Общи приказки ⇒ За всичко, свързано с автомобилите

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: За всичко, свързано с автомобилите

Мнение от Almasy » 19 Мар 2021, 17:24

Dinain написа: ↑
19 Мар 2021, 13:16
Ако се интересуваш от подробности, пиши ми ЛС :)
Благодаря, определено ще го направя, като стигна до там.
Таз идея ми я дадоха между другото и моите механици......
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 19 Мар 2021, 19:54

rki написа: ↑
19 Мар 2021, 05:53
Мда, само дето катастрофите се предизвикват от задкормилните устройства, а те, водачите на двете обособени групи от изследването нямат много допирни точки. Примерно голяма част от младите, неопитни и самчонадеяни шофьори карат стари автомобили, същевременно нови коли, особено среден и висок клас могат да си ги позволят предимно вече улегнали, в повечето случаи 40+ годишни хора, които имат опит и вече не са склонни да шофират рисково и неразумно, така че дори да попаднат в катастрофа, то тя е значително по-лека.
Твърде много условности има, особено пък в САЩ, където масово на лизинг се вземат коли. Освен това има и достатъчно катастрофи с колите на тате, примери като този има навсякъде и по много. 20 годишен навлиза в насрещното и предизвиква челен удар в резултат на което в другата кола (Сеат от преди 2000ната) на място загиват 4ма (28, 31, 49, 54). 20 годишния виновник заради БМВто на тате само със счупен крак след челния удар, 17 годишния му спътник без травми.
19 Мар 2021, 10:36
Общо взето, смъртта в катастрофа се избягва с внимателно каране, а не с купуване на чисто нова, удароустойчива кола.
Това, че ти няма да предизвикаш катастрофа не те пази от безсмърните идиоти, които за съжаление хич не са малко. Загиналите в горния пример са си карали внимателно, но не им е помогнало. Колега, с който работех няколко години, се размина на косъм след челен сблъсък не по негова вина - на един относително остър завой в насрещното изкочил с много висока скорост CR-V (SUV) от 2002ра, изпреварващо тир, няма време за реакция и хоп челен сблъсък. Водача на CR-Vто загинал на място (премазан от поддалата предница), колегата в неговата Джета от 2016та със счупени крака и ребро, пробило белия дроб, но оцелял и възстановил се след това, жена му със счупена ръка само. От тогава черпи всяка година като за втори рожден ден. Та по-удароустойчива по накакъв начин не отменя внимателното каране, но по-добре да си в такава, отколкото да не си :roll:

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 19 Мар 2021, 20:01

Almasy написа: ↑
19 Мар 2021, 11:11
за да вземеш навигация или трябва да поръчаш най-високото ниво (както споменах кожи и алафранги не ме интересуват) или да се накачулиш с още един куп екстри, които фактически не искаш (ако си избрал по-ниско ниво на оборудване). По простата причина, че ако решиш да купиш като екстра само навигация, ти излиза съобщение, че видиш ли, това върви анблок с още един куп асистенти и вместо навигацията да ти излезе към 1700 удря почти петарата. Ако пък искаш и голям екран (навигацията), те задължават да купиш и един трилион високоговорителя, се ино ша праиш дискотека. Еееееее.......Не съм на 20.
Че кой изобщо купува такива? :lol: Всичките градени от автопроизводителите те връщат поне десетина години назад - купуваш кола 2020 и получаваш експириънс 2010та в най-добрия случай :mrgreen: Идеалния вариант е просто поддръжка на Android auto / Apple CarPlay според смартфона ти и толкоз. Ако не става без сериозни доплащания тогава просто с телефона на стойка.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 19 Мар 2021, 21:51

Та по-удароустойчива по накакъв начин не отменя внимателното каране, но по-добре да си в такава, отколкото да не си :roll:
Че е по-добре е ясно, но в реалния свят всичко зависи от цената.

Аз лично не бих дал 90,000 лв за нов автомобил, само защото е 5% по-удароустойчив от автомобил за 20,000 лв. Както не бих дал 8000 лв за нов OLED телевизор, защото харчи 40% по-малко ток от LCD телевизор за 1000 лв.

Просто добавената стойност не е съизмерима с добавената цена. За мен.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 19 Мар 2021, 22:11

19 Мар 2021, 21:51
Та по-удароустойчива по накакъв начин не отменя внимателното каране, но по-добре да си в такава, отколкото да не си :roll:
Че е по-добре е ясно, но в реалния свят всичко зависи от цената.

Аз лично не бих дал 90,000 лв за нов автомобил, само защото е 5% по-удароустойчив от автомобил за 20,000 лв. Както не бих дал 8000 лв за нов OLED телевизор, защото харчи 40% по-малко ток от LCD телевизор за 1000 лв.

Просто добавената стойност не е съизмерима с добавената цена. За мен.
Явно си ме разбрал грешно, изобщо не става въпрос за покупка на чисто нова кола, още повече пък само от тази гледна точка, то и без това си е набутвация, заради твърде голямата загуба на стойност след първите две години. Може би само при електричките, заради всички тия субсидии, не е чак такава набутвация за момента, но все пак дори и там коли на 2-3 години изглеждат като много по-интересни опции.
Ставаше въпрос за стари-стари, покрай един коментар как с 80К можеш да сменяш коли до живот. А след това просто не бях съгласен с vassiln:
vassiln написа: ↑
18 Мар 2021, 18:46
...надали тригодишният автомобил е значително по-безопасен от 15-годишния...
За мен лично < 5г. в това отношение е супер, ако финансите в даден момент позволяват е за предпочитане. 5-8г. ОК и <10г. като цяло приемливо. Над 10г вече (тоест да си взема 10 годишна кола и тепърва да я карам няколко години) не е ОК за мен и (ако обстоятелствата позволяват) не бих направил компромиса, защото разликата с нещо поне 3-4г по-ново не е като между 20К и 90К :mrgreen: >15г. и да ми я подаряват не бих си я взел за лична кола, в която да карам семейство.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 19 Мар 2021, 23:18

Ок. Мислех, че пропагираш за купуването само на нови коли, защото са по-безопасни при сблъсък.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 19 Мар 2021, 23:38

Киа България даваха 10 години гаранция.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 20 Мар 2021, 09:44

Thorn написа: ↑
19 Мар 2021, 23:38
Киа България даваха 10 години гаранция.
7 години или 150,000 км, като на някои компоненти гаранцията е 2 или 3 години.
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 20 Мар 2021, 12:16

Когато купувах моята, гаранцията беше 10 години. Само българската Киа я даваше, но по света е 7 години. Впрочем, моята е вече на 8 години и да чукна на дърво - никога не се е разваляла. Сменявал съм само крушки, накладки, и акумулатор.

Е, вярно е, че за 8 години я докарах до 70 000 км. :)

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 20 Мар 2021, 12:28

Thorn написа: ↑
19 Мар 2021, 23:38
Киа
Тази много ще ми тича :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=s4HLa03N_QA
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Flancer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Flancer » 23 Мар 2021, 09:05

Е, вярно е, че за 8 години я докарах до 70 000 км. :)
Е, че тя си ти седи в гаража, какво ще и се развали :).

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 23 Мар 2021, 22:19

В Булгаристан карах по около 15 000 на година, тука около 10 000. Но откакто се появи тоя проклет микроб, май наистина главно си стои пред гаража.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 24 Мар 2021, 08:17

Прибери я поне вътре.
(Я, за първи път от години да си пишем тук с Thorn.)

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 29 Мар 2021, 08:28

"Кога ще ги стигнем… румънците ...."
"В пандемията Румъния увеличава бюджета за бонуси при връщане на стари автомобили до 90 млн. евро за 2021 г. В България предложението за скрапинг програма още няма отговор от властите.Очакава се между 55 000 и 60 000 собственици на остарели МПС в Румъния да се възползват през тази година и да подменят автомобилите си с нови, екологични и безопасни, във време на тежка пандемична и икономическа криза.

Съгласно условията на програмата, собстениците на стари автомобили ще получават 1500 евро при връщане за скрапиране на техните МПС и съответно 10 000 евро бонус при покупката на ново електрическо превозно средство и 4500 евро при покупката на плъг-ин хибрид."

Новината можеше и в темата за "добрите новини" , но е свързана с автомобилите , а и там има много чувствителни да не се разваля привидната идилия за реки от мед и планини от масло , та ........ тук .
Бях младеж , когато се майтапехме , колко румънеца ще хукнат след като търкулнеш по баира надолу консерва "Русенско варено" и как се минава безпроблемно граница с петалка суджук закачена на огледалото за обратно виждане . Когато ни приемаха в ЕУ се казваше ,че сме горе-долу на едно ниво , сега вече се говори за стабилно изоставане . Суровата действителност .
https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomob ... te-6123310
Ти верно си голямо менте! Най безполезният трол и лъжец във форума си!
За кого ли се отнася ? :?:

Аватар
bigdragon
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от bigdragon » 29 Мар 2021, 15:37

Така се прави, когато произвеждаш автомобили.
Иначе субсидираш чужда икономика...
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това. :|
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...! :shock:

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 30 Мар 2021, 10:37

Centurionus написа: ↑
29 Мар 2021, 08:28
Бях младеж , когато се майтапехме , колко румънеца ще хукнат след като търкулнеш по баира надолу консерва "Русенско варено" и как се минава безпроблемно граница с петалка суджук закачена на огледалото за обратно виждане . Когато ни приемаха в ЕУ се казваше ,че сме горе-долу на едно ниво , сега вече се говори за стабилно изоставане . Суровата действителност .
https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomob ... te-6123310
Off Topic
Естествено, къде ще намериш в Румъния русороби русофили

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 30 Мар 2021, 10:53

Не те разбрах ?
Ти верно си голямо менте! Най безполезният трол и лъжец във форума си!
За кого ли се отнася ? :?:

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 30 Мар 2021, 11:38

Centurionus написа: ↑
30 Мар 2021, 10:53
Не те разбрах ?
Нищо.
То и до известна степен може да се приеме като заяждане от моя страна, така че го подминаваме.
Кво да ме правиш - проклетичък съм :P

Инак по темата.
Много други кусури могат да се намерят в това отношение в БГ.
Примерно общинските такси за регистрация на автомобили.
Вместо да се поощрява покупката на нови автомобили (които естествено са по-скъпи), високия процент на таксите поощрява евтини покупки, тоест на стари автомобили.
Ако имат предвид господата с много пари, да го направят както данъците - на база конски сили, тонаж и така нататък.
А така, дори и малолитражка на 1 година да си купиш, плащаш майка си и баща си.
Защото колата е нова и естествено на висока цена.
При нотариалните такси е същото.

djio
Редовен потребител

Мнение от djio » 30 Мар 2021, 15:10

Е при нотариалните такси философията им е такава, висок материален интерес, съответно и висока такса. Това не само за колите - имоти, всякакъв вид сделки. Няма логика да си купиш кола за 2 бона и да платиш още толкова на нотариус и община. А и човек не си купува евтина кола, щото се е закахарил какви такси ще плати. Просто нема лев за по-скъпа, таксата му е последния проблем...Може би специално за колите би могло да се намали ставката при покупка на ст-ст 20-50-100 бона, и оня с печата къде сверил две егн-та и един талон да не прибира един бон и нагоре за тая работа. Отделно общинската такса за придобиване също да е друг процент.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 30 Мар 2021, 15:59

djio написа: ↑
30 Мар 2021, 15:10
Може би специално за колите би могло да се намали ставката при покупка на ст-ст 20-50-100 бона, и оня с печата къде сверил две егн-та и един талон да не прибира един бон и нагоре за тая работа. Отделно общинската такса за придобиване също да е друг процент.
Нали точно затова говоря.
Особено общинската такса, айде то ясно - нотариата си гледа бизнеса, него какво го интересува дали е нова малолитражка или стар напомпан с 250 коня мерцедес - гледа да прибере парите.
Но като се говори за екология......Не може да искаш и за двете коли едни и същи пари, а фактически точно такова е положението.
Мен толкова лично не ме касае, защото аз определено няма да купя малолитражка.....Ама съвсем определено.
Просто нали съм сега на тема проучване на пазара за коли, та питах един автоджамбазин, защо при малките коли предлагането на по-нови (1-2-3 години) автомобили е толкова бедно (от скъпите, особено "елитните" марки имаше доста). Такъв беше и отговора му - аз няма как да ги предложа под 30-40 хиляди, клиентите като пазарят малките коли, не са особено склонни да оставят още 1500 минимум за такси......Виж тези които купуват 10-15 годишни беемвета и повече плащат без проблем.

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 05 Апр 2021, 21:39

Хора замислете се! Новите коли поне според мен са пълни с безмислени екстри. Не ме брига колко инча ие мултимедията и колко говорителя има, масаж на седалките или дали се предлага слипче с тиранти! Когато придш 3 години мислех да купувам нова кола първият въпрос беше дали се предлага мокра печка, а втория дали могат да се изключват асистентите при шофиране.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 07 Апр 2021, 06:28

gabocvet написа: ↑
05 Апр 2021, 21:39
Хора замислете се! Новите коли поне според мен са пълни с безмислени екстри. Не ме брига колко инча ие мултимедията и колко говорителя има, масаж на седалките или дали се предлага слипче с тиранти! Когато придш 3 години мислех да купувам нова кола първият въпрос беше дали се предлага мокра печка, а втория дали могат да се изключват асистентите при шофиране.
За повечето неща, като например система за разпознаване на знаците, определено си прав.
Но има неща, които си заслужават.
Гарантирам ти, че халоген, не може да се конкурира с би-ксенон.
Даже ако не се лъжа, въпреки появата на LED, би-ксенона си остава по-скъпата и по-добра технология, що се отнася до реална визуализация.
Задните ми светлини са LED и настина е красиво и ефектно. Няма смисъл да се преструвам, навремето за да купя тази кола (която като 4 годишна ми излезе доста солено, а сега съвсем нормално не струва нищо), беше дизайна. От чисто практична гледна точка обаче това е ала-бала - ма божииииий, колко ми е красива каляската - чист ефелък, от който на млади години страдах сериозно.

Изображение

Изображение

За предно обаче, ако е вярно това което съм прочел, LED технологията се е наложила, просто защото е по-евтина.
Би ксенона обаче все още е крачки напред.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 08 Апр 2021, 14:37

Лада Нива: Руската кола, която превзе света и засенчи „Ланд Роувър“ и „Рейндж Роувър“

Кой е източника......Яаааа - Russia beyond :lol:

https://bg.rbth.com/multimedia/in_pictu ... iya_737632

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 08 Апр 2021, 14:52

Проблема на нивата и уазката не е в конструкцията, а в начина на производство!

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 08 Апр 2021, 15:57

gabocvet написа: ↑
08 Апр 2021, 14:52
Проблема на нивата и уазката не е в конструкцията, а в начина на производство!
Съгласен съм.

Отговори