Общи приказки ⇒ За всичко, свързано с автомобилите

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
Аватар
Ivanov
Редовен потребител
Status: Offline

Re: За всичко свързано с автомобилите

Мнение от Ivanov » 04 Авг 2017, 21:02

Dinain написа: ↑
04 Авг 2017, 20:45
centara написа: ↑
04 Авг 2017, 16:42
Thorn написа: ↑
04 Авг 2017, 16:37

"този отдясно винаги има предимство". ;)
Освен на кръгово :) Мале да ви имам проблемите :D
И в Англия :D

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 04 Авг 2017, 21:06

Парадоксът идва от това, че от гледна точка на двамата шофьори всеки от тях е с предимство. Този на колата си мисли, че е с предимство, защото му свети зелено и за него знакът за предимството на автобуса не важи. Шофьорът на автобуса също си мисли, че е с предимство - свети му зелено и за него няма несъответствие със знака за предимство. Би трябвало да помисли, че предимството му важи и да тръгне и той.
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Ivanov
Редовен потребител

Мнение от Ivanov » 04 Авг 2017, 21:13

04 Авг 2017, 21:06
Парадоксът идва от това, че от гледна точка на двамата шофьори всеки от тях е с предимство. Този на колата си мисли, че е с предимство, защото му свети зелено и за него знакът за предимството на автобуса не важи. Шофьорът на автобуса също си мисли, че е с предимство - свети му зелено и за него няма несъответствие със знака за предимство. Би трябвало да помисли, че предимството му важи и да тръгне и той.
Нищо няма да мисли !Прави ляв завой и изчаква преминаващия на право ! Няма работа да гледа знаците.
Ако леката кола завие на ляво без мигач, го псува :D

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Re: За всичко, свързано с автомобилите

Мнение от Almasy » 29 Яну 2021, 05:27

Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 11 Фев 2021, 09:38

Как карате в тая София.....От вчера съм тук и вече съм на нокти. Задминават те отляво, отдясно, няма мигач, не еб@ват ленти.....В стрес съм, а съм шофьор от илядо години. И не, че не съм идвал точно толкова пъти с кола, но винаги е едно и също - не мога да свикна.
Снощи паркирах в зелена зона, защото носех доста багаж за дъщеря ми, 3 СМС-а пратих докато стане 7 часа....Тази сутрин я местихме на платен паркинг който е на майна си райна.........Колата голяма, едвам се побира в тез маркирани правоъгълници, шьофорската врата опира в съседната кола, и аз голям - едвам излязох...... :cry:
Следобед ще вземем нейната кола от сервиз (пълно обслужване преди да и я дам окончателно) - къде ще я паркираме за месец - идея нямам - трябва пак да е на тоз паркинг сиреч почти в съседния квартал. И нейната кола се води на мое име, ще ходим на нотариус да и издам генерално пълномощно, надявам се е така ще успее да и извади талон за паркиране в зелена зона. То най-лесното е да и я прехвърля, аз обаче не мога да стоя толкова дълго в София, време за висене в КАТ нямам, а там всички казват е отива цял ден.
Така или иначе, трябва да я държи някъде поне месец - абсурд да кара градско в София веднага, вече се разбрахме да плати поне 2 седмици опреснителни курсове, че и толкова не знам дали ще стигнат.
Знам, че звуча като задръстен провинциалист, обаче.....мноооого съм си добре в Бургас. То и там в центъра е лудница, ама караме по-цивилизовано. Софийския джигитлък не е за мен :(
Последна промяна 3 на Almasy, променена общо 11 пъти
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 11 Фев 2021, 09:40

Явно не си карал в Истанбул :D
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 11 Фев 2021, 09:41

EddieBG написа: ↑
11 Фев 2021, 09:40
Явно не си карал в Истанбул :D
Мне, не съм.
И ни ща.
Планирал съм обаче едно ходене в Трабзон (което кой знае кога ще стане).
Казват, че ако де факто не влизаш в самия град, а караш само по магистралата, без да се отклоняваш (нищо, че тя прекосява града) няма проблем......

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 11 Фев 2021, 23:12

Малко носталгия от едни от най-хубавите години на мотоспорта. Видеото и музиката са наслада.
https://www.youtube.com/watch?v=obOt4for3rQ&t=1174s

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 12 Фев 2021, 23:09

Almasy написа: ↑
11 Фев 2021, 09:38
То и там в центъра е лудница, ама караме по-цивилизовано. Софийския джигитлък не е за мен :(
По-малко сте просто. A и най-кофти бургаските шофьори отдавна са в София :D. Оффтопик, но съм забелязал, че навсякъде хората се оплакват, че разни "пришълци" правят двиежението в града им трудно - варналии се оплакват от "техеранците", сливенци от ямболии и т.н. Не знам дали има нещо вярно, но е факт, че има такива настроения. Иначе е факт, че в София е лудница, но фризьорът ми, който е работил много време в Истанбул каза, че не знаем нищо за натоварения трафик и задръстванията :D

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 13 Фев 2021, 01:35

Ksantip написа: ↑
12 Фев 2021, 23:09
...но фризьорът ми, който е работил много време в Истанбул каза, че не знаем нищо за натоварения трафик и задръстванията :D
В рамките на час почти ме блъснаха 3 пъти, там изобщо е в категория други :mrgreen:

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 13 Фев 2021, 09:17

Изображение

:P

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 13 Фев 2021, 10:23

11 Фев 2021, 09:38
Как карате в тая София.....
Знам, че звуча като задръстен провинциалист, обаче.....мноооого съм си добре в Бургас. То и там в центъра е лудница, ама караме по-цивилизовано. Софийския джигитлък не е за мен :(
Първоначално впечатление от големия град, нормално. И аз съм го преживявал, два пъти. След първите месец-два спира да ти прави впечатление, някак се нагаждаш към ритъма на движението и инстинктивно усещаш какво се очаква от теб и какво ще направят другите. И си караш лежерно.

Пък и особено откакто сме в пандемия трафикът е многократно по-слаб! :)

Всичко е до свикване. Забелязал съм, че примерно като минавам през някое малко населено място, е точно обратното - спирам на някой стоп грамотно, или поне намалявам преди пресичане на друга улица, а някой местен профучава без въобще да се огледа, защото е свикнал, че там минава кола веднъж на час.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 13 Фев 2021, 10:34

Sharana написа: ↑
13 Фев 2021, 01:35
Ksantip написа: ↑
12 Фев 2021, 23:09
...но фризьорът ми, който е работил много време в Истанбул каза, че не знаем нищо за натоварения трафик и задръстванията :D
В рамките на час почти ме блъснаха 3 пъти, там изобщо е в категория други :mrgreen:
Потвърждавам за Истанбул, там е нормално карането с дистанция 50 см от броня до броня, за да не изпуснеш наносекундна възможност да се шмугнеш в дупка между две коли в съседното платно, и същевременно да не оставиш никаква възможност на наглец да се вмъкне между теб и колата пред теб, спечелвайки 5 метра авантаж. Лудница някаква.

Карал съм доста и в Мароко. Третият свят се усеща навсякъде - светофари, знаци, тротоари и посока на движение, всичко това е пожелателно, в колкото по-дълбока провинция си и колкото по-късен е часът. В смисъл, в България не очакваш, че колата пред теб изведнъж ще набие спирачки, завърти и тръгне в обратната посока по тротоара, но в Мароко трябва да си готов за всичко. Но явно са заели сериозно да възпитават шофьорите, защото видях полицейско присъствие, каквото не съм виждал в никоя друга държава - буквално има полицай на всяко кръстовище! И КПП-та на жандармерията на всеки 10-20 км.

За Индия само съм чел, че е най-зле и невероятните 100 хиляди души умират годишно в ПТП.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 13 Фев 2021, 22:06

13 Фев 2021, 10:23
Всичко е до свикване. Забелязал съм, че примерно като минавам през някое малко населено място, е точно обратното - спирам на някой стоп грамотно, или поне намалявам преди пресичане на друга улица, а някой местен профучава без въобще да се огледа, защото е свикнал, че там минава кола веднъж на час.
Е, де..... :D
То може и да си прав, ама много по-лесно е свикването във Виена примерно....

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 14 Фев 2021, 13:15

13 Фев 2021, 22:06
13 Фев 2021, 10:23
Е, де..... :D
То може и да си прав, ама много по-лесно е свикването във Виена примерно....
Точно във Виена и Залцбург ми е много тогаво да карам. Там имат светофар на всяко кръстовище, дори и в най-заспалите жилищни квартали, и на много места скоростта е ограничена до 30 км/ч.

Влачиш се като охлюв, хабиш много гориво, представи си ограничение 30 и да трябва да спираш на червено на всеки 50-100 метра. Дори един път ми изгасна двигателя. Иде ти да запсуваш, да слезеш от колата и да тръгнеш пеша, защото средната скорост на придвижване е почти същата. И силно подозирам, че точно това им е целта на австрийците. ;)
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от vvurbanov » 14 Фев 2021, 14:12

Забелязал съм, че шофьорите следват някакво неписано правило, на нерегулирано кръстовище, тоя който кара направо е с предимство. На големите паркинги на кауфланд, метро,...същата работа. И това всички го правят. Дали има някакво ново правило , според което каращите направо имат предимство? Не се ли гледа вече правилото на десния ?
"Quisque constituit sibi" (Всеки сам си преценя)

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 03 Мар 2021, 09:08

Някой има ли впечатления от Хъвейл (HAVAL H6)?

Всъщност мен ме интересува основно новото издание, което все още не се внася в BG - HAVAL F7x

Изображение

За него едва ли някой може да каже нещо от опит, ама поне за старото издание (H6) да понауча нещо.

Цените на H6 са конкурентни, но тази на F7x си е направо солена - приближава западните аналози (по предварителни данни между 65 и 75К в зависимост от версията)......Как ще продават на тез цени китайците ми е доста чудно :?

То верно трансмисията на Мерчолан, бъкана и със всякакви други западни компоненти, ама щом е китайско, не върви някак си да струва колкото аналозите на Сеат или Шкода (WV Group сиреч).

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 03 Мар 2021, 10:28

Eм то положението е каквото плащаш, такова получаваш. Ако дадена кола е евтина, то има защо да е евтина, още повече при сегашния глобален пазар, където можеш да си напазариш части от всякъде. Всякакви боклучави евтинджос коли - китайски, индийски, руски и т.н. могат да ги направят с качеството на западните, ама и цената ще излезе близка - материали, квалифицирани работници, качествен качествен контрол. Тук изключваме нещата, дето плащаш марката де - разни премиум и набедени за премиум... Цената на труда е единственото, от което може да се спести в тоя случай, ама има и друго - те от там идват по-евтини, ама тука им блъскат бая солени мита, щото иначе пък европейските коли ще станат непродаваеми.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 03 Мар 2021, 10:48

COMMANDER_KEEN написа: ↑
03 Мар 2021, 10:28
Eм то положението е каквото плащаш, такова получаваш. Ако дадена кола е евтина, то има защо да е евтина, още повече при сегашния глобален пазар, където можеш да си напазариш части от всякъде. Всякакви боклучави евтинджос коли - китайски, индийски, руски и т.н. могат да ги направят с качеството на западните, ама и цената ще излезе близка - материали, квалифицирани работници, качествен качествен контрол. Тук изключваме нещата, дето плащаш марката де - разни премиум и набедени за премиум... Цената на труда е единственото, от което може да се спести в тоя случай, ама има и друго - те от там идват по-евтини, ама тука им блъскат бая солени мита, щото иначе пък европейските коли ще станат непродаваеми.
В петък имам среща с представителя им.....Ша доде ма земи от псовисвалнята (болницата :lol: ) да напраим ино лончи......Шот моя таряласник пак в сервиз.
На връщане от София, там дето магистралата в ремонт нали се минава през ини села....Хем го видях тоз легнал полицай, ама не ми се намаляше чак до 30.....та минах със 70 някъде. Чух "хряс", ама се надявах, че кой знае какво не е станало. И наистина до Бургас си стигнах без всякакъв проблем, тоест изминах над 250 км. Само на 6-та обаче и автопилот.
На влизане в Бургас обаче няма как, трее се намали скоростта и минавам на пета. Усещам аз вибрации, дето не са нормални. На четвърта по-малко, на първа, втора и трета хич.
Хич, хич, ама на втория ден започна и на четвърта и аре у сервизо веднага. Пукната скоростна кутия :(
Намерих втора употреба, за тоз дъртофелник оставя и чисто нова да купя....Обаче като я сложиха на канала - 6 от носачите на предното окачване пак са за смяна, 2 от които абсолютно задължително, щото просто нула животец вече останал - мое стане беля на пътя, чиляка вика късмет имаш, че не си се метнал в някое дере....
Пък то идин носач - 300 и кусур.
Та ремонта - илядо и петстотин лева до тук, и то при положение, че сменя само двата носача, а не 6-те (от всички 10). Есента пак илядо, тоз път за двете помпи на съединителя.....Тъй от доста време два пъти годишно - все нещо изкихва. Ай стига толкоз съм наливал.
И се ослушвам за нова кола. Предвид нащи пътища и прагове - тоз път високопроходима. На кредити веке съм навикнал.....
За китаец ме е страх. Пък и от това ново евро 7 дето го гласят - също, то май никой не знае какво точно ще се случи.
Макар че съм впечатлен от писаниците по разни сайтове. За интериора пък толкова суперлативи изчетох вкл. в разни мастити издания, че нема как да не съм заинтересуван.

Изображение

За качеството на материалите всички сипят суперлативи.
Обаче за ходова част и всичко останало информацията е много малко (то и модела нов).

Е, нищо не ми пречи да го видя в петъка де.......

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 03 Мар 2021, 11:20

03 Мар 2021, 10:48
На връщане от София, там дето магистралата в ремонт нали се минава през ини села....Хем го видях тоз легнал полицай, ама не ми се намаляше чак до 30.....та минах със 70 някъде. Чух "хряс", ама се надявах, че кой знае какво не е станало.
Ако минаваш със 70 през легнали полицаи, според мен е по-добре да си вземеш нещо по-здраво - танк, БМП, МТЛБ. :mrgreen:

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 03 Мар 2021, 11:24

03 Мар 2021, 11:20
03 Мар 2021, 10:48
На връщане от София, там дето магистралата в ремонт нали се минава през ини села....Хем го видях тоз легнал полицай, ама не ми се намаляше чак до 30.....та минах със 70 някъде. Чух "хряс", ама се надявах, че кой знае какво не е станало.
Ако минаваш със 70 през легнали полицаи, според мен е по-добре да си вземеш нещо по-здраво - танк, БМП, МТЛБ. :mrgreen:
Виновен съм си, знам си. Така или иначе това важи само за скоростната кутия, за носачите легналия полицай няма вина.
Фактологията е, че колата ме оставя, - 2003-та е, колко живот да има, аз я взех 4-годишна и я карам вече 14 години. Модела рядък, ремонтите излизат 3х повече, отколкото на масовите автомобили (още едно нещо, което ме притеснява относно китаеца)
Ако не купя до година нещо ново, наливането пусто в празно ще продължи.
Въпроса е какво.
И да се върна на основното - търся чиляци, карали HAVAL H6 (стария модел).

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 03 Мар 2021, 12:34

Aз съм с Киа. Следващата със сигурност ще е пак Киа.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 03 Мар 2021, 12:37

Thorn написа: ↑
03 Мар 2021, 12:34
Aз съм с Киа. Следващата със сигурност ще е пак Киа.
Не моа дам 110.000 за новото Соренто в конфигурацията която аз искам.
То не че ги имам......пак за кредити иде реч. Ама тез кредити трее се изплащат.
Инак да кажа че не ми харесва (Сорентото) - харесва ми.
Сложил съм си обаче лимит - 75-80К.

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от vvurbanov » 03 Мар 2021, 12:50

COMMANDER_KEEN написа: ↑
03 Мар 2021, 10:28
Eм то положението е каквото плащаш, такова получаваш. Ако дадена кола е евтина, то има защо да е евтина, още повече при сегашния глобален пазар, където можеш да си напазариш части от всякъде. Всякакви боклучави евтинджос коли - китайски, индийски, руски и т.н. могат да ги направят с качеството на западните, ама и цената ще излезе близка - материали, квалифицирани работници, качествен качествен контрол. ...........
Всички могат да правят коли с качеството на мерцедес, но предпочитат да дялкат калпави и евтини. :lol:
Това е положението!
"Quisque constituit sibi" (Всеки сам си преценя)

Отговори