Съвременно въоръжениеВоенна киберактивност

Модератори: Sharana, Amazon

Отговори
Аватар
pnp5q
Редовен потребител
Мнения: 1173
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Военна киберактивност

Мнение от pnp5q » 20 Мар 2019, 10:41

Предлагам да си имаме отделна тема, нищо, че вече пообсъдихме Stuxnet и компания на други места. Пък и следващата новина показва както нарастване на активността, така и вероятност вече за по-обхватни контрамерки.

След като в началото на 2017-та година бе извършена атака на пощата на чешкото Министерство на външните работи, чешката Служба за безопасност съобщи, че подозира Руската Федерация в организацията й. Продължително разследване разкрива, че са замесени и службите на Китай и мрежата е много по-широка и опасна, отколкото се е смятало. За това се говори в чешка публикация от 16ти март тази година и интервю на радио "Свобода" (рус.). Разследването стига до две фирми на руски граждани в Прага, формално продаващи компютри и софтуер, но разполагащи в офисите си с оборудване и хакерски софтуер, които най-вероятно са използвани за кибершпионаж и кибератаки. (Но не е изяснена връзка с конкретни атаки.) Смята се, че техниката е внасяна по руски дипломатически канали, а някои от руснаците са получили чешко гражданство при подозрителни обстоятелства. По този начин дейността им се свързва и с ареста на 8 граждани на Русия и Виетнам през октомври 2018-та - за намеса в системата за издаване на разрешение за пребиваване. Групата е действала в Чехия повече от 2 години, като през повечето време е била следена от чешките служби. Смята се, че са подчинени на контраразузнавателния отдел на руската ФСБ. "При предходни международни кибератаки се разкриваха подозрителни връзки с ГРУ - руското военно разузнаване. В нашия (чешкия) случай обаче става дума за агенти на ФСБ и вероятно мрежата обхваща много страни, като съответната техника специално е разположена така, че да затрудни предотвратяването на бъдещи кибератаки."

Много неприятно не само за Русия, но и за руснаците по света въобще, ако доказателствата на горното се окажат достатъчно убедителни за останалите служби за сигурност в ЕС. Ще се сгъсти атмосферата на взаимни подозрения, вероятно ще се почнат някакви мерки като срещу китайската Huawei, макар че срещу малки частни фирмички по-трудно може да се намери общ юридически знаменател. Отделно колко от тия фирмички нямат хабер да са причастни към такова нещо. Накрая може да се стигне до някакво комуникационно Средновековие - всеки да си изработва сам комуникационния хардуер за своята територия, държавни файъруоли, ултравиолетово "обезпаразитяване" на митницата... Екстраполирам, но се надявам на адекватни коментари - и на по-малко новини тука.
Кто к нам с мечом придет, того проще застрелить.

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани