Общи приказки ⇒ Русофилия и русофобия

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:
Status: Online

Re: Русофилия и русофобия

Мнение от Dinain » 08 Окт 2026, 01:24

МИД Латвии решил объявить российского журналиста Леонида Рагозина персоной нон грата
https://meduza.io/amp/news/2026/10/07/d ... -non-grata

Изображение
Huge thanks to everyone who offered support - it means a lot to me and I do need it. Unable to answer most messages and comment requests at the moment, but I’ll try over some time.

Shame on those who react to it with a sadistic glee.
https://x.com/leonidragozin/status/2107786446375469300
Some notes on my situation in Latvia:

What I am observing at the moment is a threat of very severe extrajudicial punishment for speaking my mind and providing original opinions and analysis.

The reason they opt for persona non grata status is the desire to deny me justice in the court system where the case - as senior politicians involved in attacking openly admit - won’t hold water. This is why I interpret the situation as an instance of political persecution.

The threat is accompanied with a character assassination campaign involving far right infowar and fake news outfits which deliberately distort my views on the conflict.

The goal of the attack is to destroy my life and to put a gag on me as a notable voice in public debate on the Russo-Ukranian war.
https://x.com/leonidragozin/status/2107914377084969437
:lol:

Мемето, претворено в реалност. Латвия започна процедура по изгонването на руския пропагандист Леонид Рагозин, пребиваващ в страната от 2014 г.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 08 Окт 2026, 19:41

Изображение

Нетен approval рейтинг на Путин в Европа.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Bushman
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Мнение от Bushman » 09 Окт 2026, 08:44

Dinain написа: ↑
08 Окт 2026, 19:41
Нетен approval рейтинг на Путин в Европа.
Интересно, защо такава голяма разлика при прибалтийските?
Очаквах по-близки резултати там...

А ние сме си путинистко блато, и пак има по-зле от нас.
Не мога да преценя това добре ли е... Май не е?
Excellent! Steven is my name!

Жадность фраера погубит...

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 09 Окт 2026, 09:13

Според мен тая карта не е вярна, поне що се отнася до България...
тук от десет човека осем са путинисти...
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
bigdragon
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от bigdragon » 09 Окт 2026, 09:59

EddieBG написа: ↑
09 Окт 2026, 09:13
...от десет човека осем са путинисти...
Ти можеш ли да "четеш" картинки?
Осемнадесет процента отрицателно одобрение (-18%)
на путин е осем от десет одобрение (+80%)...
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това. :|
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...! :shock:

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 09 Окт 2026, 10:43

Погледнах я само на бързо...

Ами личните ми наблюдения съвпадат със статистиката значи...
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 09 Окт 2026, 12:48

Изображение

Черна гора задържа основателя на прочутия руски провоенен канал "Рибар"
Създателят на провоенния канал "Рибар" ("Рыбарь") е задържан в Черна гора. Михаил Звинчук заедно със съпругата му и служителите му са задържани като част от операция в град Рисан за пресичане на "хибридни дейности" на мрежа от канали, които британските и американските власти свързват с разпространението на кремълска пропаганда.
Михаил Звинчук е бивш служител на пресслужбата на руското Министерство на отбраната. Той е съосновател на Telegram канала "Рибар", който понастоящем има над 1.5 млн. абонати, заедно със своя колега Денис Шчукин и за него се смята от години, че е имал връзка и с Евгений Пригожин преди бунта и смъртта му.
В края на септември журналисти от чешкото издание Seznam Zprávy разкриха, че представители на "Рибар" действат в Европа и редовно интервюират политици, журналисти и експерти.
И.Павлов

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 09 Окт 2026, 12:49

bigdragon написа: ↑
09 Окт 2026, 09:59
EddieBG написа: ↑
09 Окт 2026, 09:13
...от десет човека осем са путинисти...
Ти можеш ли да "четеш" картинки?
Осемнадесет процента отрицателно одобрение (-18%)
на путин е осем от десет одобрение (+80%)...
Ъм, не. :shock:

Net approval rating се изчислява като от дела на одобряващите се извади дела на неодобряващите. Делът на "не знам/нямам мнение" не се взема предвид.

За да се получи отрицателно одобрение -18%, пример 1:

Путин-
Одобрявам 40%
Не одобрявам 58%
Не знам/нямам мнение 2%
Тотал 100% отговори
40-58 = -18% нетно одобрение

Пример 2

Путин-
Одобрявам 20%
Не одобрявам 38%
Не знам/нямам мнение 42%
Тотал 100% отговори
20-38 = -18% нетно одобрение

Аз лично не го харесвам много този нетен рейтинг, не е много интуитивно какво значи и какви цифри се крият зад резултата. И резултатът също не е математически издържан, не можеш да кажеш "18% повече хора не харесват Путин, отколкото хора го харесват", това също не би било математически вярно.

ПП За балтийските страни - помислих, че процентът на ватата има нещо общо, но едва ли е само това. Латвия и Естония (горните две) имат около 25% вата, докато Литва (долната) има само 5% вата, но това не обяснява цялата разлика. При всички случаи Пипа е силно непопулярен и в трите. :D
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

IvanG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IvanG » 09 Окт 2026, 13:03

В България одобрението към Путин не е обвързано с броя на ватата. Та не знам защо в прибалтийските страни да е по-различно.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Окт 2026, 13:33

Реших да погледна как върви в други теми. Както се и очаква - отчаааайващо ниско ниво. Впечатли ме "вата", употребено за руското население в Латвия, дискриминираните "неграждани". Директно нарушение на правилника, но явно толерирано. Може ли тогава да се ползват аналогични изрази? Чифути? Жидове? Като ще е гарга, да е рошава!
Последна промяна 1 на Thorn, променена общо 9 пъти
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 09 Окт 2026, 13:36

Въобще не е аналогично. Ако считаш, че и "русня" е нарушение на правилника, пусни сигнал. Дори Сольовьов го използва.

Но е показателно, че скочи в защитата на руснаците!
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

mikivt
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от mikivt » 09 Окт 2026, 13:58

Thorn написа: ↑
09 Окт 2026, 13:33
Реших да погледна как върви в други теми. Както се и очаква - отчаааайващо ниско ниво. Впечатли ме "вата", употребено за руското население в Латвия, дикриминираните "неграждани". Директно нарушение на правилника, но явно толерирано. Може ли тогава да се ползват аналогични изрази? Чифути? Жидове? Като ще е гарга, да е рошава!
Малко психоанализА, петъчно. Всички русофили/роби сте еднакви. Левичари сте. СССР, НРБ и комунизма са готини. Мразите ВМРО и величаете партизани и всякакви коминтерновци. Мразите Хитлеристка/Нацистка Германия, ма мразите и евреите и Израел. Ненавиждате Запада, ма често живеете и се храните при него.
Ако излезеш от тия обувки, ще се учудиш колко шарен е света и как ние, дето пишем тука, сме на всевъзможни и различни мнения, без да изповядваме горното.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Окт 2026, 14:10

Dinain написа: ↑
09 Окт 2026, 13:36
Въобще не е аналогично. Ако считаш, че и "русня" е нарушение на правилника, пусни сигнал. Дори Сольовьов го използва.

Но е показателно, че скочи в защитата на руснаците!
На руснаците в Латвия :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Окт 2026, 14:24

mikivt написа: ↑
09 Окт 2026, 13:58
Реших да погледна как върви в други теми. Както се и очаква - отчаааайващо ниско ниво. Впечатли ме "вата", употребено за руското население в Латвия, дикриминираните "неграждани". Директно нарушение на правилника, но явно толерирано. Може ли тогава да се ползват аналогични изрази? Чифути? Жидове? Като ще е гарга, да е рошава!
Малко психоанализА, петъчно. Всички русофили/роби сте еднакви. Левичари сте. СССР, НРБ и комунизма са готини. Мразите ВМРО и величаете партизани и всякакви коминтерновци. Мразите Хитлеристка/Нацистка Германия, ма мразите и евреите и Израел. Ненавиждате Запада, ма често живеете и се храните при него.
Ако излезеш от тия обувки, ще се учудиш колко шарен е света и как ние, дето пишем тука, сме на всевъзможни и различни мнения, без да изповядваме горното.
Я да помисля. Русофил? Донякъде. Русороб? М-неее, не е това. Левичар - грам не се асоциирам със сегашното ляво, амя хич, даже наобратно. СССР, НРБ и комунизма са готини? За някои неща да, за други не. Достатъчно дърт съм за да имам лични спомени от тогава и да знам кое да и кое не. Мразя ВМРО? тука вече ме хвана, те са тъпи идиоти съсипали шансовете на България, тогавашен Хамас. Sad but true. Величая партизани? Къде и кога? Коминтерновци? Моля???? Да величая Радек или Димитров?!! Кога и къде? Мразя хитлеристка Германия? И тука ме хвана, ще се наложи да си призная този "грях". Мразя евреите? Сериозно??? Мразя Фейнман и Анщайн, Модиляни и Шагал???? Или примерно Валери Петров??? Нещо тука не улучи. А да мразя Израел? И това не е точно. Все едно да кажеш, че през 80-те мразиш южна Африка или южноафриканците, ако си против режима на апартейда. Действията на Израел не харесвам, това е вярно. И апологетите им също. И да ненавиждам Запада? Този алогичен, шизофреничен Запад модел 2026 не ми харесва, обаче не ми харесват определени неща и политики, а не въобще "Запада". Вие примерно като 50% процента от форума сте го напълнили с плюене по Тръмп, това е защото споделяте с хутите омразата им към Америка ли е?

Та значи далеч не съм такъв някакъв черно бял, като какъвто си си въобразил че съм, без да ме познаваш. :lol:

IvanG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IvanG » 09 Окт 2026, 17:21

Реших да погледна как върви в други теми. Както се и очаква - отчаааайващо ниско ниво. Впечатли ме "вата", употребено за руското население в Латвия, дискриминираните "неграждани". Директно нарушение на правилника, но явно толерирано. Може ли тогава да се ползват аналогични изрази? Чифути? Жидове? Като ще е гарга, да е рошава!
Прав си "вата" е прекалено мекушаво. Педеруzи най им приляга повече, пък нека ме накажат.
Към подобна нация всяко презрително отношение е малко.
ПП: Не си длъжен да ми отговаряш, и без това ми е трудно да разбера подкрепата на хора като теб към Руzия

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Окт 2026, 17:23

Не говорехме за русия, а за руснаци. иначе и аз не разбирам преклонение пред антибългарски масови убийци, терорист и сепаратисти, като Ванче Михайлов.

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 09 Окт 2026, 19:55

09 Окт 2026, 17:23
Не говорехме за русия, а за руснаци. иначе и аз не разбирам преклонение пред антибългарски масови убийци, терорист и сепаратисти, като Ванче Михайлов.
Тъпчо, вата обозначава състояние на духа, не етнос или гражданство. Може да си българин и пак да си тотален ватник, както си ти.
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Окт 2026, 20:44

Тъпчо, Динайн броеше рускоезичното население на Латвия като цяло, а не онези със "състояние на духа". Обикновен нацизъм. Изживява се за висша раса.

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 09 Окт 2026, 22:13

09 Окт 2026, 20:44
Тъпчо, Динайн броеше рускоезичното население на Латвия като цяло, а не онези със "състояние на духа". Обикновен нацизъм. Изживява се за висша раса.
Оправяйте се с Динайн, аз ти обяснявам значението. А дали са низша раса не знам, но дори и у човекоядците в Папуа има повече човещина.
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 09 Окт 2026, 22:24

09 Окт 2026, 20:44
Пхахаха :lol:

Ко, ко речи?! Ако наречеш руснаците - вата, значи се "изживяваш като висша раса", ерго си нацист? То цяла Европа пълна с нацисти по тази логика, бе. :lol:

Усещаш се ли се въобще как канализира вътрешният си Сольовьов или ти идва на запис?

После не бил полезен идиот на руската пропаганда... :mrgreen:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Окт 2026, 23:04

ако наричаш ВСИЧКИ рускоезични латвийци на основание, че са рускоезични, така, да, нацистче си. обикновено и жалко.

АЗ примерно, никога не съм наричал всички евреи нацисти.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 10 Окт 2026, 01:01

09 Окт 2026, 23:04
ако наричаш ВСИЧКИ рускоезични латвийци на основание, че са рускоезични, така, да, нацистче си. обикновено и жалко.
Сольовьов Live :lol: Егати смешника!

Ватник (прякор)
Ватник (от ватенка) е политически зареден псевдоним за руски патриоти[1], които безкритично подкрепят пропагандата на правителството.[2] Използва се в Русия и други постсъветски държави, както и в онлайн жаргон[3]за характеризиране на опоненти с проруски[4] възгледи. В последните години, прякорът най-често се използва в дискусии за руско-украинските отношения[5] (вж. прякора „укроп“) от хора подкрепящи Евромайдана и антируската реторика в интернет[6]. Пейоратив [7][8] и дисфемизъм [9], част от речта на омразата.[10] Освен в руския език се среща в латвийски (на латвийски: vatņiks)[11] и украински. Подобно на много дисфемизми, той също се използва като иронично самонаименование.[9]
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0 ... %BE%D1%80)

Извади си главата от задника. Ти в 2013 г. ли живееш още или в изолация от света в Брюксел? Седнал да се цупи за "вата", докато Европа е във война с ватата. "Нацисти" провидял... Цяла Европа е "нацисти". Егати смешката. :lol:

АЗ примерно, никога не съм наричал всички евреи нацисти.
Уау! Шапки долу! :o
Ама ти... похвала ли очакваше за това?
В смисъл, това някакво постижение ли е за теб? :o :mrgreen:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Отговори