Българска историяДемитологизиране на митологизирани герои

Модератори: Ksantip, ISTORIK

Отговори
Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6144
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от Thorn » 13 Сеп 2017, 02:01

Да, четохме тази ода. Но с какво променя тя онова, за което ни свидетелстват съвременниците?

pehotinec
Редовен потребител
Мнения: 212
Регистриран на: 22 Юли 2016, 19:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от pehotinec » 13 Сеп 2017, 05:34

Мисля си за М. Илиаде и написаното от него за ужасът на историята. Сравнява съвременният човек, който се осъзнава като творец на историята с човека от традиционните цивилизации, който има отрицателно отношение към историята, независимо дали периодически е унищожавал историята, дали я е обезценявал и не я е разглеждал като специфична категория на своя собствен начин на съществуване. В миналото традиционните цивилизации се противопоставят на историята или с периодичното и унищожаване, чрез повторение на космогонията и периодичното възраждане на времето или като са придавали на историческите събития метаисторическо значение. Това традиционно схващане за отпор срещу историята е начин да се понасят историческите събития.
Илиаде хубаво го е написал за традиционните общества, но какво остава на съвременния, отделен от подредената вселена на традиционните общества, човек, осмислящ и противопоставящ се сам на своя ужас от историята - от мрачните и противоречиви събития от миналото, но и от неговото си време? Какъв е смисълът да се противопоставя, да я преосмисля, може би освен всичко и с тайната надежда да я промени? Той неминуемо ще изпита болката и разочарованието на героя от "Погнусата"на Ж. П. Сартр , а животът е кратък.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6144
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от Thorn » 13 Сеп 2017, 21:45

И какво, Пехотинец? Да не обсъждаме историята, защото ще изпитаме болка и разочарование?

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6144
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от Thorn » 13 Сеп 2017, 22:33

За отношението на населението към въстаниците

Очевидно не всички са ги смятали за достойни за прославяне герои:


Тя разказа и как преди години е успяла да издири целия текст на народната песен „Господ да убие Бача Кира и поп Харитона“. Да, такава песен са пеели местните хора след Априлското въстание, жалеейки за синовете си, които били подведени от Бачо Киро и поп Харитон и намерили смъртта си.

http://destinationdryanovo.com/razkriha ... -vastanie/

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6144
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от Thorn » 14 Сеп 2017, 00:40

Кое не ми харесва във въстанието ли? Освен лъжите и измамите, с които са въвлечени в него повечето от бъдещите жертви?

Не ми харесва тоталната му военна бездарност. Чета Записките, чета рани спомени. Направо срамна бездарност. Чисто военно по-добре да е било четническа тактика и диверсии. Но то  и това е било невъзможно. Захари обяснява, че барута бил калпав. Те кога са разбрали това, не са ли стреляли с тоя барут? И толкова надежди на Балкана закрилник, а те не познават тоя Балкан, масово не знаят пътя и масово балканджиите не вземат участие във въстанието, освен с маса предателства.

И наистина не вярвам особено в тезата, че съзнателно са планирали кланетата. Напротив, толкова са били далече от реалността, самохвалствали са и са се самонадъхвали, фанафаронствали са с леворверите и калъчките, че по едно време са си самоповярвали...

Само Александър да беше по-твърд монарх, не толкова зависим от общественото мнение и всичко това щеше да е само едно безсмислено клане.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6144
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от Thorn » 14 Сеп 2017, 00:50

Цанко Дюстабанов


Цанко разказваше още, че едвам 15—20 дни преди да избухне въстанието, веднъж се намерил в едно събрание на революционний комитет, което станало на Мара Гидия в Родевата бахча, и само тогава се намесил в комитетските работи, като дал честно слово, че ще вземне участие в бунта, и си устоял на думата. Но комитета го бил излъгал и не му дал нужната помощ в хора и провизии, тъй щото по Балкана момчетата теглили големи лишения и много гладували, поради което той твърде много се сърдеше на председателя на комитета Якима Цанкова и му казваше в очите: «Ако ти беше дошел в гората при нас, момчетата щяха жив да те разкъсат!» Войводата искаше да накажат Якима и другите му другари от комитета, загдето го излъгали.

Той казваше още, че българския народ е зелен и не знае какво прави, та се лесно мами. «Дайте ми време аз да му напиша едно завещание», казваше Цанко. Види се, с туй искаше да спечели симпатиите на турците или же да спечели време, та дано се обърне работата някак на добре.

В желанието си да се накажат и другарите му от комитета Дюстабанов разказваше, че Яким го е излъгал, че Христо Топузанов и Димитър Денчов са членове от комитета и че Никола Саранов само знае тая работа и е присъствувал на заседанието в Родевата бахча. Яким, като не признаваше виновността си, Дюстабанов се обърна към Саранова и му каза: «Кажи си право, Саранов, не бой се, твоя кабахат не е голям; според закона ти ще стоиш само 5 години запрян, а пък в това време аз ще храня майка ти от воденицата!» След като Цанко му зададе и 2-ий и 3-ий път този въпрос настоятелно, Саранов се уплаши, се разтрепера и каза: «Дайте ми на подпис, че не ще ма накажите!» Председателя ми каза да му направя една записка, каквато и ще обвиняемия; но аз се възмутих и му отговорих, че не мога да правя подобни записки.

По настояванието на Дюстабанова Саранов призна заседанието на Родевата бахча, потвърди думите на Дюстабанова и с това разкри виновността на целия състав на комитета. Впоследствие призна виновността си и Яким, а Христо Топузанов мъжествено упорствува и не се призна за виновен до края. Но това беше безполезно вече, защото виновността беше призната от другите му трима другари. След поставяне на очна ставка с тях и подир доволно продължително упорство най-сетне призна се и той.

Председателя Али Шефик бей се смили върху Дюстабанова за неговата храброст, откровеност и честност и му даде дума конфиденциално, че ще ходатайствува пред султана за смекчение наказанието му и заменение на бесилката със затвор в крепост. Обаче желанието на бея не се изпълни, тъй като султана не се съгласи да помилува Цанка от смърт.

http://www.istorianasveta.eu/index.php/ ... =&start=13

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6144
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от Thorn » 14 Сеп 2017, 01:01

Подир туй, когато въстанаха търновските села Мусина и пр., братовчед ми Кабакчиолу не доде в Трявна, защото беше болен, но понеже той щеше да ни бъде войвода, а го нямаше — затова ний решихме да въстанем и без него, като си изберем друг временен войвода, и то като додоха от Новата Махала да ни кажат да въстанем, понеже и те ще въстанат. Тогава С. Цонев заби знамето на пазаря. Събрахме се. Михал Хаджиев взе револвера в ръка. Тръгна от къща в къща и караше насила хората — мъжете — да додат с нас. И наистина, тъй насила излезоха около 80—100 души. Избрахме за временен главатар Оптарошана и тръгнахме, но колкото излезвахме из града, все намалявахме, защото едни бягаха през Свети Илия, други през реката, а из пътя още повече намалявахме и най-подир, като отидохме вс. Новата махала, събрахме се вечерта и се видяхме, че всичко сме седемнадесет души

http://www.istorianasveta.eu/index.php/ ... =&start=14

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6144
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от Thorn » 14 Сеп 2017, 12:32

За обоснованите съмнения на хората в Панагюрище, че Бенковски ги лъже: Бенковски заплашва, че ще изгори Панагюрище и селата. Панагюрският комитет иска да го убие.
Липсуването на достатъчно оръжие в страната често правеше Панагюрския комитет да се позамислюва. Бенковски, за да не го обезсърчи, мъчеше се да ги увери, че уж из Влашко имало пренесени достатъчно военни пушки в България, а в Оряхово имало готови и за в Тракия, но че трябвало пари и хора да отидат да ги откупят. Между другото Бенковски уверяваше още, че за прекарването на пушките имало даже заварден път през Балкана. Доколко тези уверения са били истински, това е още тайна, поне за мене, тъй като изпроводените панагюрци с 500- 600 лири Марин Шишков и Илия Янков — да открият пушките и ги донесат в Панагюрище се завърнали, без да свършат нещо. Свободното пътуване около дунавските градове по това време беше вече невъзможно, следователно поменатите Янков и Шишков не можаха да стигнат до Оряхово, за да се убедят доколко бяха истинни уверенията на Бенковски


Бенковски със своята смелост и юначество все не преставаше да дава кураж на комитета; но, от една страна, несполуката в доставянето военни пушки за населението, а, от друга, прибързванията на Бенковски да се обяви въстанието, преди да отвори Сърбия война, породи[ха] съмнение в комитета, който, за да се убеди какъв е размерът на приготовленията в България и дали действително България е готова да ги последва при един благоприятен случай, реши в едно събрание да поиска от Бенковски всичката кореспонденция, която той водеше с агентите в Търново, Враца, Горня Оряховица и пр. Бенковски не рачи да предаде кореспонденцията, под предлог че тя съставя тайна изключително на агентите. Поради отказването на Бенковски да предаде кореспонденцията отношенията между него и комитета станаха твърде напрегнати и работата зема застрашителен характер. Нито Бенковски беше наклонен да претърпи какво-годе унижение пред комитета с предаване на кореспонденцията, нито пък комитетът се оставяше да върви тъй сляпо в неизвестността при такова велико и опасно предприятие, така щото отношенията между им съвсем се прекъснаха и градът се раздели на две партии: партия на Бенковски и партия на комитета. Партията на Бенковски съставяха повече и по-решителни хора, понеже имаше и много селяни на страната си, които вече беше успял да привлече и сплаши със своята строгост. Партията на комитета съставяха по-малко на брой, но по-интелигентни хора, без които по-нататъшното продължение на приготовленията беше невъзможно, така щото и в двете партии се усещаше нужда от примирение. Когато партията на комитета, от една страна, се готвеше да убие Бенковски, за да спре безвременното избухване на въстанието, Бенковски, от друга страна, без да знае какво му се крои, заплашваше, че като има вече на разположението си юнаци, за да постигне целта си, т. е. да подигне въстанието, ще да изгори и направи на пепел както Панагюрище, така и всичките села, които не въстанат. Това нежелателно положение на работите се продължаваше цели три дни, когато обезпокоителни слухове, че турското правителство се догадило за същността на приготовленията, принудиха партиите да се съединят и да заработят пак задружно, но недоверчиво.
агдето мнозина от представителите погледнаха с недоверие на предложението на Бенковски една от главните причини беше и тази, че на 11 април се получи в събранието писмо от врачанския апостол Заимов до панагюрския комитет, в което се казваше, че въстанието не трябва да се обяви по-рано от 25 май, или 1 юни, и това беше явно доказателство, че Бенковски искаше да обяви въстанието по-рано, т. е. на 1 май без съгласието на апостолите в България.

http://www.istorianasveta.eu/index.php/ ... l=&start=1


Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6144
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от Thorn » 14 Сеп 2017, 12:45

Ако Бенковски повдигна въпроса за фалшивата сръбска политика спрямо българските движения, той направи това с единствена може би цел да отстрани мисълта у представителите, че не трябва да се бърза с прогласявание на въстанието, преди да отвори Сърбия война. Това мнение на Бенковски не се понрави на мнозина, понеже се мислеше сериозно за ужасите, които можеха да последват такова едно усамотено и без никакво прибежище въстание, затова панагюрските представители Искрьо Ц. Мачев и Георги Нейчев, както и татарпазарджишкия представител Иван Соколов и други някои, твърди в убежденията си, не рачиха да подпишат протокола, съставен за преждевременното избухване на въстанието, толкоз повече че Бенковски искаше да си присвои право да може да обяви сам въстанието, когато намери за нужно.* Поради тия недоразумения в събранието възникна силна препирня, но Бенковски употреби заплашване и накара горепоменатите представители да подпишат протокола против волята си.
http://www.istorianasveta.eu/index.php/ ... l=&start=1

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6144
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от Thorn » 14 Сеп 2017, 13:06

Отново доказателство за идеята в Панагюрище - да се провокират турците за клане, за да се намеси Европа.

Мнозина по-стари хора, особено някои от първенците, опитни човеци, разбираха и знаеха, че панагюрци не щат много да се бият с турците и да им противостоят, че те не бива да се бунтуват против царщината, защото нямат никаква вреда от турците, нямат причини, които да дават повод за въстание, ала в населението вече беше се вкоренила мисълта за въстание, всички викаха, че трябва да се въстане, да се запалят села и градове — турски и български, — да се строшат мостове, да се развалят телеграфи и железници, па напокон каквото ще да става. Турците няма да седят с кръстосани ръце, ами щат да захванат и те да колят, да бесят и всякакви други глупости да чинат, както чинат всякога в такива случаи, и по такъв начин щат да предизвикат намесвание на европейските държави, които, както и да е, все щат да настоят да се дадат някакви правдини на българский народ, ако съвършено се не освободи от турското владение. Така се мислеше, така се проповядваше в онова време, па така се и случи
http://www.istorianasveta.eu/index.php/ ... l=&start=2


Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 1819
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от piston » 14 Сеп 2017, 23:47

Thorn написа:
14 Сеп 2017, 00:40
Кое не ми харесва във въстанието ли? Освен лъжите и измамите, с които са въвлечени в него повечето от бъдещите жертви?

Гениално.... Представям си, ако просто на комитетските събрания се обявяваше "ами нямаме оръжие и турците ще ни избият, който иска - да вдигне ръка!"

Не ми харесва тоталната му военна бездарност.
Как да бъде военно "даровито"? Как да подготвиш армия?
Чета Записките, чета рани спомени. Направо срамна бездарност. Чисто военно по-добре да е било четническа тактика и диверсии
Това кога е печелило война?
. Но то  и това е било невъзможно. Захари обяснява, че барута бил калпав. Те кога са разбрали това, не са ли стреляли с тоя барут?
Нали си чел? Там пише! Мислиш ли, че е имало барутна борса?
Само Александър да беше по-твърд монарх, не толкова зависим от общественото мнение и всичко това щеше да е само едно безсмислено клане.
Да, дошъл е да ни освобождава за сините ни очи...
Аватарът и действията ми са израз на правото да изразявам мнение и несъгласие с действията на 1 (един) човек от модераторския екип! С действията си като модератор Торн единствено вреди на форума!

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6144
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от Thorn » 15 Сеп 2017, 00:17

piston написа:
14 Сеп 2017, 23:47
Thorn написа:
14 Сеп 2017, 00:40
Кое не ми харесва във въстанието ли? Освен лъжите и измамите, с които са въвлечени в него повечето от бъдещите жертви?

Гениално.... Представям си, ако просто на комитетските събрания се обявяваше "ами нямаме оръжие и турците ще ни избият, който иска - да вдигне ръка!"

Заради това се ЛЪЖЕ, че има оръжие, има подготвени чети, има подкрепа от руска и сръбска страна. Иначе излъганите не биха въстанали. Но се излъгват, въстават и закономерно ги колят. Което очевидно е плана поне на някои от подбудителите на въстанието.
Не ми харесва тоталната му военна бездарност.
Как да бъде военно "даровито"? Как да подготвиш армия?

Има си степени. Четейки записките, на моменти се съмняваш въбще в сериозността на цялото предприятие. ПРЕКАЛЕН бардак и неорганизираност е.
Чета Записките, чета разни спомени. Направо срамна бездарност. Чисто военно по-добре да е било четническа тактика и диверсии
Това кога е печелило война?
Не е имало начин да се спечели война с империята. Това би бил начин да се нанесат максимални загуби на противника и минимални за въстаниците.
. Но то  и това е било невъзможно. Захари обяснява, че барута бил калпав. Те кога са разбрали това, не са ли стреляли с тоя барут?
Нали си чел? Там пише! Мислиш ли, че е имало барутна борса?

Това означава, че са изкарали на бунт хора, които НИКОГА не са стреляли с оръжието си.
Само Александър да беше по-твърд монарх, не толкова зависим от общественото мнение и всичко това щеше да е само едно безсмислено клане.
Да, дошъл е да ни освобождава за сините ни очи...
Имал си е свои вътрешни причини.

Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 1819
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от piston » 15 Сеп 2017, 12:42

Thorn написа:
15 Сеп 2017, 00:17


Заради това се ЛЪЖЕ, че има оръжие, има подготвени чети, има подкрепа от руска и сръбска страна. Иначе излъганите не биха въстанали. Но се излъгват, въстават и закономерно ги колят. Което очевидно е плана поне на някои от подбудителите на въстанието.
Има договорки със Сърбия, и даже са получени оръжия в Търновско.... Да не забравяме, че въстанието избухва преждемеременно и се действа според обстановката, с наличните сили и средства. Кои точно подбудители са искали клането? Революционния комитет?

Има си степени. Четейки записките, на моменти се съмняваш въбще в сериозността на цялото предприятие. ПРЕКАЛЕН бардак и неорганизираност е.
С кое го сравняваш?
Не е имало начин да се спечели война с империята. Това би бил начин да се нанесат максимални загуби на противника и минимални за въстаниците.
Мислиш тактически, а не стратегически... Чети е имало, турците ги обявяват за разбойнически и ги убиват. Масовото въстание вече е национално заявление....

Това означава, че са изкарали на бунт хора, които НИКОГА не са стреляли с оръжието си.
Направо почвам да се изпотявам, като ти чета детските разсъждения.... Стоянов пише, че са купували барута от турците, които къде поради голямото търсене, къде поради това, че са се притеснили, че гяурите кроят нещо, са започнали да го правят калпав....

Със сигурност голям процент от хората не са стреляли с оръжието си - помисли лесно ли е било да се стреля в турско време, осбено ако си рая....

Имал си е свои вътрешни причини.
А аз какво казах?

Априлското въстание във вида в който все пак се е случило (особено в Панагюрски окръг) е много благовиден повод да се оправдае една война с ОИ.... Същото е в Сирия, хората скачат срещу Асад, той започва да ги мори с армия, напалм, газ и касетъчни бомби и някой му обявява война, световната общественост го подкрепя, защото бие по лошия Асад и т.н.... Райхсщатската конференция е 1876.... :mrgreen:
Аватарът и действията ми са израз на правото да изразявам мнение и несъгласие с действията на 1 (един) човек от модераторския екип! С действията си като модератор Торн единствено вреди на форума!

Аватар
boilad
Редовен потребител
Мнения: 49
Регистриран на: 26 Юли 2016, 06:24
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от boilad » 15 Сеп 2017, 20:03

piston написа:
15 Сеп 2017, 12:42

Има договорки със Сърбия, и даже са получени оръжия в Търновско.... Да не забравяме, че въстанието избухва преждемеременно и се действа според обстановката, с наличните сили и средства. Кои точно подбудители са искали клането? Революционния комитет?

Стоянов пише, че са купували барута от турците, които къде поради голямото търсене, къде поради това, че са се притеснили, че гяурите кроят нещо, са започнали да го правят калпав....

Със сигурност голям процент от хората не са стреляли с оръжието си - помисли лесно ли е било да се стреля в турско време, осбено ако си рая....
Абсолютно си прав, ама господин демитологизатора е далече от тези исторически факти. За него са важни едни други "факти" - клюката, сплетнята, жълтинийката - при това от възможно най-недостоверните източници за които елементарни проверки могат да извадят сума фактически неточности. Те обаче са без значение, защото господина не е демитологизатор, а митотворец, важното е казаното да уйдисван на поредната изръсена глупост. И много удобно цитира и чужди глупости, като все се оправдава с цитатите, а не мисли, че като ги тиражира сам издава невежеството си.
Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution

pehotinec
Редовен потребител
Мнения: 212
Регистриран на: 22 Юли 2016, 19:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от pehotinec » 15 Сеп 2017, 22:05

„Аз зная много добре, че царството ви е голямо, че силата, войската и оръжието е във ваши ръце, че със сила ние не ще ви надвием. Но зная още, че вие сте варвари и тирани, че поради въстанието ще нападнете на невинните и мирни жители и ще направите зверства. Нашата цел, прочее, не е била да ви надвием със сила, но само да ви предизвикаме и да направите зверства, които вече направихте премного и благодарение на което се компрометирахте пред целия образован свят, а тая наша цел е достигната вече. Бъдете следователно известени, че ние победихме!

Вие като изгорихте толкова къщи и села на мирните българи, като изклахте толкова невинни старци, бабички, жени и деца, като разорихте толкова църкви и училища, трябва да знаете, че цяла Европа се възмути от вашите зверства и тя скоро ще дойде да ви изгони от тука. Затова стягайте се да бягате към Анадола.

Вие издадохте Хатишерифа и не го изпълнихте, издадохте Хатихумаюна и него не изпълнихте, обещахте правдини на християните и тях не дадохте. Мислите си, че все с лъжа ще я карате! Европа се насити на лъжите ви и вече не ви вярва. Вашата се свърши вече. Европа, както казах, ще ви изпъди оттука" ................Това е речта на Цанко Дюстабанов пред турския съд. Тази реч на един от "самонадъхалите се и фанфаронстващи" ръководители на "лъжливото, срамно бездарното и пр." , както пише Торн по - горе въстание е показателна сама по себе си. Той не харесва Бенковски, критикува Ботев, Левски , че и Раковски, който има първи, втори и трети план за освобождение на България. Но Торн какъв план за освобождение на България би предложил , пред вид тогавашните обстоятелства?

Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 1819
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от piston » 15 Сеп 2017, 23:31

boilad написа:
15 Сеп 2017, 20:03

Абсолютно си прав, ама господин демитологизатора е далече от тези исторически факти. За него са важни едни други "факти" - клюката, сплетнята, жълтинийката - при това от възможно най-недостоверните източници за които елементарни проверки могат да извадят сума фактически неточности. Те обаче са без значение, защото господина не е демитологизатор, а митотворец, важното е казаното да уйдисван на поредната изръсена глупост. И много удобно цитира и чужди глупости, като все се оправдава с цитатите, а не мисли, че като ги тиражира сам издава невежеството си.
Ами да контраатакуваме и да му дадем тема за размисъл...

Изображение
Аватарът и действията ми са израз на правото да изразявам мнение и несъгласие с действията на 1 (един) човек от модераторския екип! С действията си като модератор Торн единствено вреди на форума!

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6144
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от Thorn » 16 Сеп 2017, 00:51

Подир всичко това комисарите си отидоха. Когато се срещнаха с другарите си и другите главатари на съзаклятниците, та им обадиха за поведението на Бенковски, всички те захванаха да се изстудяват от тоя последний; някои почнаха дори да мислят как да го махнат да им се не меси в работите, па както и колкото могат, сами всичко щат да си вършат. «Както Бенковски и другарите му... на които дадохме по един револвер или пушка, милеят и радеят за освобождението на отечеството ни, казваха комисарите, така и ние, които сме презрели и изоставили всичките си работи, търговията си, без да мислим какво ще стане с челядта ни, с имота ни, със самите нас, с града, с населението, се грижим и радим за това, още повече [че]турците нас не са угнетявали, не са ни притеснявали, не ни са се намесвали, нито ни се намесват в общинските работи, та няма дори и защо да се бунтуваме против тях, ако не сме имали предвид освобождението от турската власт на цялото ни отечество, на всичките ни еднородни, а тия (Бенковски и другарите му) дошли тука наготово и искат да ни заповядват, щом избухне въстанието, ние щем да сме на топа на устата, а тия щат да хванат по трънаците...» Хората имаха право и поради нетърпимото поведение на Бенковски, който почти вече беше станал неограничен, самовластен заповедник, дори и някои от най- близките му захванаха да гледат на него с недоверие. А пък панагюрци въобще са хора, които дип не обичаха да премълчават, когато би трябвало да се говори, па и да им заповядват такива нечути-невидени хора, които нямат нищо в Панагюрище, за да им е мило, да ги боли за него. Бобеков знаеше всичко това, а Бенковски, макар и да се познаваше с някои панагюрци, той обаче не беше познал отблизо всичките хора, на които искаше да заповяда и произволно да се разпорежда с тях; не се минуваше ден да не даде повод за препирни и скарвания. По едно време той позна, че хората не гледат сега на него както в началото, та дори бе захванал да се бои да не би да посегне някой на живота му;

http://www.istorianasveta.eu/index.php/ ... окръг.html

pehotinec
Редовен потребител
Мнения: 212
Регистриран на: 22 Юли 2016, 19:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от pehotinec » 16 Сеп 2017, 07:39

Thorn написа:
16 Сеп 2017, 00:51
Подир всичко това комисарите си отидоха. Когато се срещнаха с другарите си и другите главатари на съзаклятниците, та им обадиха за поведението на Бенковски, всички те захванаха да се изстудяват от тоя последний; някои почнаха дори да мислят как да го махнат да им се не меси в работите, па както и колкото могат, сами всичко щат да си вършат. «Както Бенковски и другарите му... на които дадохме по един револвер или пушка, милеят и радеят за освобождението на отечеството ни, казваха комисарите, така и ние, които сме презрели и изоставили всичките си работи, търговията си, без да мислим какво ще стане с челядта ни, с имота ни, със самите нас, с града, с населението, се грижим и радим за това, още повече [че]турците нас не са угнетявали, не са ни притеснявали, не ни са се намесвали, нито ни се намесват в общинските работи, та няма дори и защо да се бунтуваме против тях, ако не сме имали предвид освобождението от турската власт на цялото ни отечество, на всичките ни еднородни, а тия (Бенковски и другарите му) дошли тука наготово и искат да ни заповядват, щом избухне въстанието, ние щем да сме на топа на устата, а тия щат да хванат по трънаците...» Хората имаха право и поради нетърпимото поведение на Бенковски, който почти вече беше станал неограничен, самовластен заповедник, дори и някои от най- близките му захванаха да гледат на него с недоверие. А пък панагюрци въобще са хора, които дип не обичаха да премълчават, когато би трябвало да се говори, па и да им заповядват такива нечути-невидени хора, които нямат нищо в Панагюрище, за да им е мило, да ги боли за него. Бобеков знаеше всичко това, а Бенковски, макар и да се познаваше с някои панагюрци, той обаче не беше познал отблизо всичките хора, на които искаше да заповяда и произволно да се разпорежда с тях; не се минуваше ден да не даде повод за препирни и скарвания. По едно време той позна, че хората не гледат сега на него както в началото, та дори бе захванал да се бои да не би да посегне някой на живота му;

http://www.istorianasveta.eu/index.php/ ... окръг.html
И какво доказваш с това? Че Бенковски не е бил любезен, мил и отзивчив човек? Ти опитай на някои поляци да им обясняваш за безсмислието и авантюризма на техните удавени в кръв въстания против руския царизъм и виж какво ще стане... . Но аз чакам твоя алтернативен план за освобождение на България.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6144
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от Thorn » 16 Сеп 2017, 11:22

piston написа:
15 Сеп 2017, 23:31
boilad написа:
15 Сеп 2017, 20:03

Абсолютно си прав, ама господин демитологизатора е далече от тези исторически факти. За него са важни едни други "факти" - клюката, сплетнята, жълтинийката - при това от възможно най-недостоверните източници за които елементарни проверки могат да извадят сума фактически неточности. Те обаче са без значение, защото господина не е демитологизатор, а митотворец, важното е казаното да уйдисван на поредната изръсена глупост. И много удобно цитира и чужди глупости, като все се оправдава с цитатите, а не мисли, че като ги тиражира сам издава невежеството си.
Ами да контраатакуваме и да му дадем тема за размисъл...

Изображение
Тази глупост за 200 000 убити лично аз съм я опровергавал и то доста отдавна.

Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 1819
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от piston » 16 Сеп 2017, 13:04

Thorn написа:
16 Сеп 2017, 11:22


Тази глупост за 200 000 убити лично аз съм я опровергавал и то доста отдавна.
И колко ги докара?
Аватарът и действията ми са израз на правото да изразявам мнение и несъгласие с действията на 1 (един) човек от модераторския екип! С действията си като модератор Торн единствено вреди на форума!

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6144
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от Thorn » 16 Сеп 2017, 13:15

Не съм знаел точната бройка никога. Но е ставало дума, че е пълна глупост, че са двеста хиляди.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 6144
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от Thorn » 16 Сеп 2017, 14:22

Бенковски започна да ми изглежда като най-неприятния тип в Априлското въстание. Изскочил неясно откъде мутрак, насила отстранява Волов, насила в Оборище накарва да го признаят за де факто диктатор, съзнателно вдига въстанието преждевременно, с което проваля дялата дейност за съгласуване поне със Сърбия, тегли майната на Стамболов като става дума, че въстанието не трябва да е толкова преждевременно, по време на самото въстание извежда най-боеспособната част да не участва във важните боеве, накрая губи контрол и над нея и загива докато бяга от кашата.

Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 1819
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Status: Offline

Re: Демитологизиране на митологизирани герои

Мнение от piston » 16 Сеп 2017, 14:28

Thorn написа:
16 Сеп 2017, 14:22
Бенковски започна да ми изглежда като най-неприятния тип в Априлското въстание. Изскочил неясно откъде мутрак, насила отстранява Волов, насила в Оборище накарва да го признаят за де факто диктатор, съзнателно вдига въстанието преждевременно, с което проваля дялата дейност за съгласуване поне със Сърбия, тегли майната на Стамболов като става дума, че въстанието не трябва да е толкова преждевременно, по време на самото въстание извежда най-боеспособната част да не участва във важните боеве, накрая губи контрол и над нея и загива докато бяга от кашата.
Торн, ще спреш ли с тъпотиите? Къде е Бенковски и къде избухва въстанието? Защо въобще избухва преждевременно? Как "насилва" Волов и го заменя? Какво казва Волов по въпроса?

Каква е целта на тази тема въобще? Рускоговорящите ти куратори ли ти вмениха идеята???
Последна промяна 1 на piston, променена общо 16 пъти
Аватарът и действията ми са израз на правото да изразявам мнение и несъгласие с действията на 1 (един) човек от модераторския екип! С действията си като модератор Торн единствено вреди на форума!

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани