Балканската Война и България-алтернативен поглед и държание.

Модератори: Thorn, Ksantip

Отговори
isrorik
Редовен потребител
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Юли 2017, 10:12
Контакт:

Балканската Война и България-алтернативен поглед и държание.

Мнение от isrorik » 26 Юли 2017, 20:23

Здравейте на всички-от дълго време ви следя(още от Бойна Слава) но чак сега намирам смелост да се регистрирам.
Винаги ми е било интересно какво би станало ако в Историята има "Ако".
Та на въпроса-1912 година,Балканския съюз е оформен и е напът да бъде обявена война на Османската империя.
Като основан цел реализиране на националния идиал плюс гарантирането на България на водещо положение на Балканския полуостров,коя е най ресурсно ефикасната стратегия която трябва да избере(сегашно историческо време)
1)Въобще да не участва в Балканската война(надявайки се чрез демографската си политика и автономии) да си гарантира възвръщане на по голяма част от териториите.
И тук идва риска:
- Останалите държави на Балканите сами да овявят война и да заграбят териториите(вероятно ,но не напълно тъй като съхопътните им армии да не чак толкова големи и без България трудно ще се стигне до такава решителна победа)
-Да бъде извършен геноцит подобен на арменциите(нещо доста вероятно)
2)Участва,но не приема основните битки,а остава тях на съюзниците си(изтощава ги) и така при евентуален сблъсък,те няма да разполагат със свежи сили
3)Участва,но се насочава към основните стратегически направления,където ще има интерес(Солун,Проливите) и държи на тях най вече ,а не на земи които нямат такава стратегическа или друга ценност(например Македония).
4)Друго....................................................
Вие сте на мястото на Фернинанд,каквото бихте направили ?

andreiS40
Редовен потребител
Мнения: 21
Регистриран на: 30 Ное 2016, 02:24
Контакт:

Re: Балканската Война и България-алтернативен поглед и държание.

Мнение от andreiS40 » 14 Авг 2017, 21:11

През 1911г. - 1912г. без България, Балкански съюз не може да има...Да не забравяме, че този съюз, колкото и невнятен и вреден за България да бъде / и в друг форум съм писал, че Балканският съюз е все едно агнето /България / да нощува в една кошара с вълците / Гърция и Сърбия /, е изграден под руски паронаж..Целта на съюза за руснаците и от тяхна гледна точка е чисто отбранителна / според целите и визията на Петербург /, но целите на балканските държави са напълно различни...
Сърбия и Гърция, не биха започнали открита война / военни действия с висока интензивност 8, ако България не участва в ,,целята схема"...
Първо в Атина и Белград, си дават сметка, че България няма да стои и да кротува безучастно, докато Сърбияи Гърция се поделят Македония, населена на 60% с етнически българи и българи-гръкомани.
Второ, от балканските християнски държави, България разполага с най-голям военен потенциал.
Трето, поради географското си разположение и огромната като дължима граница с Османската империя, съществуваща към 01.10.1912 г . България при война с Империята ще трябва да се бие на животи смърт и да поеме основния сухо(пътен удар /както в ТР с Първата Балканска война /...С това са били наясно, както в србъдсият и гръцгкият генерални щабове, така и в държавниците на теци две страни!

Вариант, за първа Балканска война, ри който България кротува и не участва - НЕ СЪЩЕСТВУВА! Макар и да сме във фору за алтернативна история, все пак при оценъчния анализ и изграждането на хипотези, какво би се случило, не може да се отдалечаване от реалното фактическо положение, съществуващо на Балканския полуостров към сетември 1912г.

kramer
Редовен потребител
Мнения: 796
Регистриран на: 20 Юли 2016, 19:14
Контакт:

Re: Балканската Война и България-алтернативен поглед и държание.

Мнение от kramer » 14 Сеп 2017, 18:40

Абе и да има Балкански съюз, резултатите от войната няма да са по-различни от тия от Сръбско-турската война 1876 и тая на Турция с Гърция 1897 г. за Крит.

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1063
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Контакт:

Re: Балканската Война и България-алтернативен поглед и държание.

Мнение от General Lukov » 14 Сеп 2017, 19:07

Е, все пак нали е алтернативка ? Нека разгледаме нещата от този ъгъл. България не участва...при това положение Гърция поема основния удар на османските сили. Сърбите пак имат късмета (чисто географски) да се бият с по-слаби и малобройни турски сили във Вардарска Македония, Албания, Косово и Санджак. При това положение победата щеше да е за Османската империя, друг вариант няма - въпреки силния флот на гърците.
Даже при тая алтернативка (може да изглежда парадоксално), но България скрито е можела да се договори с османците при тяхна победа (и наше неучастие) в бъдеще да има подобряване на положението на българите в тези земи под османска власт, които да бъдат приравнени като положение до турците (и всички мюсюлмани), а сърби и гърци да бъдат репресирани (логично след евентуалната загуба във войната). Така при избухването на ПСВ и границите на Османската империя отпреди 1912г. гърци и сърби изобщо нямаше да имат никакъв шанс без обща граница (както е в реалността през 1914г.), тогава и България вероятно отново щеше да се включи на страната на Централните сили макар и в умален вариант от границите преди 1912г.

Аватар
Thorn
Модератор
Мнения: 3484
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:

Re: Балканската Война и България-алтернативен поглед и държание.

Мнение от Thorn » 14 Сеп 2017, 22:15

Много алтернативно. Не обосновахте по каква причина България не участва. А ти го изби хептен на фантастика. Приравняване на положението на българите с турците. Ми нали през 1908 уж точно това се е случило. И какво - някой останал ли е доволен от това?

Аватар
General Lukov
Редовен потребител
Мнения: 1063
Регистриран на: 07 Авг 2016, 18:14
Контакт:

Re: Балканската Война и България-алтернативен поглед и държание.

Мнение от General Lukov » 14 Сеп 2017, 22:21

Не, не, говоря при други условия. 1908г. е лъжовно приравняване на всички християни (не само българите).
За 1912г. говоря османците да платят за неучастието на България (като скрит съюзник дори) и после след евентуалната османска победа във войната да го отнесат сърби и гърци. Но както казах бързо след това избухва ПСВ, така че не е имало много време за каквото и да било да се извърши. А относно фантастиката, нали алтернативите са точно за това.

Желязин
Редовен потребител
Мнения: 40
Регистриран на: 05 Сеп 2017, 20:33
Контакт:

Re: Балканската Война и България-алтернативен поглед и държание.

Мнение от Желязин » 19 Сеп 2017, 11:49

От пост 1: избирам точка 4) друго....След Балканската война просто се въздържаме да бъдем агресор, не се обезоръжава населението в одринска тракия, сключва се таен съюз с Румъния, насочен срещу Сърбия, част от армията се разспуска и се чака очакваната атака от сърбо-гръцка страна като се подготвяме за защитни действия...

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани