени, без стимул - ги уволняват. Не се цени човешкия фактор, човешкия ресурс - като започнем от посочените отношения в мирно време и се стигне до чудовищни загуби във военно време, нерационално използване на ресурси, хаотични решения, липса на капацитет на технологии в една на пръв поглед Велика сила
Аз съм инат-фундаменталист, убеден в собствената правота, не приемам чужди мнения и повтарям до затъпяване своята истина! За кой ли важи? 
- Желязин
- Редовен потребител
- Контакт:
Ще дам един пресен пример за филство. От страничката На всеки километър във фб преди малко прочетох този коментар за случващото се в Ирак:
„Какво се случи с референдума за държава Кюрдистан?
НИЩО!
Един от лидерите на Кюрдите - лисицата Сюлеймани изтегли армията си от Киркук след като подписа договор с Турция.
САЩ за пореден път изядоха дървото с глупавия си ход да направят референдум в Северен Ирак. Москва отговори светкавично. Вкара турската армия в Сирия, а Иран застана до иракската граница. Официалното правителство на Ирак прати армията си към Киркук. Оказали се обкръжени кюрдите решиха да дадат отпор с американците зад гърба си. Тогава Москва се намеси и предложи на Сюлеймани да запази хората си живи и да получи коридор през Турция за износ на петрол. Сюлеймани се слави като велик войн с бърза мисъл. Той знае че турската армия ще сгази съпротивата им за една седмица с помощта на руските ВВС. От другата страна ги чака Иран. Място за война и преговори няма. И той получи най доброто и щедро предложение.
Сюлеймани подписа договор за дружба с Ердоган и мина на страната на правителството на Ирак.
Американския Барзани успя да избяга от Киркук. Така кюрдите със сълзи на очи разбраха за пореден път че няма да имат собствена държава. Стигна се до там че в Киркук се развяха сини знамена с полумесец. Това са знамената на туркоманите.
Уважаеми кюрди, нали не си мислите че Русия или САЩ ще ви оставят петролни полета ей така? Щот сте много хубави. Войната е точно за тези петролни полета в момента. Не случайно Краля на СА си вдигна неговите величества и отиде в Москва. Само ние и руснаците се смеем на остарели титли Крал, но на Изток точно този Крал е и Господ. А той бе последния от опашката на килимчето за постигане на пълен мир. Картите са раздадени и четирите АС-а са в Москва. Останалите са дребни мошеници. Включително и кюрдите с техните не адекватни съюзи.”
Москва държи всичко под контрол, Москва ще е победител - ако беше на страната на кюрдите (както беше по времето на Студената война и след свлянето на самолета им края на ноември 2015-та)....посланието щеше да е същото. Както и убеденоста в справедливата правота на списващия, а и четящите фили щяха да се извъртят в мнението си
„Какво се случи с референдума за държава Кюрдистан?
НИЩО!
Един от лидерите на Кюрдите - лисицата Сюлеймани изтегли армията си от Киркук след като подписа договор с Турция.
САЩ за пореден път изядоха дървото с глупавия си ход да направят референдум в Северен Ирак. Москва отговори светкавично. Вкара турската армия в Сирия, а Иран застана до иракската граница. Официалното правителство на Ирак прати армията си към Киркук. Оказали се обкръжени кюрдите решиха да дадат отпор с американците зад гърба си. Тогава Москва се намеси и предложи на Сюлеймани да запази хората си живи и да получи коридор през Турция за износ на петрол. Сюлеймани се слави като велик войн с бърза мисъл. Той знае че турската армия ще сгази съпротивата им за една седмица с помощта на руските ВВС. От другата страна ги чака Иран. Място за война и преговори няма. И той получи най доброто и щедро предложение.
Сюлеймани подписа договор за дружба с Ердоган и мина на страната на правителството на Ирак.
Американския Барзани успя да избяга от Киркук. Така кюрдите със сълзи на очи разбраха за пореден път че няма да имат собствена държава. Стигна се до там че в Киркук се развяха сини знамена с полумесец. Това са знамената на туркоманите.
Уважаеми кюрди, нали не си мислите че Русия или САЩ ще ви оставят петролни полета ей така? Щот сте много хубави. Войната е точно за тези петролни полета в момента. Не случайно Краля на СА си вдигна неговите величества и отиде в Москва. Само ние и руснаците се смеем на остарели титли Крал, но на Изток точно този Крал е и Господ. А той бе последния от опашката на килимчето за постигане на пълен мир. Картите са раздадени и четирите АС-а са в Москва. Останалите са дребни мошеници. Включително и кюрдите с техните не адекватни съюзи.”
Москва държи всичко под контрол, Москва ще е победител - ако беше на страната на кюрдите (както беше по времето на Студената война и след свлянето на самолета им края на ноември 2015-та)....посланието щеше да е същото. Както и убеденоста в справедливата правота на списващия, а и четящите фили щяха да се извъртят в мнението си
Последна промяна 1 на Желязин, променена общо 18 пъти
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг
- Желязин
- Редовен потребител
- Контакт:
Русия е една алтернативна Европа - не го споменавам в негативен контекст само.De Ruyeter написа: ↑18 Окт 2017, 09:49Моето разбиране е, че ценностната система на Изтока е антипод на западната ценностна система. Не говорим само за достижения - култура, изкуство, писатели и т.н., но и по отношения в социума. Например: западно, европейско разбиране - който работи се издига в йерархията, независимо дали работи в частна фирма или на държавна работа. Не се страхува да сочи недостатъците на съществуващата структура и да се стреми тя да бъде направена по-добра.
Инак това, че не се цени човешкият фактор го има в значима степен и тук при нас. Не мога да преценя в момента до колко сме повлияни от съветско или руско време - Балканските войни ни довеждат до прекомерни загуби, мобилизираме прекалено много хора и икономиката е разсипана по глупав начин, което не се дължи на пряко влияние (културно, духовно и т.н.) от тогавашния вариант на руската империя
-
De Ruyeter
- Редовен потребител
- Контакт:
Напълно съм съгласен, че и България е повлияна. Дори се замислям дали и религията не играе голяма роля - източното православие, защото такова явление - обезличаване на кадърните и тяхното разкарване, подмазвачество, сервилничене са доста разпространени и в съседна Гърция. След падането на Визанития под османска власт Русия поема щафетата. Тъй като и тя е била под монголско владичество, през вековете на взаимодействие се създава много хибридни народопсихология у руснаците - християнска, с азиатска отенък и жестокост. Един върховен лидер - няма значен дали е Ген. сек на партията, хан, президент, император - бутафорен парламент или Дума. По времето на Петър І той си решава сам и налага да се строи флот, а колко ще струва болярската Дума, няма думата
. При поява на кадърни военни първата задача е да се тестват в бой - наистина дали могат да побеждават. Ако обаче спечелят народната любов - вождът намира причина да ги прати на заден план.....И не само военни, конструктори, инженери, хора, които биха затъмнили "слънцето". Нещо което се забелязва и на изток впрочем.
Аз съм инат-фундаменталист, убеден в собствената правота, не приемам чужди мнения и повтарям до затъпяване своята истина! За кой ли важи? 
- ISTORIK
- Модератор
- Контакт:
Напротив... Има нужда и от такава тема в този форум. По-добре е да си изясним позициите тук - в нея, вместо в почти всяка друга тема да се избива разговорът в про и анти филията и фобията спрямо СССР/Русия.
Разбира се - без обиждане на опонентите, всеки би могъл да сподели мислите си по темата.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!
- Мизиец
- Редовен потребител
Тази тема засега е периферна клоака. ...........................................................................
Иначе обясних, че съм общувал многократно с руснаци, които винаги са ми се стрували весели, лъчезарни, красиви хора с близък до нашия манталитет(не казвам еднакъв и сравнявам точно ДА с турци, които са с близък до нашия манталитет само до там, докъдето са "пръскали" близо 5 века.!). Също така е редно да отбележа, че от Торн научих за Суодеш, но от личния си житейски опит установих , че РУСКИЯ ЕЗИК ДЕЙСТВИТЕЛНО Е БЛИЗЪК ДО НАШИЯ , поне едно 70% точно както Торн ви повтаря многократно. Никога не съм изучавал руски. Схванах го за няма и месец до разговорно-четящо-слушащо ниво мисля А2-Б1 по европейската езикова система. За сравнение съм опитвал да правя същото упражнение с немски, което въобще не ми се получи, поради 2 причини - огромната разлика в езика и огромната разлика в поведението на немците, които са много по-темерутести от руснаците , поне при общуване с българи. Та, толкова с езика, което мисля само по себе си е от огромно значение за близостта между 2 нации, 2 народа , 2 държави.
Православната християнска вяра също не е фактор за изпускане. Тя сближава, дори най-малко , заради личните имена. Последните съвпадат, поради библейския им произход. И разбира се самата вяра сплотява.
Друг фактор - преплитането на историята. Волжка България , близостта чисто географски, войните между Руската империя и османците, от които 1878 е Освободителна. И тук си набийте в русофобско-обърканите канчета, че ДА - ИНТЕРЕСИ ВИНАГИ ИМА И ЩЕ ИМА! Дори със собствената ви ЖЕНА имате определени интереси да сте заедно. И детето ви е родено във ваш интерес - за да ви направи щастливи, за да ви продължи русофобската семка и да му объркате мозъка с омраза и на него... Само, че благодарение на руския интерес сега не се кланяте 5 пъти на ден до земята с гъз нагоре и не крещите Аллах Акбар, както на Дини любимците от Сирия и наоколо... И да - ако не беше Русия най-вероятно османците щяха да реформират империята и действително щеше да стане това, което написах в предното изречение. Та не ми излизайте с тъпизми от сорта на " за 480г. не успели..". И са успели - отидете в Родопите. Или вижте геноцидите, които са извършили. Територия, население.. да не разтягам..
От гледна точка на човек силно недолюбващ съвременния фактор - русофоб, бих искал да споделя лично виждане, че за мен Русия, поради изброените фактори е една от най-близките ,ако не и най-близката държава до България. Тук това го казвам с молбата да си го представите като Приятел с Приятел или Приятел с Братовчед. За мен личното ми виждане е , че те са ни като братовчеди. От тук насетне си помислете, дали нямате по-добри приятели от братовчедите си. Нормално е да не са ви перфектни отношенията с близък, но да са перфектни с приятел или съдружник в определен исторически период.
ПП: ISTORIC, тотално ми падна в очите( знам ,че не ти дреме) със скапаните цитати на ония дърдорко Минджев. Чеп за зейе не става от тоя буцуняк. Всяка казана тъпотия от него има максимум 40% истина и 100% субективизъм. Папагалствай го, ако ти харесва. Смешна работа.
Искам да ми отговорите на 1 въпрос по отношение на комунизъма. Какво ви даде Сащ и какво ви даде СССР на държавно ниво? И дали въобще някой е виновен, че собствената ви семка е калпава?
Заключение от мен - харесвам Русия, руснаците, Путин е пич възкреси РФ. / САЩ са невероятна държава, коренно различна в 80% от всичко сравнимо, но са глобалисти и изключително нагли в желанието си да глътнат целия свят и да го смучат без непременно да му вдигат стандарта на живот. ЕС са объркана блудница. Си Дзипин е лидер на поднебесната. Израел са не по-малко лоши от враговете си. А Дини е краен националист, ама не български
пък jacksparrow е баннат 1 седмица, заради шега и ще е скучно с многото потребителски имена на 2-3 русофоба.. Айде лека ден.
(някой в тази тема нейде драсна - че омразата сама по-себе си е ненормална работа...
).
Иначе обясних, че съм общувал многократно с руснаци, които винаги са ми се стрували весели, лъчезарни, красиви хора с близък до нашия манталитет(не казвам еднакъв и сравнявам точно ДА с турци, които са с близък до нашия манталитет само до там, докъдето са "пръскали" близо 5 века.!). Също така е редно да отбележа, че от Торн научих за Суодеш, но от личния си житейски опит установих , че РУСКИЯ ЕЗИК ДЕЙСТВИТЕЛНО Е БЛИЗЪК ДО НАШИЯ , поне едно 70% точно както Торн ви повтаря многократно. Никога не съм изучавал руски. Схванах го за няма и месец до разговорно-четящо-слушащо ниво мисля А2-Б1 по европейската езикова система. За сравнение съм опитвал да правя същото упражнение с немски, което въобще не ми се получи, поради 2 причини - огромната разлика в езика и огромната разлика в поведението на немците, които са много по-темерутести от руснаците , поне при общуване с българи. Та, толкова с езика, което мисля само по себе си е от огромно значение за близостта между 2 нации, 2 народа , 2 държави.
Православната християнска вяра също не е фактор за изпускане. Тя сближава, дори най-малко , заради личните имена. Последните съвпадат, поради библейския им произход. И разбира се самата вяра сплотява.
Друг фактор - преплитането на историята. Волжка България , близостта чисто географски, войните между Руската империя и османците, от които 1878 е Освободителна. И тук си набийте в русофобско-обърканите канчета, че ДА - ИНТЕРЕСИ ВИНАГИ ИМА И ЩЕ ИМА! Дори със собствената ви ЖЕНА имате определени интереси да сте заедно. И детето ви е родено във ваш интерес - за да ви направи щастливи, за да ви продължи русофобската семка и да му объркате мозъка с омраза и на него... Само, че благодарение на руския интерес сега не се кланяте 5 пъти на ден до земята с гъз нагоре и не крещите Аллах Акбар, както на Дини любимците от Сирия и наоколо... И да - ако не беше Русия най-вероятно османците щяха да реформират империята и действително щеше да стане това, което написах в предното изречение. Та не ми излизайте с тъпизми от сорта на " за 480г. не успели..". И са успели - отидете в Родопите. Или вижте геноцидите, които са извършили. Територия, население.. да не разтягам..
От гледна точка на човек силно недолюбващ съвременния фактор - русофоб, бих искал да споделя лично виждане, че за мен Русия, поради изброените фактори е една от най-близките ,ако не и най-близката държава до България. Тук това го казвам с молбата да си го представите като Приятел с Приятел или Приятел с Братовчед. За мен личното ми виждане е , че те са ни като братовчеди. От тук насетне си помислете, дали нямате по-добри приятели от братовчедите си. Нормално е да не са ви перфектни отношенията с близък, но да са перфектни с приятел или съдружник в определен исторически период.
ПП: ISTORIC, тотално ми падна в очите( знам ,че не ти дреме) със скапаните цитати на ония дърдорко Минджев. Чеп за зейе не става от тоя буцуняк. Всяка казана тъпотия от него има максимум 40% истина и 100% субективизъм. Папагалствай го, ако ти харесва. Смешна работа.
Искам да ми отговорите на 1 въпрос по отношение на комунизъма. Какво ви даде Сащ и какво ви даде СССР на държавно ниво? И дали въобще някой е виновен, че собствената ви семка е калпава?
Заключение от мен - харесвам Русия, руснаците, Путин е пич възкреси РФ. / САЩ са невероятна държава, коренно различна в 80% от всичко сравнимо, но са глобалисти и изключително нагли в желанието си да глътнат целия свят и да го смучат без непременно да му вдигат стандарта на живот. ЕС са объркана блудница. Си Дзипин е лидер на поднебесната. Израел са не по-малко лоши от враговете си. А Дини е краен националист, ама не български
(някой в тази тема нейде драсна - че омразата сама по-себе си е ненормална работа...
- Мизиец
- Редовен потребител
Ти се върни назад и си виж цитатите (дали са цитати, че не се разбра без източник, без кавички, пльоснато като чаршаф) и ни кажи, дали не обиждаш поне 10ина пъти хората , които са СМЕТНАТИ за русофили, щото мислят като мен - харесват Русия или симпатизират на Русия малко повечко от на останалите интересчии.ISTORIK написа: ↑18 Окт 2017, 11:46Напротив... Има нужда и от такава тема в този форум. По-добре е да си изясним позициите тук - в нея, вместо в почти всяка друга тема да се избива разговорът в про и анти филията и фобията спрямо СССР/Русия.
Разбира се - без обиждане на опонентите, всеки би могъл да сподели мислите си по темата.
Интересно разграничение е СССР и Русия бътъвъ( btw - тъпа американска чат абревиатурка, промила не един и два български мозъка по време на великия преход).
Още един въпрос за баркащите се всезнайковци - мразите ли Кирилицата и българския език, та си изписвате потребителските си имена на LATINITSA? ??? ? ? ?
-
De Ruyeter
- Редовен потребител
- Контакт:
Спокойно бе, хора що се дърляте и ви избива на противопостяне САЩ-Русия /СССР/? Корените на руското, съответно американското или далеч преди да съществеат САЩ, английското мислене са залегнали в народопсихологията на един народ. То е като риза или ти е по мярка или не. Руснаците се пробваха да бъдат демократични - не става. Трябва им силна ръка като на Путин, при тях демокрации не вирее
- Желязин
- Редовен потребител
- Контакт:
Малорусите, белорусите, балтийските народи, кавказците, поляците, фините, казаците, волжките българи не смятат Русия за кой знае какъв освободител... Те са ни освободили, когато са имали интерес от това... и е страхотно, че се е получило да са заинтересувани. Трябва ли да приемем, че и в момента геополитическите ни интереси са съвместими?
И ако, случайно, не са, а си противостоят- това русофобство ли ще е?
Друг въпрос - в коя от двете страни има по-голяма свобода на словото и режимът е по-либерален?
И ако, случайно, не са, а си противостоят- това русофобство ли ще е?
Друг въпрос - в коя от двете страни има по-голяма свобода на словото и режимът е по-либерален?
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
BTW, пропаганда можеш да ръсиш в собственият си форум с илядото си клонинга.
Тук нема да мине.
За който е предназначена репликата, прекрасно е схванал.
Тук нема да мине.
За който е предназначена репликата, прекрасно е схванал.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.
Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.
- Енравота
- Редовен потребител
- Контакт:
На държавно ниво от едната получихме тоталитарна диктатура с всичките и прелести.От другата получихме свобода на словото и на придвижването и правото на личен избор.Друг е въпросът,че някои не знаят какво да правят с тях и салама е по-важен от свободата.
Suum cuique
-
plamenhk
- Редовен потребител
- Контакт:
Точно православната "вяра" не е за пример. Тъй като патриарха, за разлика от папата, беше в същата държава той бе подменен с агент/свой човек (в България полковник от ДС) а самата религия бе изкоренена и заменена с комунистическа идеология. То и затова толкова русофили в България за разлика от другите посткомунистически страни членки на ЕС. Виж, католическата религия има своя основа във Вишеградската 4 формираща манталитета и обществената култура на тези народи.
(Бурни продължителни ръкопляскания и скандирания "вечна дружба")
Е, навъртя се като водомер !
Най напред за семката - много е качествена ! Детето ми завърши средното, висшето и МБА в САЩ, като американска фондация и американската фирма където работи платиха образованието. Значи оценяват хората семките.
Колкото на държавно ниво- нищо и затова не ги обичахме американците, че нито един път не са на освободили.
Следващият път документално ще ти отговоря защо не харесвам Русия.
Последна промяна 1 на plamenhk, променена общо 18 пъти
- ISTORIK
- Модератор
- Контакт:
Аз нямам намерение да обиждам никого, нито да падам или да се изкачвам в нечии очи.Мизиец написа: ↑18 Окт 2017, 12:09Ти кажи, дали не обиждаш поне 10 пъти хората , които са СМЕТНАТИ за русофили, щото мислят като мен - харесват Русия или симпатизират на Русия малко повечко от на останалите интересчии.
Още един въпрос - мразите ли Кирилицата и българския език, та си изписвате потребителските си имена на LATINITSA?
Колкото до кирилицата и българския език... И никовете, по-конкретно - моя...
Освен историк, аз съм и лингвист. И владея родния си език (българския) на достатъчно високо ниво.
Колкото до ника ми, създадох го през далечната (и все по-отдалечаваща се) 1996 г., когато интернетът навлезе и у нас. Фонетичната кирилица (първия вариант; че вече има два варианта), която ползвам, се появи чак през 2003 г. Дотогава комуникирах изцяло на латиница. За да пиша на кирилица, ползвах конвертираща програма, която настройвах по мой вкус. Не владея клавиатурната подредба на кирилицата по БДС и не възнамерявам тепърва да я уча.
По тази причина и никът ми е на латиница. Създадох го, за да го ползвам в една чат програма (mIRC) и оттогава го ползвам навсякъде онлайн. С малки букви думичката беше заета. А с главни - свободна. И - така... Отдавна не ползвам мирката, не зная дори дали все още съществува. Но онлайн ника/прякора си го ползвам.
Колкото до русо-филството/фобството... Изучавал съм руски език в училище. Бях отличник. Нямам нито една 5-ца. Само 6-ци имах. Чел съм много неща на руски. Преди да изключат сървърите на друга чат програма (Odigo), там се свързах с една кака, която е специалистка по руски език в РАН. Тя ми е споделяла, че пиша на руски по-правилно от повечето (!!!) руснаци. Изучавал съм историята, географията, литературата на Русия. Така че ги познавам. За съжаление напоследък не ползвам руския език толкова активно, както едно време. Напоследък ползвам повече английския и френския.
Не се определям като русофил или русофоб. (О, изненада!) По-скоро съм японофил и франкофил. (Нова изненада, може би?)
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
А аз си мислех, че покрай тай-дзито, би следвало да китайофил 
Иначе, не мирка, а IRC не поддържаше кирилица. mIRC беше само клиент към средата. А фонетична кирилица има още от 80-те за Правец 82
Иначе, не мирка, а IRC не поддържаше кирилица. mIRC беше само клиент към средата. А фонетична кирилица има още от 80-те за Правец 82
Finita la commedia
- ISTORIK
- Модератор
- Контакт:
Фонетична кирилица на Правец не съм ползвал. Никога не ми се е налагало. Сега разбирам, че е имало...
- Мизиец
- Редовен потребител
Относно слагачеството - нужна е разлика между обикновена уважителна признателност или на инглишлийски - респект. Никой не казва, че иска да се слагаме и да сме тихи-изпълнители на нечия воля и интерес. Но да ми кажете, че трябва да сме на ниво "Плевнелиев" - е сори, ще се съм винаги против такива гъзоблизковци и родоотстъпници, че и историко-отстъпници.
ISTORIC, отговора ти беше като на разумен човек и затова си връщам думите назад. Цитата на Минджев, обаче продължавам да не уважавам, но ти си разбран човек, а и изглежда гледаш обективно на нещата и си по-широкоскроен. Докато тия, които са отговорили преди теб(без rki) продължават да въртят едно и също без дори да асимилират какво написах. За тях явно оставам врагът с червен цвят, който дори не разбират защо казва, че не мрази колкото тях Русия. Ходете си в америка , развейчовци. Вие сте от тия за които важи приказката - накъдето го духне вятъра. Може би сте ветропоказатели
Та за държавно ниво - да, комунистически диктат, а не американска содомия. Първия донесе прекалено много строгост и ненужна репресия, но донесе и изграждането на цялата градска, транспортна, промишлена инфраструктура, както и образование на населението. Плюс това ви изнасяше цели заводи, които ползвате и днес, като АРСЕНАЛ.
Втория донесе така плямпаната свобода, която така или иначе щеше да дойде с високотехнологичната ера и интернет. Тази същата свобода, която не успява да модернизира армията, не й дава 1 самолет аванта, пляска ни 3 бази, ползва ни морските води, точи ни едно 60% от икономиката в чужбина, налага ни да търпим циганьор, гей-паради, да гледаме предимно западен-модел медия, филми, музика, че покрай тях да заобичваме и турците със сериалите им, с манталитета им, с религията им, да сме безкрайно толерантни, че да не станело Косово 2 и какво ли не.... Наистина има и много хубави страни и не ги отричам. Няма да ги изброявам нарочно, както вие не изброявате хубавите от миналото, еднопосочни късогледковци.
ПП: Господинчото с американското детенце по-добре да не участва в тази тема. Ясно е, че е силно пристрастен американофил. Мисля, че за такива като него ще важи подписа на pistoncho - "Не мразя чужди държави , а мразя чуждопоклонници."
ISTORIC, отговора ти беше като на разумен човек и затова си връщам думите назад. Цитата на Минджев, обаче продължавам да не уважавам, но ти си разбран човек, а и изглежда гледаш обективно на нещата и си по-широкоскроен. Докато тия, които са отговорили преди теб(без rki) продължават да въртят едно и също без дори да асимилират какво написах. За тях явно оставам врагът с червен цвят, който дори не разбират защо казва, че не мрази колкото тях Русия. Ходете си в америка , развейчовци. Вие сте от тия за които важи приказката - накъдето го духне вятъра. Може би сте ветропоказатели
Та за държавно ниво - да, комунистически диктат, а не американска содомия. Първия донесе прекалено много строгост и ненужна репресия, но донесе и изграждането на цялата градска, транспортна, промишлена инфраструктура, както и образование на населението. Плюс това ви изнасяше цели заводи, които ползвате и днес, като АРСЕНАЛ.
Втория донесе така плямпаната свобода, която така или иначе щеше да дойде с високотехнологичната ера и интернет. Тази същата свобода, която не успява да модернизира армията, не й дава 1 самолет аванта, пляска ни 3 бази, ползва ни морските води, точи ни едно 60% от икономиката в чужбина, налага ни да търпим циганьор, гей-паради, да гледаме предимно западен-модел медия, филми, музика, че покрай тях да заобичваме и турците със сериалите им, с манталитета им, с религията им, да сме безкрайно толерантни, че да не станело Косово 2 и какво ли не.... Наистина има и много хубави страни и не ги отричам. Няма да ги изброявам нарочно, както вие не изброявате хубавите от миналото, еднопосочни късогледковци.
ПП: Господинчото с американското детенце по-добре да не участва в тази тема. Ясно е, че е силно пристрастен американофил. Мисля, че за такива като него ще важи подписа на pistoncho - "Не мразя чужди държави , а мразя чуждопоклонници."
- Желязин
- Редовен потребител
- Контакт:
Въпросът е на каква цена е изградена тази инфраструктура, както и каква е била ползата от образованост на населението?Мизиец написа: ↑18 Окт 2017, 14:05Та за държавно ниво - да, комунистически диктат, а не американска содомия. Първия донесе прекалено много строгост и ненужна репресия, но донесе и изграждането на цялата градска, транспортна, промишлена инфраструктура, както и образование на населението. Плюс това ви изнасяше цели заводи, които ползвате и днес, като АРСЕНАЛ.
Кремиковци е апотеоз на стратегическия гений на управляващите...
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Кремиковци е създаден като завод близо до фронтовата линия. Неговата първоначална идея е била да обслужва танкоремонта в случай на война. Не е предвиждан да бъде на печалба.
Finita la commedia
- rki
- Редовен потребител
Каква фронтова линия, какъв танкоремонт!?!?
А това, че било предвидено да бачка на загуба е просто великолепно!
Не знам къде ви учат на тези вицове.

А това, че било предвидено да бачка на загуба е просто великолепно!
Не знам къде ви учат на тези вицове.
The USSR is still collapsing before our very eyes
Parasha delenda est
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Много заводи не са смятани за бъдеща печалба, а като нужни за функционирането на държавата във военно време. Доста са, освен Кремиковци, които са мислени да са близо до сблъсъка с Турция и Гърция, за да не се налага повредени танкове да се връщат до СССР.
Finita la commedia
- rki
- Редовен потребител
Дори и през соца няма завод, който да е мислен да работи на загуба, а не на печалба.
А това, че металургичен комбинат е построен с основна цел да ремонтира танкове!!! /wtf/ е просто....
Единственото което се сещам е да може Кремиковци в това отношение е да претопи изпратените му танкове, така че да не попаднат в ръцете на врага.
Сега по-сериозно - бъркате Кремиковци със ЗТМ Радомир, където имаше и подобни планове в техникоикономическата му обосновка - да произвежда танкове в случай на война. Но не това се предвиждаше като основна негова задача, нито някой се е съгласявал да се работи на загуба. BTW СССР са против изграждането на завода в Радомир, Косигин казва на Луканов, че този завод никога няма да може да заработи и да излезе на печалба, просто не е за страна с нашите мащаби, но въпреки това ЦК на БКП решава да се строи.
Parasha delenda est
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Не бъркам нищо.
За Кремиковци от самото начало е ясно, че няма как да е печеливш, след като му карат рудата и кокса от чужбина. Слабите железни залежи в Софийското поле не стават за сериозна металургия. Но е построен за да има достатъчно мощности при нужда. Аз там за първи път видях при нужда от един портален кран, да има още 6 резерва. Това е огромно презапасяване.
А като пише танкоремонт, не означава, че ще се поправят там танкове, а че ще се леят необходимите за метали.
За Кремиковци от самото начало е ясно, че няма как да е печеливш, след като му карат рудата и кокса от чужбина. Слабите железни залежи в Софийското поле не стават за сериозна металургия. Но е построен за да има достатъчно мощности при нужда. Аз там за първи път видях при нужда от един портален кран, да има още 6 резерва. Това е огромно презапасяване.
А като пише танкоремонт, не означава, че ще се поправят там танкове, а че ще се леят необходимите за метали.
Finita la commedia
- rki
- Редовен потребител
Аха - и като ги отлеят тези метали в блокове или рулони или там в каквото могат - какво точно ще ги правят, след като е нямало завод/и/ в България които са способни да произведат танк от заготовка метал.

Parasha delenda est
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Ох, пак ще кажа - танкоремонт. Различно е от танкостроене.
Танкоремонтни заводи имахме.
А освен на рулони и пръти, могат да леят и заготовки. Цял танк може и да не можем да произведем, но подбити колела, торсионни и всякакви подобни - можем
Танкоремонтни заводи имахме.
А освен на рулони и пръти, могат да леят и заготовки. Цял танк може и да не можем да произведем, но подбити колела, торсионни и всякакви подобни - можем
Finita la commedia
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Приятелството е взаимен акт, а по моите впечатления тяхното отношение към нас е съвсем различно. Било бизнес, било политика, било език ако щеш...
Строши-пилот