Общи приказки ⇒ Социално устройство

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
Аватар
rki
Редовен потребител
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от rki » 22 Май 2026, 18:25

Чукча-читател написа: ↑
22 Май 2026, 17:08
rki написа: ↑
22 Май 2026, 16:28
Онзи ден пък попаднах на така да го наречем политически инфлуенсър, който излезе от амплоато си, за да пита как да намери жилище под наем за дъщеря си, която ще учи в Нидерландия. В общи линии се оказва невъзможна мисия. Изобщо недостигът на жилища там е сериозен, не е само за чужденци.
Дистанционно не става - трябва да отиде на място и по възможност някой холандец/местен да помага в контактите с брокерите. Иначе от тук обикновенно те отсвирват, защото си чужденец. Един път вече изкараш ли година там, нещата са много по-лесни и има много повече предложения.
Хората, обяняваха, че и на живо те отсвирват. Брокерите изобщо не искат да се занимават с теб. И най-добре да намериш някой студент, който напуска, за да те представи директно на хазяина. И за самите нидерландци било трудно, поради недостиг на жилища. Все пак там има регулации и не строят, където им падне.
Да, така е. Ако имаш обаче местен да ти помогне в контактите, шансовете изведнъж се увеличават поне на порядък.
Ся ако детето ти е може да живее със съквартиранти - всяка година се освобождават места - може спокойно да се класира в споделена квартира. При мен, по-точно при щерката бе много по-трудно, защото тя замина с гаджето, което означава самостоятелна квартира - 6 месеца мъчение, докато се пробие... И освен това трябва да приемеш, че няма да си на пъпа на града, а дори евентуално в някое село край него и ще пътуваш час насам, час обратно.

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 24 Май 2026, 00:34

22 Май 2026, 17:08
rki написа: ↑
22 Май 2026, 16:28
Онзи ден пък попаднах на така да го наречем политически инфлуенсър, който излезе от амплоато си, за да пита как да намери жилище под наем за дъщеря си, която ще учи в Нидерландия. В общи линии се оказва невъзможна мисия. Изобщо недостигът на жилища там е сериозен, не е само за чужденци.
Дистанционно не става - трябва да отиде на място и по възможност някой холандец/местен да помага в контактите с брокерите. Иначе от тук обикновенно те отсвирват, защото си чужденец. Един път вече изкараш ли година там, нещата са много по-лесни и има много повече предложения.
Хората, обяняваха, че и на живо те отсвирват. Брокерите изобщо не искат да се занимават с теб. И най-добре да намериш някой студент, който напуска, за да те представи директно на хазяина. И за самите нидерландци било трудно, поради недостиг на жилища. Все пак там има регулации и не строят, където им падне.
Вярно ли е каквото разказват колеги, че някой жени в Нидерландия раждали в дома си, само за да не попаднат в тамошните болници?

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 24 Май 2026, 03:21

Amazon написа: ↑
24 Май 2026, 00:34
Вярно ли е каквото разказват колеги, че някой жени в Нидерландия раждали в дома си, само за да не попаднат в тамошните болници?
Това не знам, в холандска болница никога не съм бил и имам много слаба представа за здравната им система, за разлика от тази на UK или Германия.
Но преди 5-6-7 години лятото дойде възрастен (къде 70+) холандски турист, оплакващ се от задух. Често се случвало, бил с астма, но сега на почивката станало много зле, едвам си взимал въздух и някакъв лекар-интернист на слънчака се усетил, че раутата не бива и подминал местната рентгенджийница, като го засилил директно при нас.
Глеам аз снимката....То белия му дроб гробница - масивна пневмоцироза и петрификации, торакодиафрагмалните синуси заминали окончателно, незасегнатите полета - изцяло с компесаторни емфизематозни були. Синдрома е патогномоничен - нелекувана навремето (давностна) ТБК, усложнила се с адхезивен плеврит.
Вече неактивна, разбира се, но това не ти е т.н. банален Gohn фокус, което в превод означава минимални остатъчни пневмофиброзни промени в резултат от овладяна и лекувана адекватно ТБК (в тези случаи дихателния капацитет почти не е засегнат).
И като бонус - артериален тип хиперволемия с миопатия кордис (означаващо сърдечна недостатъчност в стадий на декомпенсация).
Питам го аз - кога е карал ТБК (вероятно е било още на младини) - "а, не съм карал кай, аз съм си с астма".
Викам стари XR (снимки) имате ли - "Не ми е правена никога такава".
Анджък - личния лекар си го лекува с помпички (кортикостероиди) за астма и с антихипертензиви за кръвно и толкоз.

Това като куриоз де, защото инак (поне докато работят) имат добре развита система за профилактични прегледи (плаща работодателят, не държавата).
Но явно го има и едното, и другото......
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Imrihor
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Imrihor » 24 Май 2026, 12:23

24 Май 2026, 00:34
Доколкото имам наблюдения за Фландрия, по-скоро мотивацията им е от типа на веганите, антиваксърите, тия дето си ядат плацентата и т.н., а не че са толкова зле болниците. В Нидерландия е много по-разпространено от тука де.

Пряк поглед върху тамошниите болници нямам, но вероятно положението е що-годе аналогично на това в Белгия. Болниците са с добри условия техника и т.н. Разбира се има сериозна разлика къде е болницата. Най-добрите като медицинска експертиза са университетските.

Принципно се чака много за специалист особено ако искаш да е някакво светило.

Здравно осигурителната система в Белгия е странна, но върши работа и малко хора нямат достъп до сносна медицинска грижа.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 24 Май 2026, 12:52

Абеее....Да видиш как в уржанса на Сан Люк предписват ибупрофен, ама го пуска вендинг машина-в спешното! И машината заяжда! И по принуда му дават местния парацетамол за втори път. Или какво дране е в Ширек. Как вадят тънче с упойка за да вземат парите. Или как след операция натъпкват дете с конски дози ибупрофен и докарват стомашен кръвоизлив.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 24 Май 2026, 13:01

22 Май 2026, 16:12
Almasy написа: ↑
22 Май 2026, 15:54
22 Май 2026, 15:13
Въпрос! Щом има апартамент в центъра на София, защо не го продаде и да си купи нещо с тези пари в Германия?
Защото в Мюнхен квадратния метър е €11.343.00.
Мда-край на легендите как София е по-скъпа от европейските градове. :) Ама тя пък е отишла да живее в най-готиният, но пък ако не най-скъпият, един от най-скъпите градове в Дойчланд. И имам спомен, че и там живее на центъра. Ама то това май е навсякъде. Един съученик-ИТ на ниско ниво, докато живееше в Дъблин, споделяше апартамент с една двойка. Те в една стая, той в другата. Жената банкер на висок пост, а мъжът й водопроводчик. Със сигурност с доходи над средното. И пак не могат да си позволят отделна квартира.
Мюнхен, Дъблин, Лондон - това са едни от най-скъпите градове в Европа. Конкретно Дъблин, там заради данъците се нанесоха един куп централи на технологични компании, със съответните хиляди експати с високи заплати, и направиха наемите в града невъзможни (градът не е толкова голям).

Имах колега, вице-президент, живееше в някакво селце на 100 км от Дъблин и караше до офиса. Не искаше да чуе за местене в града, много от колегите от Ирландия са на същото дередже.

Имам братовчедка в Лондон от 15 години, е - в градче до Лондон, под наем. Не могат и да си помислят за наемане в Лондон с приятеля й, за купуване да не говорим.

Сега като се замисля, имам две далечни братовчедки и във Виена, живеят под наем от 20 години. Не могат да купят където искат, или където могат - не искат. И аз като Алмаси като чуя "тука е прието да се живее под наем" и издивявам. :D
Аз мисля, че завръщащите се в момент не го правят, защото тук е станало много по-добре, а защото на запад става по-тридно.
Дали? Честно казано, имам проблем с тази логика - България влезе в ЕС, влезе в Шенген, прие еврото, източноевропейци отдавна се интегрираха в западна Европа. Помня историите за постоянното треперене дали няма да те изгонят, фиктивни бракове, фиктивни студентски визи, постоянни подновявявания на разрешителни за престой и всякакви унижения за българи в Германия през 90-те. За периода преди България да влезе в ЕС говоря.

Някак си не виждам какво "преди" на Запад е било "по-лесно", че сега да е станало "по-трудно"... :( Според мен първо, тук категорично си е станало по-добре и става все по-добре (3К евро заплата в София вече не е някакво изключение, а това си е висока заплата по всякакви европейски стандарти; докато квадратният метър колкото и да е реват, че и той е 3К евро, все пак не е 11К евро :P ), и второ, като последица от първото, чисто и просто живеенето на Запад все по-малко "си заслужава". Ножицата се затваря, както казват. България догонва и предимствата да живееш на Запад все повече намаляват, затова все повече си хващат бохчите и се връщат.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 24 Май 2026, 15:56

По- скоро и двете. Нещата не са толкова добре, при положение, че на самите германци не им е лесно, особено ако са пенсионери, а диплома от ВУЗ не гарантира добър живот, че и работа. В същото време в София нещата се подобриха. И да, София не е България. Така, че хора, които сега заминават, не са успели да дръпнат или са придобили право на пенсия се връщат
Лошите езици твърдят, че голяма част са цигани след затягането на правото на получаване на социално подпомагане.
И пак- това значително подобряване е в София
Не в България като цяло. Познавам варненци, които не благоденстват в Германия, но реално няма какво да правят във Варна. Мъжът получава перфектно медицинско обслужване за рядкото си онкологично заболяване в университетска клиника и баварския град, в който се преместиха отБремен(Амазон има впечатления) все още е достатъчно подреден и германски.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 25 Май 2026, 12:12

Така е, София не е България - София е половин България. Подобрението не е равно, но пък и не е вярно, че е само в София.

Познавам и българи, които се върнаха да си карат пенсията в България след 40+ години в Германия. Имат немски паспорти, пенсия и абсолютно всичко, но просто им е по-изгодно. Продадоха къща, бизнес и каквото имаха там, и се върнаха.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 26 Май 2026, 11:03

Dinain написа: ↑
25 Май 2026, 12:12
Така е, София не е България - София е половин България. Подобрението не е равно, но пък и не е вярно, че е само в София.

Познавам и българи, които се върнаха да си карат пенсията в България след 40+ години в Германия. Имат немски паспорти, пенсия и абсолютно всичко, но просто им е по-изгодно. Продадоха къща, бизнес и каквото имаха там, и се върнаха.
В много отношения дори бих казал че София е по-зле от по-големите провинциални градове (като се изключи факта че е единственият град с добър градски транспорт).
Много хора подценяват колко се е подобрила България последните години. Има го и ефекта чер на запад има леко влошаване заради някои непропорционално високи цени, но според мен това е по-скоро вторичен ефект и подобрението тук е доминиращият фактор.

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 26 Май 2026, 14:28

angelmr написа: ↑
26 Май 2026, 11:03
25 Май 2026, 12:12

В много отношения дори бих казал че София е по-зле от по-големите провинциални градове (като се изключи факта че е единственият град с добър градски транспорт).
Много хора подценяват колко се е подобрила България последните години. Има го и ефекта чер на запад има леко влошаване заради някои непропорционално високи цени, но според мен това е по-скоро вторичен ефект и подобрението тук е доминиращият фактор.
Не бих казал, че София е по-зле. Е, зависи за кого. Факт е, че заплатите в София са много по-високи отколкото масовите в провинцията. Да кажем, че това кореспондира с по-високи наеми, но младите хора са съгласни да разменят това, както и стреса за усещането за повече възможности-не само като работа, а и живот. Защото да си го кажем- в повечето градове нищо кой знае какво не се случва. И ако имаш някакви културни интереси, по-различни от гостуването на някоя чалга звезда или комедия в местния театър, няма да си доволен.Има някои малки и дори не толкова малки, но уредени градчета с големи предприятия и добри заплати, но и там населението намалява и има поток 3-4 големи града. Иначе да, ако си читав специалист, каквито вече липсват в малките населени места, имаш наследствено жилище и не държиш на всекидневното разнообразие и купон, може да се живее добре.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 26 Май 2026, 15:42

26 Май 2026, 14:28
Не бих казал, че София е по-зле. Е, зависи за кого. Факт е, че заплатите в София са много по-високи отколкото масовите в провинцията. Да кажем, че това кореспондира с по-високи наеми, но младите хора са съгласни да разменят това, както и стреса за усещането за повече възможности-не само като работа, а и живот.
А като одъртееш съвсем, в петък вечер отпрашваш на виличката, която си купил на село, дори и да си родил, раснал и винаги живял в голям град :D
.....Иначе да, ако си читав специалист, каквито вече липсват в малките населени места, имаш наследствено жилище и не държиш на всекидневното разнообразие и купон, може да се живее добре
Може да се живее добре и на село (убедих се), но и да си читав специалист, какви ще ги дъвчеш не само на село, но и в 20-та глуха в някой малък градец? Има професии/специалности, които просто няма как да се работят в гори тилилейски.....Се ино да откриеш фирмен магазин на RR в Каспичан....
Затова в ПН раноу сабахлен се мяташ на колата и към големия град - може и вече пъпа да ти е фърлен в горътъ, ама ако не искаш да погинеш отглади от ПН до ПТ си там.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 27 Май 2026, 02:30

Ама то това май е навсякъде.
24 Май 2026, 13:01
........ И аз като Алмаси като чуя "тука е прието да се живее под наем" и издивявам. :D
.....В Испания трудно се намират жилища на достъпни цени. През последните десет години наемите почти са се удвоили.

Да се намери жилище на приемлива цена в големите испански градове като Барселона и Мадрид за мнозина на практика е невъзможно. Предлагането е оскъдно, а търсенето е огромно. Проблемът с недостига на жилища и високите цени не засяга само големите градове. В град Хетафе, южно от Мадрид, живеят 200 000 души. По улиците има многобройни нови 5-етажни сгради - в една от тях живеят и Рамон Булто и дъщеря му в апартамент от 50-квадратни метра. Той е бил предназначен за социално жилище с опцията да бъда закупено. Когато обаче договорът за наем изтекъл, сградата била предадена на фонд за недвижими имоти, а наемът бил увеличен с 40 процента. Булто, който е софтуерен инженер, трябвало да отделя близо 80 процента от доходите си за апартамента.

Брокерът на недвижими имоти Хуан Санчес ни показва жилище, което преди е било магазин. В кухнята се влиза директно откъм улицата, а двете спални се разположени в мазето. Едната от тях представлява малко помещение без прозорци. "Лесно може да се отдаде под наем за 1300 евро", казва Санчес. Уловката е следната: "Пространството на долния етаж официално е вписано в кадастъра само като склад, така че не получихме лиценз, но това не е проблем за отдаването му под наем", уверява брокерът. Според актуални оценки цената на това "жилище" от 55 кв. м. е над 300 000 евро.

Вече има фирми, които продават не цели жилища, а отделни стаи, както може да се види например на сайта habitacion.com.

....На Балеарските острови наемите са толкова скъпи, че много хора живеят в каравани......

.....Изчисленията показват, че над 400 000 апартамента в големите испански градовестоят празни.....

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 27 Май 2026, 11:03

22 Май 2026, 15:30
22 Май 2026, 15:27
Споделя ли какво я задържа в Германия?
Нямала вече среда в БГ, все още било "провинциално" при нас, свикнала била с работата там, нещата не били толкова зле......
Все неща които дъртите й баща и майка, някак си не могат да разберат.
Доколкото разбирам дъщеря ти ми е наборка и имам наблюдения върху доста мои връстници, които са в Германия. Повечето учиха и се реализираха там - доктори, инженери и т.н., но към момента само един има собствено жилище и то доста далеч от големите градове. Въпросният се ожени за българка там, роди му се дете и връщането изобщо не стои на дневен ред, но останалите постоянно са в дилема какво да правят. Споделяли са ми, че с удоволствие биха се върнали тук, заради комбинация от българските плюсове и (все повече) минуси в Германия. В голям град е почти невъзможно да си купиш апартамент, както обсъдихте вече е изключително трудно и с наемите, освен това голяма част от германците не са големи фенове на ауслендърите, дори говорещи перфектен немски и с арийски външен вид :D. Освен това германците са си ръбове в сравнение с нас, друго си е да седнеш на маса с приятели в България :lol:. Един от основните фактори, които ги спират, е разликата в заплащането - дори с много по-високата цена на наемите там, пак им остават осезаемо повече пари отколкото ако се върнат и да работят тук. Това последното е конкретно за строителни инженери, които в България имат сравнително малко опции и основните фирми са, хм, свързани с неприятни хора и практики.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 27 Май 2026, 12:01

Ksantip написа: ↑
27 Май 2026, 11:03
Доколкото разбирам дъщеря ти ми е наборка
32
освен това голяма част от германците не са големи фенове на ауслендърите, дори говорещи перфектен немски и с арийски външен вид :D
Не са.
Макар, че когато им отърва, предпочитат чужденците (вероятно защото се предполага, че ще са с по-малко претенции).
В отдела на дъщеря ми (тя работи за шведска фирма, нищо, че е в Германия) до Нова Година бяха трима - тя, една унгарка и немец. Знаеше се, че единият ще го съкратят от много отдавна. За изненада обаче (или може би не), духнаха под опашката на немеца.
Викам добре де, сега работата която вършихте трима, я вършат двама - дигнаха ли ви заплатите?
Не кай, само некви там индексации за инфлацията, нещо от рода на пикливи 200-300 евро.
И бач в несвяст.
Освен това германците са си ръбове в сравнение с нас
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 27 Май 2026, 12:37

27 Май 2026, 02:30
Ама то това май е навсякъде.
24 Май 2026, 13:01
........ И аз като Алмаси като чуя "тука е прието да се живее под наем" и издивявам. :D
.....В Испания трудно се намират жилища на достъпни цени. През последните десет години наемите почти са се удвоили.

Да се намери жилище на приемлива цена в големите испански градове като Барселона и Мадрид за мнозина на практика е невъзможно. Предлагането е оскъдно, а търсенето е огромно....
Пък според Фейсбук цените на апартаментите в София са абсурдни и за по-малко пари се купува къща в Испания. :mrgreen:

Не знам - бързо търсене ми дава средна цена €5000 на кв. м. в Барселона. :roll: Около 2х на София. Имам приятел там, който от години се опитва да събере пари за къща, междувременно са под наем.

Без да се ровя в детайли за всеки град, аз вярвам в силите на пазара и че чудеса няма, няма и "невъзможни" неща. В тия градове живеят хора все пак, някои строи жилища и някой ги купува. Статистиката за ЕС е ясна - 68% живеят в собствени жилища, 32% живеят под наем.

И в Германия имам познати, накупиха апартаменти, къщи, някои имаха време и вече да ги продадат.

ПП На онзи израз отговарям с въпрос - "От кого е прието това?"
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 27 Май 2026, 12:55

27 Май 2026, 12:37
Не знам - бързо търсене ми дава средна цена €5000 на кв. м. в Барселона.
На мен ми дава €6,155.74 за града и €4,385.62 за предградия, което практически се покрива.
По съществено е покачването на цената за 10 години - грубо 61%.

Аватар
Сун Дзъ
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Сун Дзъ » 27 Май 2026, 13:06

Малко е встрани от темата, но преди 2 - 3 години варненската зима така ме беше напрегнала, че започнах да търся топло място за да скипвам декември, януари и февруари. И открих много приятни вили (някой с басейни) по крайбрежието на Испания за 300-400 евро на месец. На Крит също имаше подобни цени. Така и не го направих, защото е далече. Вярно, за хазяите не е добър сезон зимата, но във Варна трудно ще намериш панелка за толкова и то в краен квартал.

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 27 Май 2026, 14:17

Като говорите за Ипсания, вижте цените и във Валенсия... по-евтини са от Стара Загора :D
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 27 Май 2026, 16:23

освен това голяма част от германците не са големи фенове на ауслендърите, дори говорещи перфектен немски и с арийски външен вид :D.
На мен ми го заявиха в прав текст. Не знам защо толкова се отпускаха пред мен германците, но говореха откровено, все едно съм от техните. Дори когато шефовете им присъстваха, което значи че всички споделят такова мнение за "онези". Предполагам не са такива ксенофоби, просто напоследък им е дошло нанагорно, а покрай сухото гори и мокрото. Чувал съм че в Австрия било далеч по-зле. Приятелка се оплакваше от груба дискриминация в училище спрямо дъщеричката и. А момичето изглежда по-добре от повечето от местните. Ми, прибраха си се в София.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 28 Май 2026, 04:51

EddieBG написа: ↑
27 Май 2026, 14:17
Като говорите за Ипсания, вижте цените и във Валенсия... по-евтини са от Стара Загора :D
Ми.....При един много бърз чек, не ми дава така - €4,945.93 за М2, тоест с +303.3 % по-скъпо от Ст.Загора.
Ако се вярва на https://www.numbeo.com/cost-of-living/c ... 2=Valencia де.....

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 28 Май 2026, 06:19

"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 28 Май 2026, 09:04

27 Май 2026, 16:23
освен това голяма част от германците не са големи фенове на ауслендърите, дори говорещи перфектен немски и с арийски външен вид :D.
На мен ми го заявиха в прав текст. Не знам защо толкова се отпускаха пред мен германците, но говореха откровено, все едно съм от техните. Дори когато шефовете им присъстваха, което значи че всички споделят такова мнение за "онези". Предполагам не са такива ксенофоби, просто напоследък им е дошло нанагорно, а покрай сухото гори и мокрото. Чувал съм че в Австрия било далеч по-зле. Приятелка се оплакваше от груба дискриминация в училище спрямо дъщеричката и. А момичето изглежда по-добре от повечето от местните. Ми, прибраха си се в София.
Доколкото помня, ти беше пътувал до Бремен? Е, там е някаква крайна форма на либерализъм и толерантност. Доколкото помня метните власти поемат разходите на приходящи без доходи, което води до пристигане на всякаква паплач. Логично е да им е писнало на местните и изобщо на всеки работещ човек. Съвсем отделен въпрос е защо такива политики все още имат голям брой привърженици.

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 28 Май 2026, 09:30

28 Май 2026, 09:04
Съвсем отделен въпрос е защо такива политики все още имат голям брой привърженици.
Ами широко им е около врата, за това.
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 28 Май 2026, 10:50

Не бих казал, че София е по-зле. Е, зависи за кого. Факт е, че заплатите в София са много по-високи отколкото масовите в провинцията. Да кажем, че това кореспондира с по-високи наеми, но младите хора са съгласни да разменят това, както и стреса за усещането за повече възможности-не само като работа, а и живот. Защото да си го кажем- в повечето градове нищо кой знае какво не се случва. И ако имаш някакви културни интереси, по-различни от гостуването на някоя чалга звезда или комедия в местния театър, няма да си доволен.Има някои малки и дори не толкова малки, но уредени градчета с големи предприятия и добри заплати, но и там населението намалява и има поток 3-4 големи града. Иначе да, ако си читав специалист, каквито вече липсват в малките населени места, имаш наследствено жилище и не държиш на всекидневното разнообразие и купон, може да се живее добре.
Имам предвид като инфраструктура и като цяло за усещането което създава у посетителя.
А създава усещане за комбинация между лъскав кич и износена остаряла инфраструктура от времето на соца. Да не говорим за практическата невъзможност да намериш място за паркиране. Дори и ако пътуваш с бизнес задача... Самите учереждения, фирми, болници и търговски центрове изключително рядко осигуряват паркинг, практически никога гарантирано имащ свободни места.
26 Май 2026, 15:42

Може да се живее добре и на село (убедих се), но и да си читав специалист, какви ще ги дъвчеш не само на село, но и в 20-та глуха в някой малък градец? Има професии/специалности, които просто няма как да се работят в гори тилилейски.....Се ино да откриеш фирмен магазин на RR в Каспичан....
Затова в ПН раноу сабахлен се мяташ на колата и към големия град - може и вече пъпа да ти е фърлен в горътъ, ама ако не искаш да погинеш отглади от ПН до ПТ си там.
Честно казано нямах предвид отдалечените села. Конкретно в контекста на България, имам предвид зоните на около 50 километра около магистрала Тракия. Където всъщност е концентрирана българската индустрия и се търсят специалисти. София е надценена в това отношение. А Пловдив, Стара Загора и Бургас също предлагат култура и забавления. Въпреки наследството от соца опитало да концентрира всичко българско в София. А и самата София днес е на час и нещо от Пловдив, което прави източните и зони почти еднакво достъпни от Пловдив колкото и от западните квартали на София. :D Онзи ден бяхме на разходка до един от софийските паркове в центъра. Под два часа път, включително метрото. Наличието на електрически автомобил и ниската цена на километър силно променят усещането за отдалеченост на различните обекти.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 28 Май 2026, 10:58

Да ти имам критериите - нямало "гарантирани"(!?) паркоместа за посетители на "учреждения и фирми". :D Пиши ми на лично коя болница и търговски център в София не осигурява паркинг, да ти кажа къде е.
Въпреки наследството от соца опитало да концентрира всичко българско в София.
Извинявай, ти мислиш ли преди да пишеш тези дивотии?

Разбирам провинциалната омраза към столицата, тя не е нещо ново, но поне за "софийското жителство" предполагам си чувал. През соца ако не друго, има силно изразена политика за регионално развитие с "разпределенията" на млади специалисти из цялата страна и центровете на всички областни градчета, които са изградени именно тогава, иначе щяха да са още мегдани. Дай да не наричаме черното-бяло.
Последна промяна 1 на Dinain, променена общо 28 пъти
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Отговори