Общи приказки ⇒ Русофилия и русофобия
Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q
- ISTORIK
- Модератор
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Русофилия и русофобия
Последното е цитат на част от статия на Иво Инджев. Обаче е много точно казано.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
А защо трябва да се мрази изобщо?
Като си фен, викай си за твоя отбор и от време на време за съдията, но остави феновете на противниковият отбор да си викат за техния.
Но когато започнеш да викаш обиди за противниковите играчи и фенове, значи не си дошъл да наблюдаваш играта, а да изливаш омразата си.
И още нещо, който иска да се обижда. Започнеш ли да раздаваш класификации за противниковите фенове до степен, че не са достатъчно хора...
си проличава колко плоско мислиш всъщност.
"Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш." Волтер
Finita la commedia
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Личното ми мнение с което не анажирам никого е че това е един много объркан човек.
Не трябва, точно това съм написал. Че тези които мразят не са русофили а нещо друго.
-
Super_Hornet
- Редовен потребител
- Контакт:
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Изобщо не е объркан.
Той е от оцеляващите.
При старата власт, беше от ДС, учи в Москва (който иска, мога да му кажа как се ходеше там) и после, като току що завършил - опс кореспондент в чужбина...
Като дойдоха новите, смени боята и в момента се храни от друга ръка.
Та по скоро объркани сме ние, той е наясно как да се урежда
Finita la commedia
-
iasen ianakiev
- Редовен потребител
- Контакт:
Иво Инджев бивш доносник на комунистическия режим,а сега голям "демократ".

- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Не и когато иде реч за хора с много крайни възгледи, агресивно поведение, подплатено с невежество и мултиплицирано от изключитена производителност. Надявам се да не ни налазят подобни в голямо количество, че не един форум са съсипали.И още нещо, който иска да се обижда. Започнеш ли да раздаваш класификации за противниковите фенове до степен, че не са достатъчно хора...
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
За съжаление го допуснахте тук с обратен знакAmazon написа: ↑17 Окт 2017, 22:41Не и когато иде реч за хора с много крайни възгледи, агресивно поведение, подплатено с невежество и мултиплицирано от изключитена производителност. Надявам се да не ни налазят подобни в голямо количество, че не един форум са съсипали.И още нещо, който иска да се обижда. Започнеш ли да раздаваш класификации за противниковите фенове до степен, че не са достатъчно хора...
Finita la commedia
- Енравота
- Редовен потребител
- Контакт:
Интересно,ако е бил изявил желание да учи в Йейл или Станфорд-дали щяха да го пуснат да отиде...
По темата-"фоб" не съм,не се страхувам."Филите" са ми безинтересни-те са просто маша.Това,което презирам е руската политика по отношение на България.Без значение от политическата система или формата на управление /тяхната/ винаги са противопоставяли българи срещу българи.Още по-лошото-в техен интерес,под тяхно давление и заповеди българи са убивали българи.Брат брата си.
Като казах за братя-затова се моделира такъв техен образ-и те,видиш ли ни били братя...православни,славянски,духовни,манталитетски и какви ли не...Що?Щото брата си не можеш да го избираш,той ти е даденост някаква,длъжен си да го търпиш,харесваш,обичаш и какво ли не.С приятелите не е така,тях си ги избираш по куп критерии-честност,лоялност,уважение и т.н.мисля...Тук май някой не се класира за приятел.Е,как да не го имаш за...брат?
Suum cuique
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Пак спрягаме филиите. За фобиите става въпрос.
Форумът се напълни с теми за плюене против Русия. Напълни се с юзери, които няма пост в друга тема или на друга тематика, освен антируска пропаганда. И само да се опиташ да противоречиш, веднага ставаш национален предател.
А уж мразещите САЩ, ЕУ и всичко демократично, не са отвори една тема в която да плюят тях. Защо ли?
Нали са необразовани, ниско интелигентни, не знаещи езици, според поста на историк?
Аз само си представям какъв шум ще се вдигне, ако си сложа аватар с Обама и банан.
Finita la commedia
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Знаеш ли как се ходеше в СССР да се учи? В МГУ? Трудно. Трябваха връзки като корабни въжета за там.
А знаеш ли как се ходеше кореспондент в чужбина? На 28 години? Пак трудно. Освен ако не се отчиташ в разузнаването.
Та ако беше достатъчно добър в службата си в ДС, можеше и в Кеймбрийдж да го уредят. Но явно не е блестял особено
Finita la commedia
- Енравота
- Редовен потребител
- Контакт:
Достатъчно дРът съм,за да помня и знам.А каква беше алтернативата,ако искаш развитие и кариера?ValBo написа: ↑17 Окт 2017, 23:08Знаеш ли как се ходеше в СССР да се учи? В МГУ? Трудно. Трябваха връзки като корабни въжета за там.
А знаеш ли как се ходеше кореспондент в чужбина? На 28 години? Пак трудно. Освен ако не се отчиташ в разузнаването.
Та ако беше достатъчно добър в службата си в ДС, можеше и в Кеймбрийдж да го уредят. Но явно не е блестял особено
Бахти гьонсуратлъка...системата не ти дава шаване,ако не пееш словоблудствата и не се ***** на някой си другар неризанов,обаче лично човека е виновен,че се е пречупил.Не тия,които са го хванали за топките и ги извиват,или са му обяснили,че ако искаш да си нещо повече от тракторист или ударник-кравар-трябва да ти направят една папчица.Ето това ме отвращава!Те са някакви неодушевено-безименни,виртуални образи някакви,безлични типове.А виновен е...жертвата.
Suum cuique
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Той не е единственият, когото са карали да пише доноси
Та мога да метна първият камък...
Та мога да метна първият камък...
Finita la commedia
- Енравота
- Редовен потребител
- Контакт:
Разбрах те.Но не всеки може да е Илия Минев,примерно.
И не е срамно да се разболееш,срамно е да не се лекуваш.Тоест конкретно за Инджев-ако беше си останал на конюнктурното ниво...
Suum cuique
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Това е много хубав въпрос. Само че отговорът няма да ти хареса (поне моят).
Дойде време да си кажа - аз съм класически русофоб, т.е. страх ме е от Русия и руснаците.
А израстнах с такива, всъщност СРЕД такива, в далечна (културно) държава - Израел. Всичките новопристигнали, като мен. Наблюденията ми бяха много интересни, примерно етиопците се държаха по доста различен начин и си имаха други кусури.
Руснаците се събират задължително в група (но по езиков признак, всякакви - имахме украинци, руснаци, татари, беларуси, от всичките -стан-ове, дори някой балтиец за цвят; с изключение на кавказците, те формират отделно "общество"). И след това - започват да си търсят враг. Нали се сещате за комиксите, как злодеят допълва героя, Джокерът-Батман и т.н.?
Това формира нацията, в края на краищата: принадлежността към една нация най-генерално се определя от приемането на даден враг за свой. Тези неща ги осмислях години по-късно...
Враг бяха "мароканците" (т.е. мароканци, йеменци, иракчани, триполитанци и т.н., по липса на избор с тях трябваше да движат и двамата ни иранци и единственият турчин Чурум). Враждата минаваше и по-линията на "нови" и "стари" емигранти, като старите задължително обвиняват новите, че са дошли "да крадат от държавата" и искат да ги изгонят. Бой имаше, но не това е важното. "Кавказецът" за тях беше някакво митично същество, свръх-човек, непобедим в схватките, много честолюбив и същевременно по-низш от тях. Възприемаха се ценни като auxiliary forces.
Викам си "какво им има на тия хора?" - поставени в чужда среда (за целта на упражнението можеха да са колонисти на чужда планета), първата им работа е да застанат в кръгова отбрата и да си намерят враг, с когото да воюват. И после, причина да се сбият.
Спомням си Браян.
По-късно в казармата беше подобно. И в обществото въобще. Капсуловат се навсякъде, където са. И в различни фирми в България, и в различни общества в чужбините, където съм се интересувал, винаги ми разказват идентични неща - руснаците са винаги тези, които се заселват до свои си, общуват си само помежду си, странят от другите, често не научават местния език или го научават с огромно закъснение - синдромът на кръговата отбрана.
А между най-добрите ми приятели са именно съученици - руснак и украинец. Изръчкахме вече цяла Европа заедно. Те просто са изключението, седяха си настрана от "масовката", не искаха да се мешат с останалите си сънародници и това е. Но това са - 1 от 30 души, примерно.
Навремето Русия ми беше забавна, защото - признайте си - това е страна на абсурда. Такова количество простотии meanwhile in Russia няма къде да се случат другаде. Оказа се, че мечката просто е спяла през тези години. Тя не възприема почти нищо от заобикалящия я свят, не използва тези години да се модернизира, съвсем не, дълбоко в себе си тя не отчете като грешка периода на СССР. Тук е разликата, между другото с Германия - докато там нацизмът беше недвусмислено заклеймен, това в Русия никога не се случи - и днес се продават икони със Сталин, който "като цяло има положителен принос за страната". Вие представяте ли си някой в Германия да продава икони, магнитчета и чаши с облика на Адолф Хитлер?!
Всичко се промени с ескалиращата агресивна путинистика от последните 4-5 години.
Заприказваха се едни такива приказки - "Можем да повторим!" (за Берлин), можем да стигнем за Х време до Прага/Париж/Киев и т.н. В един друг форум един "българин" преди година-две даже се размечта за руски ракетни удари по "натовски" (български и румънски) пристанища и летища при това, спомням си го.
И тогава се научих да се страхувам от Русията. Спомних си за синдрома на кръговата отбрана и си мислех - добре, защо ви е "да стигате до Прага"? Какво общо имате вие с Прага, какво сте загубили в Прага, какво имате да търсите там - как на човек му идва на ум такова изречение въобще??
Защото тези идиоти имат ядрено оръжие. И по-страшно, имат друго ОМП, наречено "ватник" (ще ме извините, но не намирам по-подходящо кратко изразно средство), това са хората, които наистина са способни да тръгнат към Прага, ако им бъде дадена заповед. Видяхме го на живо в Украйна, дано не го видим и в Прибалтика - това бях казал и навремето в БС, мисля ги бяха нарекъл "русофилски лумпени" или нещо такова, заради което бях наруган. Както и да е.
Та "Защо трябва да се мрази изобщо?" пита ВалБо - ето го отговорът. Аз не знам за немци, французи или чехи(?!), които да си мечтаят "да стигнат до Москва", докато обратното съществува, факт.
Но знам, че едни хора се опитват да разрушат начина ми на живот - чрез военна заплаха, икономически шантаж, хакерски атаки, хибридни средства, масирана платена пропаганда, финансиране на евроскептични партии и т.н. и т.н. - затова започнах да се страхувам от тези хора, защото там има една клика, която искрено вярва, че може да победи. Което значи, че ще се опита да го направи. И тя вече се опитва.
Та затова станах русофоб.
И за културната близост никак не съм съгласен, между другото. Грам културна близост няма, ама грам.
Имам някои други наблюдения за съвременния български русофил, но друг път, че стана много дълго...
Последна промяна 1 на Dinain, променена общо 18 пъти
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
-
acoc
- Редовен потребител
- Контакт:
Нещо сте в дълбока грешка. Кога Русия е стигала по военен път до Париж? Виж, наполеонова Франция е имала късмет да завладее Москва. Само Хитлер не можа да осъществи мечтата си.
- Thorn
- Редовен потребител
- Контакт:
1814
Обикновено съм прав
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев
- Енравота
- Редовен потребител
- Контакт:
- General Lukov
- Редовен потребител
Динаине, разликата е че руснаците просто не са изживяли германската 1945г. Приличат на нещо като Германия в междувоенния период ако приложим сравнението, че загубата в Студената война е горе долу като загубата на Германия в ПСВ. Но трябва ли Русия да бъде смазана отвсякъде като Германия 1945г. само за да се промени манталитета им, щото аз не съм убеден че и след тоталната им деструкция, те ще се променят. На цивилизационно ниво германец и руснак са се различавали винаги в ущърб на вторите. Затова германците преосмислиха някои неща като грешни, докато руснаците никога няма да се научат, защото живеят в друга цивилизационна среда. Иначе относно национализма, не съм съгласен за Германия, той и сега си съществува, но просто под друга форма - Не се обвърза с Хитлер и националсоциализма, а с Кайзерова Германия (Вторият Райх), така че имперската закваска при германците е запазена и желанието за влияние в Европа, но икономическо както се случва в момента и каквото е притежавала Германия преди 1914г., а не военно-политическа доминация над останалите - тоя проблем при германците е решен, докато при руснаците - не е, и те едва ли някога ще се променят, даже и да изживеят "германска 1945г." и/или да ги изтребят повсеместно. Просто заобикалящата ги среда на мултиетническа джунгла, диващина, примитивизъм и средновековни порядки няма как да промени манталитета им към по-добро. 
Последна промяна 1 на General Lukov, променена общо 18 пъти
-
acoc
- Редовен потребител
- Контакт:
- Енравота
- Редовен потребител
- Контакт:
Това как кореспондира с:
Тест за интелигентност или за исторически познания при регистрация трябва да се въведе тук?
Suum cuique
- vassiln
- Редовен потребител
Моля за сдържаност и информативност.
И поздравления за повечето от вас - засега нивото на помията се търпи.
И така, очертават се две най-разпространени значения на "русофилия". Първо, обич към руското. В най-общ смисъл, с най-различни проявления. Второ (негативно значение), е поведение или поне ценностна система, които поставят на първо място руското, и после българското или нещо друго.
Първото се корени в доста фактори: културната и религиозната близост, сходния език и почти еднаквата писменост, руското целенасочено културно, икономическо и политическо влияние още от преди Освобождението та чак до днес. Забележителността на Русия като страна и география, ако щете.
Второто за мен е по-сложно за разбиране. Със сигурност влияние в много от случаите оказват същите фактори като по-горе. Но е нужно и още нещо. Не съм никак сигурен, че ще успея да опиша вариантите или видовете фактори, но ще се опитам:
1. Понякога още в млада възраст, преди окончателното формиране на характера, човекът е поставен в среда на много силно въздействие, тласкащо го да промени нагласите си за национално самоопределяне, или ценностите си. Например, много от политиците ни от последните 70 години, обвинявани в "лошо русофилство", са учили в СССР или Русия. Някои направо са израстнали там, и тогава българското им импонира значително по-слабо. Спомням си един бивш политик, който е израстнал в СССР, и имаше за приятелка една журналистка, която на младини също е поживяла там. Не мога да съм сигурен, но политическите му действия имаха някаква странна за мен насоченост в изгода на Русия.
2. Руският или съветският произход - тук имам предвид децата от смесени бракове, разбира се, не потомствените пълни руснаци. В примера с горния политик това отново е налице.
3. Директното руско или още съветско въздействие, наречено "вербуване". Тук можем само да гадаем, но е възможно неговите обекти сред живите българи да са стотици (за това всъщност съм сигурен) и даже хиляди. Подбудите може да са изнудване, имотни облаги, желание за развитие, много често съчетани с някои от горните фактори, водещи до развиване на "добра" или "лоша" русофилия. Например беден политически журналист, който търси слава, а си брои левчетата, трудно може да откаже подходящо поднесена лека оферта. Никога не се казва "искаме да предадеш родината си", разбира се. Напротив, сигурно излиза, че ако напишеш нещо позитивно еди къде си, полза ще има главно за България. Е, после може да напишеш пак нещо, вече не толкова позитивно, от което да има вреда за някой западен интерес, примерно, но пак за България вреда няма да има, най-вероятно даже резултата ще е положителен, защото руските изделия са по-добри и по-евтини. Или залязващ политик - националист, който губи своите икономически лостове, или, казано по-директно, е останал без хранилка. Има и по-лека версия на 3., "поверителен контакт", "поверителна връзка", "доверие" или бизнес партньорство, има и по-тъжни случаи с гладни пенсионери, които още са убедени комунисти или изкукали соц-носталгици.
4. Така плавно стигаме до продуктите на индиректното, или не така персонално ориентирано, руско или съветско влияние, известно като пропаганда, активни мероприятия, фалшиви новини или "промиване на мозъци". Руснаците са много добри манипулатори и дезинформатори. Такива в България има стотици хиляди, но степента на вклиняване варира много - от хора, вярващи че руснаците просто ни обичат, до такива, вярващи, че те са единствения ни истински и вечен естествен съюзник. Тук много голямо влияние оказват още много и най-различни фактори, регулиращи възприемчивостта. Те са свързани и с русофобията, впрочем, но темата е дълга.
Опасявам се, че е време за сън...
И поздравления за повечето от вас - засега нивото на помията се търпи.
И така, очертават се две най-разпространени значения на "русофилия". Първо, обич към руското. В най-общ смисъл, с най-различни проявления. Второ (негативно значение), е поведение или поне ценностна система, които поставят на първо място руското, и после българското или нещо друго.
Първото се корени в доста фактори: културната и религиозната близост, сходния език и почти еднаквата писменост, руското целенасочено културно, икономическо и политическо влияние още от преди Освобождението та чак до днес. Забележителността на Русия като страна и география, ако щете.
Второто за мен е по-сложно за разбиране. Със сигурност влияние в много от случаите оказват същите фактори като по-горе. Но е нужно и още нещо. Не съм никак сигурен, че ще успея да опиша вариантите или видовете фактори, но ще се опитам:
1. Понякога още в млада възраст, преди окончателното формиране на характера, човекът е поставен в среда на много силно въздействие, тласкащо го да промени нагласите си за национално самоопределяне, или ценностите си. Например, много от политиците ни от последните 70 години, обвинявани в "лошо русофилство", са учили в СССР или Русия. Някои направо са израстнали там, и тогава българското им импонира значително по-слабо. Спомням си един бивш политик, който е израстнал в СССР, и имаше за приятелка една журналистка, която на младини също е поживяла там. Не мога да съм сигурен, но политическите му действия имаха някаква странна за мен насоченост в изгода на Русия.
2. Руският или съветският произход - тук имам предвид децата от смесени бракове, разбира се, не потомствените пълни руснаци. В примера с горния политик това отново е налице.
3. Директното руско или още съветско въздействие, наречено "вербуване". Тук можем само да гадаем, но е възможно неговите обекти сред живите българи да са стотици (за това всъщност съм сигурен) и даже хиляди. Подбудите може да са изнудване, имотни облаги, желание за развитие, много често съчетани с някои от горните фактори, водещи до развиване на "добра" или "лоша" русофилия. Например беден политически журналист, който търси слава, а си брои левчетата, трудно може да откаже подходящо поднесена лека оферта. Никога не се казва "искаме да предадеш родината си", разбира се. Напротив, сигурно излиза, че ако напишеш нещо позитивно еди къде си, полза ще има главно за България. Е, после може да напишеш пак нещо, вече не толкова позитивно, от което да има вреда за някой западен интерес, примерно, но пак за България вреда няма да има, най-вероятно даже резултата ще е положителен, защото руските изделия са по-добри и по-евтини. Или залязващ политик - националист, който губи своите икономически лостове, или, казано по-директно, е останал без хранилка. Има и по-лека версия на 3., "поверителен контакт", "поверителна връзка", "доверие" или бизнес партньорство, има и по-тъжни случаи с гладни пенсионери, които още са убедени комунисти или изкукали соц-носталгици.
4. Така плавно стигаме до продуктите на индиректното, или не така персонално ориентирано, руско или съветско влияние, известно като пропаганда, активни мероприятия, фалшиви новини или "промиване на мозъци". Руснаците са много добри манипулатори и дезинформатори. Такива в България има стотици хиляди, но степента на вклиняване варира много - от хора, вярващи че руснаците просто ни обичат, до такива, вярващи, че те са единствения ни истински и вечен естествен съюзник. Тук много голямо влияние оказват още много и най-различни фактори, регулиращи възприемчивостта. Те са свързани и с русофобията, впрочем, но темата е дълга.
Опасявам се, че е време за сън...
Последна промяна 1 на vassiln, променена общо 18 пъти
- centara
- Редовен потребител
- Контакт:
Хм, ама пишеш тук, във форума пълен с русофоби, а не в онзи русофилския, нали?ValBo написа: ↑17 Окт 2017, 22:50За съжаление го допуснахте тук с обратен знакAmazon написа: ↑17 Окт 2017, 22:41Не и когато иде реч за хора с много крайни възгледи, агресивно поведение, подплатено с невежество и мултиплицирано от изключитена производителност. Надявам се да не ни налазят подобни в голямо количество, че не един форум са съсипали.И още нещо, който иска да се обижда. Започнеш ли да раздаваш класификации за противниковите фенове до степен, че не са достатъчно хора...
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F"
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!
Dinain: "Украински Mirage-4F"
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!
- vassiln
- Редовен потребител
Моля не се отклонявайте. Темата не е дали тук преобладават русофилите и русофобите и т.н. Нека запазим някакво поне псевдо - научно ниво. Или квазинаучно. Хубаво е да посочвате като какви се възприемате, или как оценявате някой друг, стига да е достатъчно любезно и обосновано, без заяждания и обиди. Но да преминаваме в спорове кой сайт бил проруски, кой за какво се бори и прочие, малко разводнява идеята на темата.
Между другото, като че ли започвам да разбирам част от проблема с поддържането на темата в приемливи граници. А именно, че е трудно да пишем за русофилията и русофобията, без да оценяваме Русия и руснаците. И тук вече се намесват емоциите. За мен, като не особено пристрастен, досега не беше толкова видимо.
Между другото, като че ли започвам да разбирам част от проблема с поддържането на темата в приемливи граници. А именно, че е трудно да пишем за русофилията и русофобията, без да оценяваме Русия и руснаците. И тук вече се намесват емоциите. За мен, като не особено пристрастен, досега не беше толкова видимо.
-
plamenhk
- Редовен потребител
- Контакт:
Диктатурата на цървула изгради съветски социализъм и завърши с "руски" преход към капитализъмЪ, така видим при приватизацията и управлението на страната или както казваше един мой познат руснак "от свинячий социализм - свинячий капитализм".Христо Спириев написа: ↑17 Окт 2017, 22:15Как да харесвам държава , която изби елита на нацията ни и назначи друг , цървуски , платен , покорен , предателски и ни загради с телени огради и ни отдели от света ?
Гледам, че "русофобите" дават подробна и обективна информация относно историческите корени на недолюбването, но за разлика от тях, въпреки призивите на Stan, русофилите не дават никакво обяснение за любовта си към Русия.
Може би няма да е зле ако тези два антипода (русофилия и русофобия) се разглеждат в исторически план, което би показало по обективно корените на любовта, респективно на недолюбването.